Σπιτική λεμονάδα (για 6 άτομα) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006 10:46
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.9.2006

Υλικά:

1 κ. τ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 ποτήρι χυμό λεμονιού
1 ποτήρι ζάχαρη

Παρασκευή:

Βράζετε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι, που το διατηρείτε στο ψυγείο σε ωραίο γυάλινο μπουκάλι.
'Οταν θέλετε να σερβίρετε λεμονάδα, βάζετε σ’ ένα ψηλό ποτήρι 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι, 2-3 παγάκια και γεμίζετε το ποτήρι με νερό.

* Αν προτιμάτε, μπορείτε να γεμίσετε το ποτήρι με νερό και σόδα, μισό-μισό, οπότε θα έχετε αεριούχα λεμονάδα.

* Σερβίρετε σε ποτήρι που έχετε βουτήξει τα χείλη του σε πιατάκι με χυμό λεμονιού και στη συνέχεια σε ζάχαρη. Έτσι στα χείλη του ποτηριού θα κολλήσει ζάχαρη.

* Βάζετε μία φέτα λεμόνι στο ποτήρι ή μια φλούδα λεμονιού σπιράλ ή ένα κερασάκι μαρασκίνο.


 
Κόκκινα αχλάδια (για 6 άτομα) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006 10:46
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.9.2006

Υλικά:

6 αχλάδια (προσέχετε να έχουν κανονικό σχήμα και ίδιο μέγεθος όλα)
3 κούπες μαυροδάφνη
2 πορτοκάλια ή 6 φέτες ανανά κονσέρβας
1,5 κούπα ζάχαρη
1 λεμόνι (τον χυμό, αφού προηγουμένως πάρετε τη φλούδα του)
1 ξύλο κανέλλας, 1 γαρύφαλλο

Παρασκευή:

Αποφλοιώνετε τα αχλάδια, δεν βγάζετε τα κουκούτσια, ούτε κόβετε τα κοτσάνια.
Τα περνάτε σύντομα από τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Κόβετε από τη βάση τους μια μικρή φετούλα, ώστε να στέκονται όρθια, με το κοτσάνι κάθετο.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα που να τα χωράει άνετα όρθια, αλλά να μην απομένει πολύς κενός χώρος.
Γεμίζετε την κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη μαυροδάφνη, μέχρι να μείνουν έξω από το υγρό μόνο τα κοτσάνια των αχλαδιών. 'Ετσι, με το βράσιμο, θα αποκτήσουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα.
Βάζετε στην κατσαρόλα τη φλούδα του λεμονιού, το ξύλο κανέλλας, το γαρύφαλλο και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30΄, προσέχοντας να μη λιώσουν τα αχλάδια.
'Οταν μαλακώσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα με προσοχή και συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας, μέχρι να ελαττωθεί και να πήξει αρκετά. Αφαιρείτε τα αρωματικά και την αφήνετε να κρυώσει μέχρι να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τα πορτοκάλια προσεκτικά, αφαιρώντας και το άσπρο και τα κόβετε σε ροδέλες. Διαλέγετε τις 6 μεγαλύτερες ροδέλες και βάζετε από μία σε κάθε ατομικό μπώλ. Πάνω στην ροδέλα πορτοκαλιού, βάζετε ένα αχλάδι, όρθιο.
Περιχύνετε τα αχλάδια με την σάλτσα τους και τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.

* Μπορείτε να τα συνοδέψετε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη, σε χωριστό σκεύος.

* Μια άλλη πρόταση σερβιρίσματος: Σε μεγάλο πιάτο, βάζετε την ροδέλα πορτοκαλιού, πάνω της στηρίζετε το αχλάδι και το περιχύνετε με τη σάλτσα του. Δίπλα, βάζετε μία μπάλα παγωτό βανίλια και τρίβετε πάνω της φιστίκι Αιγίνης.



 
Κολιοί ψητοί (μερίδες) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2006 10:44
Ημερομηνία καταχώρησης: 16.9.2006

Υλικά:

4 μεγάλοι κολιοί
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανός
θυμάρι και δενδρολίβανο
1 ποτ. κρασί λευκό
4 κ.σ. ξύδι
1 κ.τ. ζάχαρη
2 κ. σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. λάδι

Παρασκευή:

Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τα ψάρια. Τα χαράζετε στην ράχη.
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά.
Βάζετε τα ψάρια σε πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνετε με το μείγμα. Τα αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένα με ζελατίνη για μία ώρα να μαριναριστούν.
Βάζετε το σκεύος με τα ψάρια στον φούρνο και τα ψήνετε.
Συνοδεύετε με πατάτες βραστές ή τηγανητές.

 
Moυς τόνου (για 8 άτομα) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2006 10:40
Ημερομηνία καταχώρησης: 16.9.2006

Υλικά:

1 κονσέρβα τόνου σε νερό
1 ποτ. μαγιονέζα
λίγη κάπαρη
½ ποτ. ζεστό νερό
1 φακ. ζελατίνη
1 κύβος λαχανικών
1/2 ποτ. λευκό κρασί
χυμός από μισό λεμόνι
ηλιέλαιο

Παρασκευή:

Πετάμε το νερό της κονσέρβας και θρυμματίζουμε τον τόνο.
Ανακατεύουμε τον τόνο, την μαγιονέζα και την κάπαρη.
Λιώνουμε στο ζεστό νερό τη ζελατίνη και τον κύβο. Προσθέτουμε το κρασί και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Λαδώνουμε μία μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ, με ηλιέλαιο και την γεμίζουμε με το μείγμα.
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για μερικές ώρες και όταν παγώσει την ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.
Γαρνίρουμε την πιατέλα με φύλλα σαλάτας ή ξεφορμάρουμε την μούς πάνω σε στρώμα ψιλοκομμένου μαϊντανού. Πάνω στην μούς γαρνίρουμε με μισά τοματάκια τσέρυ.
Σερβίρεται ως δροσερό ορεκτικό.


 
Κρέμα με μέλι, βατόμουρα και σταφίδες PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006 10:39
Ημερομηνία καταχώρησης: 6.9.2006

Υλικά:

2 κουτάλια της σούπας αποξηραμένες σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κουαντρό
2 κουτάλια της σούπας μέλι καλής ποιότητας
400 γρμ. φρέσκα βατόμουρα
300 γρμ. γιαούρτι
4 κλωναράκια φρέσκιας μέντας

Παρασκευή:

Μουσκεύετε τις σταφίδες μέσα στο κουαντρό για περίπου μισή ώρα. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά.
Κατόπιν προσθέτετε τα βατόμουρα και ανακατεύετε, αλλά απαλά για να μην χαλάσει το σχήμα των φρούτων.
Μεταφέρετε το μείγμα αυτό σ' ένα μπόλ και το αναμειγνύετε με το γιαούρτι.
Βάζετε το μπόλ στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
'Οταν είστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, αδειάζετε το μείγμα σε παγωμένα ποτήρια και γαρνίρετε μ' ένα μικρό βλασταράκι φρέσκιας μέντας.
Σερβίρετε αμέσως.

Πηγή:
Saunders και Simon Brown, "Φένγκ σούι μαγειρική", Εκδόσεις "Κυβέλη"


 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL