"Her(his)tory" / "Η ιστορία του...η ιστορία της" PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Πέμπτη, 03 Μάιος 2007 11:55
4 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου 2007
Μουσείο Κυκλαδκής Τέχνης
Μέγαρο Σταθάτου (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και διοργανώνει την ομαδική έκθεση video-art με τίτλο "Her(his)tory" - "Η ιστορία του...η ιστορία της".
Περισσότερα...
 
Ζεν για την ζωή και τον θάνατο. Ένας πρακτικός και πνευματικός οδηγός PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 23:15


Philip Kapleau
Εκδόσεις Κυβέλη, 2007Ο Philip Kapleau μελετά και διδάσκει Ζεν επί πενήντα χρόνια. Είναι ένας από τους πατέρες που θεμελίωσαν το Ζεν στην Αμερική.

Όπως ο ίδιος ο αναφέρει στο βιβλίο του "ο βασικός σκοπός αυτού του βιβλίου μπορεί να συνοψιστεί σ' αυτά τα λόγια: να βοηθήσει τον αναγνώστη να μάθει να ζει πλήρως την ζωή κάθε στιγμή και να πεθάνει μ' έναν γαλήνιο θάνατο. Μια τέτοια κατηγορηματική αρμονία σχέσεων με την ζωή και τον θάνατο είναι δυνατή, ωστόσο, μόνον αν κάποιος έχει διακρίνει ότι ο θάνατος κλείνει τον κύκλο της ζωής όπως η ζωή προετοιμάζει τον δρόμο για τον θάνατο και ότι ο θάνατος συνεπώς έχει κύρος και λόγο ύπαρξης από μόνος του. Επιπλέον, μια τέτοια αποδοχή καθιστά δυνατό το αντίκρισμα του θανάτου με θάρρος και την γεμάτη σοφία αποκόμιση εκείνου που έχει να προσφέρει: ένα μέσο για αντικατάσταση ενός φθαρμένου, ταλαιπωρημένου από τον πόνο σώματος με ένα καινούργιο και, κυρίως, μια μοναδική στην ζωή ευκαιρία για αφύπνιση στην αληθινή φύση της ύπαρξης...".

Περισσότερα...
 
Ο Αμαρτιοβόρος (The Sin Eater) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 13:12
σκηνοθεσία: Brian Helgeland
πρωταγωνιστούν: Heath Ledger, Shassyn Sossamon, Mark Addy, Benro Furmann

Την διαδοχή στο ιερατείο της Ντιάνα στην περιοχή της Αρικίας, της Αρχαίας Ρώμης, έχει σαν κύριο σκοπό του έργου του «Ο Χρυσός Κλώνος» ο ανθρωπολόγος Sir James Frazer. Περιγράφει δε την διαδικασία αυτή ως εξής: «Ο υποψήφιος δηλαδή για το ιερατείο μπορούσε να πάρει το αξίωμα αυτό μόνο φονεύοντας τον ιερέα και κρατούσε το αξίωμα, μέχρι να φονευτεί ο ίδιος από κάποιον πιο δυνατό ή πιο πανούργο».

Στην σύγχρονη Ρώμη μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ιστορία της διαδοχής του Αμαρτιοφάγου (Sin eater). Οι ρίζες της ιστορίας αυτής βρίσκονται κάπου στον Μεσαίωνα, όπου αν η Καθολική Εκκλησία αρνιόταν σε κάποιον ετοιμοθάνατο το τυπικό που δικαιούται με επακόλουθο την άρνηση και της ταφής, τότε η οικογένεια αναγκαζόταν να καλέσει το Αμαρτιοφάγο που αναλάμβανε να πάρει τις αμαρτίες και να τον απαλλάξει από την Κόλαση.
Περισσότερα...
 
Νίκος Εγγονόπουλος PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 11:54
Έκθεση Εγγονόπουλου «Εγγονόπουλος 2007... ωραίος σαν Έλληνας» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως τις 20 Απριλίου 2007.

Οι στίχοι του Εγγονόπουλου θα ταξιδεύουν καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως τις 21 Απριλίου 2007.

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το πλούσιο έργο του υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή θα παρουσιαστεί σε μια σειρά από εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις οι οποίες διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, του Μεγάρου Μουσικής, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Περισσότερα...
 
Η ασθένεια ως πορεία της ψυχής PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 23:12

Τόρβαλτ Ντέτλεφσεν, Ρύντιγκερ Ντάλκε
Εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος", 2006Οι συγγραφείς με επιστημονική επιχειρηματολογία που συχνά αγγίζει τον κυνισμό εύστοχα και περιεκτικά παραθέτουν τις απόψεις τους για τα συμπτώματα τα οποία συνήθως αποκαλούμε ασθένειες και την σχέση τους με την ψυχή ή την σκιώδη της πλευρά (την σκιά του Γιούνγκ), όπως αποκαλούν το σύνολο των απορριπτέων και απωθημένων τάσεων του ανθρώπου.

«O άνθρωπος καθαυτός είναι ασθενής», αναφέρουν αλλού, επειδή φοβάται το ασυνείδητό του.

Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και επιθετικότητα μοιραία σωματοποιούνται ως ασθένειες, όταν αρνούμαστε να δούμε, να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε ό,τι έρχεται από το ασυνείδητο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL