Κουσκούς πράσων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2006 10:39
Ημερομηνία καταχώρησης: 1.9.2006

Μερίδες: 4

Υλικά:
500 ml καυτό νερό 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά)
½ κύβο κότας ή λαχανικών
280 γρμ. κουσκούς
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα πράσα
Μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

Παρασκευή:
Ρίχνουμε το βραστό νερό και το λάδι μέσα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κύβο για τον ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.
Προσθέτουμε το κουσκούς, ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στην άκρη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τα πράσα, και καρυκεύουμε.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν τα πράσα πολύ μαλακά.
Σερβίρουμε αμέσως.

* Για επιπλέον... τραγανιστή γεύση, προσθέτουμε ηλιόσπορους, ψημένα κουκουνάρια και αμύγδαλα.

Πηγή:
Φιόνα Ουίλκοκ, "Ο πλήρης οδηγός μαγειρικής για την εγκυμοσύνη", Εκδόσεις "Κυβέλη"

 
Σούπα κολοκύθας PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Πέμπτη, 24 Αύγουστος 2006 10:37
Ημερομηνία καταχώρησης: 24.8.2006

Υλικά:
1 μέτρια κολοκύθα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 ml ζωμός λαχανικών
Φύλλα θυμαριού και δάφνης
Καφέ ρύζι
Πρόβειο γιαούρτι
Πάπρικα
Πιπέρι
Νερό

Παρασκευή:
Κόψτε σε κομμάτια την σάρκα της κολοκύθας και βάλτε την σ' ένα τηγάνι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ζωμό λαχανικών και τα βότανα.
Βράστε τα για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Βγάλτε την κολοκύθα, αλλά μην πετάξετε τον υπόλοιπο ζωμό.
Βράστε σε νερό το ρύζι μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίξτε. Περάστε την κολοκύθα από το μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το ρύζι στην κολοκύθα και μετά, σε μια κατσαρόλα, προσθέστε σιγά - σιγά τον ζωμό που έχετε κρατήσει και ζεστάνετέ το μέχρι να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα σούπας κολοκύθας με ρύζι.
Για να το σερβίρετε, προσθέστε μια μεγάλη μερίδα γιαούρτι και ανακατέψτε το.
Προσθέστε πάπρικα και πιπέρι.

Πηγή:
Τζέϊν Σκρίβνερ, "Αποτοξινωθείτε με νερό", Εκδόσεις "Κυβέλη"


 
Πατάτες με κουνουπίδι PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Κυριακή, 13 Αύγουστος 2006 10:36

Ημερομηνία καταχώρησης: 13.8.2006

Μερίδες: 4

Υλικά:
½ κιλό κουνουπίδι σε κομμάτια
2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τετράγωνα
2 έως τρία κουτάλια της σούπας λάδι μαγειρέματος
½ κουταλάκι του τσαγιού σκόνη κουρκούμη
2 κουταλάκια του τσαγιού αλάτι
Επίσης: αλέθετε τα παρακάτω υλικά σ' έναν λείο πολτό:
Φύλλα κολίανδρου (για το γαρνίρισμα) - προαιρετικά
1 κόκκινο τσίλι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καφέ κάρδαμο
1 κομμάτι τζίντζερ μήκους 1 εκ.

Παρασκευή:
Ζεσταίνετε το λάδι. Σοτάρετε τον αλεσμένο πολτό και την σκόνη κουρκούμη, ανακατεύοντας επί δύο έως τρία λεπτά. Προσθέτετε το κουνουπίδι και τις πατάτες και το αλάτι. Μαγειρεύετε για πέντε λεπτά. Βάζετε έναν ταβά κάτω από το τηγάνι και μαγειρεύετε με σκεπασμένο το σκεύος σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν (όταν μαγειρεύετε σε κουζίνα γκαζιού).
Δεν θα πρέπει να χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Μαγειρεύετε για πέντε με επτά λεπτά ακόμη.
Αποσύρετε από την φωτιά.
Γαρνίρετε με φύλλα κολίανδρου και τα σερβίρετε ζεστά.

Πηγή:
Mohan Saigal και Kajal Varma, "Ινδική κουζίνα", Εκδόσεις "Κυβέλη"

 
Κουσκούς με ντομάτα και χαλούμι PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2006 21:14
Ημερομηνία καταχώρησης: 2.8.2006

Μερίδες: 4

Υλικά:
Χαλούμι (όσο θέλετε), 225 γρμ. κουσκούς, 300 ζεστός ζωμός λαχανικών, 25 γρμ. βούτυρο, 55 γρμ. σταφίδες, 125 γρμ. τομάτες ψιλοκομμένες, 40 γρμ. καβουρδισμένα κουκουνάρια, 4 αποξηραμένες τομάτες, λεπτοκομμένες, 250 γρμ. χαλούμι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Παρασκευή:
Βάλτε το κουσκούς σ' ένα μεγάλο μπώλ και καλύψτε το με ζωμό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μουλιάσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Οταν είναι έτοιμο, ανακατέψτε με ένα πιρούνι για να γίνει αφράτο. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι (όχι ελαφρύ τηγάνι). Προσθέστε το κουσκούς, τις τομάτες, τις σταφίδες, τις αποξηραμένες τομάτες και το λάδι. Ανακατέψτε απαλά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το κουσκούς και να αναμειχθεί με το μίγμα τομάτας. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το ειδικό σκεύος για γκρίλ, κατάλληλο για το μάτι της κουζίνας ή για το γκρίλ του φούρνου και ψήστε το χαλούμι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα, αλλά να είναι ακόμα μαλακό. Για να σερβίρετε, πασπαλίστε το κουσκούς με φρέσκο μαϊντανό και γαρνίρετε με τις λωρίδες χαλούμι. Αν προτιμάτε, μπορείτε να κόψετε το χαλούμι σε μικρά κομματάκια και να ανακατέψετε μαζί με το κουσκούς.

Οι θρεπτικές... πληροφορίες:
2110 Kjoules, 507 Kcals, 32gr, 13 gr, 1336mg νάτριο, 16 gr πρωτεϊνες, 32 gr λιπαρά, 13 gr κορεσμένα λιπαρά, 41 gr υδατάνθρακες, 0,7 gr φυτικές ίνες, 4 mg σίδηρος.

Πηγή:
Nicola Graimes, "Θαυμάσια υγιεινά πιάτα - Χορτοφαγία για παιδιά", Εκδόσεις "Κυβέλη"
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL