Salvador Dali, Ο μύθος του σουρρεαλισμού PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 11:54
Βυζαντινό Μουσείο
(Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 210.7211027, 210.7232178)
'Εως 24 Μαρτίου 2007

Στην έκθεση παρουσιάζονται δώδεκα πρωτότυπα γλυπτά έργα από ορείχαλκο, δώδεκα πολλαπλά γλυπτά έργα από ορείχαλκο και 21 λιθογραφίες. Ο Νταλί είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα. Ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας, χαράκτης, δημιούργησε σχέδια, ταινίες, κοσμήματα και αντικείμενα κάθε είδους. 'Ενας καλλιτέχνης σε διαρκή αναζήτηση σύλληψης και έκφρασης.
Περισσότερα...
 
Το Άγιο Αίμα και το Άγιο Γκράαλ PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007 23:02

Michael Baignet, Richard Leigh, Henry Lincoln
Εκδόσεις "Εξάντας", 2000 

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, τουλάχιστον, απ' όσους γνωρίζουν πώς να διατηρούν ένα "ελεύθερο πνεύμα" και να μην πέφτουν θύματα των προκαταλήψεων, του φανατισμού, του ωχαδελφισμού και, βεβαίως, αυτής τούτης της άγνοιας (ή της καλά συντηρούμενης άγνοιας).

Το Άγιο Γκράαλ, παρουσιάζεται στο βιβλίο, όχι με την συνήθη έννοια του "άγιου δισκοπότηρου" των μεσαιωνικών θρύλων, αλλά ως κάτι "διαφορετικό". Αυτή τούτη η "διαφορετικότητα" του Άγιου Γκράαλ, σύμφωνα με τις τουλάχιστον δέκα ετών έρευνες των συγγραφέων, έπαιξε έναν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας της Δύσης.

Περισσότερα...
 
Ανακύκλωση (2006) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος 2007 13:22
Ταινία τρόμου

σκηνοθεσία: Αδελφοί Πάνγκ
πρωταγωνιστούν: Lee Sinje, Lawrence Chow

"Με καταλαμβάνει μερικές φορές ένας περίεργος φόβος για τις εμπνεύσεις μου, τις σκέψεις μου, καθώς συνειδητοποιώ πόσο μικρό μέρος του εαυτού μου είναι δικό μου." (Φερνάντο Πεσσόα Marginalia, Εκδόσεις "Εξάντας", 2005)
Περισσότερα...
 
Ο Μύθος και η λύρα. Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον ΄΄Λυρικό Βίο΄΄. Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 23:00

 Αντρέας Φυλακτός
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003


Με αφορμή τον "Λυρικό Βίο" του Άγγελου Σικελιανού ο συγγραφέας Αντρέας Φυλακτού οδηγεί τον αναγνώστη του στα άδυτα του Μύθου και ιδιαίτερα του Αρχαιοελληνικού, εκείνου που χρησιμοποίησε ο ποιητής για να στηρίξει το έργο του, αλλά και ταυτόχρονα να τον αναδείξει μέσα από αυτό.

Με σκοπό "να εντοπίσει τα αρχαιοελληνικά μυθολογικά θέματα και στοιχεία στο λυρικό έργο του Σικελιανού και να διερευνήσει την προέλευση ή τις πηγές τους, να περιγράψει την εκφορά και την ποιητική λειτουργία τους, να σχολιάσει τέλος, την πορεία της εμφάνισης, διαμόρφωσης και εξέλιξης τους μέσα στο έργο του Σικελιανού", παραθέτει το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και τα πρόσωπά της. Η προσέγγισή του στον Μύθο δεν είναι μια απλή παράθεση δεδομένων αλλά η αποκάλυψη των σχέσεων πίσω από τα δεδομένα, που μέσα από την ματιά του ποιητή αναβιώνει στην σύγχρονη εποχή γεφυρώνοντας την μυθολογική αναφορά με την πραγματικότητα του βιώματος.

Περισσότερα...
 
Πιο παράξενο κι από παράξενο (Stranger Than Fiction) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 13:08
κωμωδία, 113', ΗΠΑ, 2006
σκηνοθεσία: Μαρκ Φόστερ
παίζουν: Ντάστιν Χόφμαν, 'Εμα Τόμσον

Δεν είναι κάτι παράξενο, είναι ένα κινηματογραφικό έργο που παίζεται αυτήν την περίοδο στους κινηματογράφους. Παράξενος ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σεναριογράφος περιγράφει την ζωή ενός ανθρώπου, που είναι και ο πρωταγωνιστής του έργου.

'Ενας κοινός άνθρωπος, ένας ελεγκτής της εφορίας, ένας έντιμος κατά τον κόσμο άνθρωπος, ένας ρομποτοποιημένος φοροεισπράκτορας, που δεν γνωρίζει τίποτε άλλο από το να είναι απελπιστικά τέλειος στην εργασία του και αφόρητα πληκτικά προγραμματισμένος στην καθημερινή του ζωή. 'Ετσι κυλάει η ζωή του!
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL