Ο Δάσκαλος. Ο δρόμος προς την εσωτερική πληρότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2005 22:03

Τσάο - Χσιού Τσεν

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2005


Κάθε συνετός μαθητής της Ζωής χρειάζεται έναν Οδηγό, έναν Δάσκαλο, που θα του μεταδώσει όχι μόνο τις ορθές αρχές των πραγμάτων, αλλά και όλη την σοφία εκείνη που χρειάζεται ο μαθητής, προκειμένου να διανύσει το προσωπικό του ταξίδι στην ζωή με μεγαλύτερη ασφάλεια και πνευματική εντιμότητα.

Το βιβλίο "Ο Δάσκαλος" είναι ένα απολαυστικό κείμενο γεμάτο από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις της Κίνας. Ο σοφός Δάσκαλος καθοδηγεί έναν νεαρό μαθητή ταξιδεύοντας μαζί του στην Κίνα, δίνοντάς του πολύτιμες συμβουλές σ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

Περισσότερα...
 
Νέοι ορίζοντες στη μελέτη του νου και της γλώσσας PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2005 21:25

Noam Chomsky
Εκδόσεις Πατάκη, 2005


Εφόσον το ανθρώπινο όν κατέχει την έμφυτη γλωσσική ικανότητα, που η αρχική της φάση είναι γενετικά καθορισμένη, οφείλει σε κάποιο βαθμό να γνωρίσει την λειτουργία αυτής της ικανότητάς του από πολλές πλευρές, όπως επίσης οφείλει να γνωρίζει πολλές από τις οργανικές και ψυχικές λειτουργίες του, διότι δεν δικαιολογείται, ο άνθρωπος, να υπερηφανεύεται ότι είναι το μόνο όν στο ζωικό βασίλειο που έχει την ικανότητα του λόγου, χωρίς να καταλαβαίνει στην ουσία τι εννοεί. Από την άλλη πλευρά ο σχηματισμός και η εξέλιξη των γλωσσών αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο, αν και δεν έχει πλήρως διερευνηθεί και κατανοηθεί, είναι αντικείμενο μελέτης πολλών τομέων της επιστήμης και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρον.



Η μελέτη του Chomsky για την γλώσσα ακολουθεί την επιστημονική μεθοδολογία, και μάλιστα στηριγμένη σε βασικές ταξινομήσεις όπως η γενετική και η ανατομία, καθώς αναφέρει ότι "Eχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι διαθέτουν ένα εξειδικευμένο 'όργανο', αφιερωμένο στη χρήση και την ερμηνεία της γλώσσας" γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί και προφητικό για εκείνους που ασχολούνται με τις νευροεπιστήμες και την εν γένει γλωσσολογία.
Περισσότερα...
 
Καταστροφικά συναισθήματα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2005 21:58

Daniel Goleman
Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", 2005


Το ανθρώπινο συναίσθημα και ο έλεγχός του έχει αναδειχθεί σε πυρηνικό ανθρώπινο πρόβλημα από πολλούς αιώνες. Εκτός των άλλων ο Σπινόζα αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου του στην μελέτη και διερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος. Εκτοτε γίνονται συνέχεια προσπάθειες από επιστήμονες, φιλοσόφους, θεολόγους, ψυχολόγους κλπ να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος ελέγχου του ανθρώπινου συναισθήματος ώστε να πάψει να είναι καταστροφικό και να καταστεί δημιουργικό για τον άνθρωπο.

 

Στο βιβλίο αυτό του Goleman επιχειρείται μια ακόμη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με ένα ιδιαίτερο και ίσως μοναδικό χαρακτηριστικό, την συνεργασία της επιστήμης με την θρησκεία.
Περισσότερα...
 
Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση. Βιβλίο πρώτο: Για τη νόηση PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2005 18:25

Ντέιβιντ Χιουμ
Εκδόσεις Πατάκη, 2005


Περιήγηση στα μονοπάτια του νου με οδηγό έναν ικανό φιλόσοφο και έμπειρο μελετητή της γεωγραφίας του νου και της νόησης μοιάζει να είναι η "Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση, βιβλίο πρώτο για την Νόηση" του Ντέιβιντ Χιουμ. Ενας πρακτικός οδηγός για τον ανθρώπινο νου και τις λειτουργίες του, τα νοητικά περιεχόμενα που αυτός παράγει ή πάνω στα οποία επενεργεί, στηριγμένος στα συμπεράσματα της εμπειρίας από την μελέτη του ανθρώπου. Στην μελέτη του αυτή ο συγγραφέας δεν υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες των ερμηνειών περί των πραγμάτων του νου και την σχέση του με τον εξωτερικό κόσμο, αλλά διερευνά τα γεγονότα που τροφοδοτούν την εμπειρία στην πιο διευρυμένη της μορφή.



Ο τρόπος που επεξεργάζεται τα θέματά του δεν απέχει πολύ από τον προβληματισμό και το αντικείμενο της σύγχρονης νευροεπιστήμης που μελετά τον νου από το υλικό του υπόβαθρο -τον εγκέφαλο, μέχρι το απώτατο σημείο συγκρότησης της γνώσης - την συνειδητότητα, μέχρι την φαντασία.
Περισσότερα...
 
Τα θεραπευτικά μυστικά των δέντρων PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2005 18:21

Πήτερ Κόνγουεη
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2005


Ξέρατε ότι ο φλοιός της ιτιάς περιέχει την ουσία σαλικίνη, που ο οργανισμός μετατρέπει σε σαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη);

Ξέρατε ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι ξυλοκόποι δεν έκοβαν κουφοξυλιές σεβόμενοι τις θεραπευτικές δυνάμεις τους;

Ξέρετε ότι τα δέντρα μιλούν; Μάλιστα, μιλούν. Μιλούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και σε εσάς αν τα ακούσετε.....



Ο Πήτερ Κόνγουεη είναι ένας έμπειρος ιατρικός βοτανοθεραπευτής, πρώην Διευθυντής της Κλινικής Φυτοθεραπείας του Λονδίνου. Είναι μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικών Βοτανοθεραπευτών και της Πανεπιστημιακής Σχολής Φυτοθεραπευτών.

Ο Πήτερ Κόνγουεη μας έκανε μια πολύ μεγάλη χάρη, καθώς συγκέντρωσε και ταξινόμησε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις φαρμακευτικές χρήσεις των δέντρων, υλικό εξαιρετικά δυσεύρετο. Το έργο του είναι διαποτισμένο με την έμπνευση ενός βοτανοθεραπευτή και την ολοφάνερη αγάπη που έχει για την ειδικότητά του.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL