Ο εγκέφαλος
Χειρονομίες και λόγια συναντιώνται… PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Σε μια εποχή σαν την δική μας όπου ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου από τον ίδιο τον εγκέφαλο, φαίνεται ότι η γλώσσα έχει διακεκριμένη θέση στην έρευνα και την κατανόηση των φαινομένων και των γεγονότων.  Ο λόγος και η εικόνα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά για την σύνθεση και την κατανόηση μιας γλώσσας. Μέσω αυτών καλείται ο άνθρωπος να παρακολουθήσει  την συνομιλία που οι άλλοι άνθρωποι και η Φύση έχουν μαζί του, και όχι μόνο αυτό, αλλά και τις διαδικασίες και τους δρόμους που η Φύση τού υποδεικνύει για την εξέλιξή του. Από αυτήν την πλευρά παρατηρεί για την γλώσσα ο Wittgenstein στη Φιλοσοφική Γραμματική:

Περισσότερα...
 
Νέες δεξιότητες αποκτά και ο ενήλικος εγκέφαλος… PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Οι προσπάθειες των επιστημόνων να γνωρίσουν περισσότερο τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου εντείνονται. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερα...
 
Εγκέφαλος και διαλογισμός PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσουν τους εγκεφάλους εθελοντών όταν διαλογίζονταν.

 

Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων.Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Περισσότερα...
 
Tι κάνει ο εγκέφαλος όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτε; PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πριν από 55 χρόνια ο Λούι Σοκόλοφ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έκανε ένα πείραμα, με κάποιο φοιτητή ξαπλωμένο σ’ ένα κρεβάτι νοσοκομείου, συνδέοντας ηλεκτρόδια στο κρανίο του.  


Επί μία ώρα ο εθελοντής έλυνε μαθηματικά προβλήματα. Όλο αυτό το διάστημα ο Σοκόλοφ κατέγραφε τα κύματα του εγκεφάλου του εθελοντή και μετρούσε τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του. Το πείραμα αυτό τότε είχε προκαλέσει ελάχιστο ενδιαφέρον. Στη δεκαετία όμως του 1980 οι ερευνητές άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο εγκέφαλος φαίνεται να εκτελεί σημαντικές λειτουργίες όταν φαινομενικά βρίσκεται σε αδράνεια.

Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της μάζας του σώματός μας, αλλά απορροφά το 20% των θερμίδων που καταναλώνουμε και χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας όταν φαινομενικά δεν κάνει απολύτως τίποτε.

Περισσότερα...
 
Το στρες και οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το στρες αλλάζει τη μορφολογία του εγκεφάλου και προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις Νευροεπιστήμες στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι: «Το στρες κάνει κάποιους νευρώνες να συρρικνώνονται ή αντιθέτως να αναπτύσσονται (…) Η φθορά που υφίσταται το σώμα εξαιτίας του στρες αλλάζει το νευρικό σύστημα».

 

Περισσότερα...
 
Η οικονομία στον ανθρώπινο εγκέφαλο PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Η διαφορά ανάμεσα στο τζιτζίκι και το μυρμήγκι, από τον γνωστό μύθο, βρίσκεται στην αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για την διαχείριση και την χρήση των αγαθών στα πλαίσια της ζωής. Η σύνταξή μας με την μια ή την άλλη πλευρά του μύθου αντανακλά την δική μας πρόσληψη σε σχέση με την διαχείριση των αγαθών και,   επομένως, δείχνει τις επιλογές μας αναφορικά με την οικονομία, επιλογές που σχετίζονται με τις αποφάσεις που παίρνουμε για τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

  
Περισσότερα...
 
Η αξία και η αξιοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ένας Ισπανός ερευνητής έδειξε ότι το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, τους νευρώνες.

Από τότε οι βασικές νευροεπιστήμες -βιολογία του εγκεφάλου και νευρολογία- έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο.

Περισσότερα...
 
Ο εγκέφαλος διαλέγει αναμνήσεις PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ικανότητα του εγκεφάλου να απωθεί κάποιες αναμνήσεις μειώνει την πίεση που ασκείται από κέντρα ελέγχου της μνήμης τη στιγμή που αυτός προσπαθεί να θυμηθεί κάτι σημαντικό. Ξεχνάμε όσα δεν μας είναι απαραίτητα- θυμόμαστε όσα χρειαζόμαστε. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Nature Neuroscience" και είναι η πρώτη φορά που καταγράφτηκε οπτικά ο εγκέφαλος την ώρα που απωθεί αναμνήσεις οι οποίες τον βγάζουν "εκτός τροχιάς". Συγκεκριμένα, την ώρα της απώθησης οι ερευνητές είδαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες επιλογές, για κάποιο θέμα. Επιλεκτική είναι η μνήμη και με τις δυσάρεστες αναμνήσεις μας. Μπορεί ο εγκέφαλος να διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα διατήρησης της μνήμης για μια ζωή, αλλά μία από τις βασικές του λειτουργίες είναι να ξεχνάει.

Περισσότερα...
 
Ο εγκέφαλος εργάζεται και κατά την διάρκεια του ύπνου PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι, όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται, αλλά συνεχίζει να εργάζεται, ταξινομώντας δεδομένα και πληροφορίες που συλλέγει το άτομο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Oι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να θυμηθούν λίστες με λέξεις που σχετίζονταν μεταξύ τους, αφού προηγουμένως είχαν κοιμηθεί κανονικά την νύχτα ένα οκτάωρο. Από μια δεύτερη ομάδα εθελοντών ζητήθηκε να θυμηθούν την ίδια λίστα, αφού όμως είχαν περάσει ένα οκτάωρο ξύπνιοι κατά την διάρκεια της ημέρας.
Περισσότερα...
 
'Ελλειψη ύπνου και εγκεφαλικές λειτουργίες PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου, διακόπτει την παραγωγή κυττάρων σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και τη μάθηση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον εξέτασαν ποντίκια τα οποία έμειναν άϋπνα για 72 ώρες, τα οποία, σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που είχαν κοιμηθεί κανονικά, παρήγαγαν πολύ λιγότερους νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Συγχρόνως, παρατήρησαν αύξηση των επιπέδων της ορμόνης κορτικοστερόνης, η οποία θεωρείται ορμόνη του στρές.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL