Ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα στο κεφάλι μας, απ’ ό, τι στα πόδια μας PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010 13:50

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα οφείλεται στην καμπύλωση του «ιστού» του χωροχρόνου που την προκαλούν σώματα με μεγάλη μάζα. Έτσι, όταν ένα ρολόι βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος, άρα και στην έλξη της βαρύτητας, «τρέχει» πιο αργά σε σχέση με ένα ρολόι που βρίσκεται πιο ψηλά, π.χ.  σε ένα βουνό.

 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας ατομικά ρολόγια, της μεγαλύτερης ακρίβειας στον κόσμο, υποστηρίζουν ότι απέδειξαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο και πως η θεωρία της σχετικότητας του χρόνου είναι ορθή.

Περισσότερα...
 
Είμαστε κόμβοι ενός συμπαντικού δικτύου PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Τρίτη, 21 Σεπτέμβριος 2010 12:24

Δίκτυο είναι ένα σύνολο σημείων (κόμβων) και προσανατολισμένων γραμμών που συνδέουν αυτά τα σημεία ως σχέσεις μεταξύ των κόμβων. Τα δίκτυα εμφανίζουν χαρακτηριστικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται από τον τρόπο διασύνδεσης των στοιχείων που τα συνθέτουν μεταξύ τους, ανεξάρτητες από το είδος των στοιχείων!

Υπάρχει τουλάχιστον μία διαδρομή μεταξύ δύο οποιωνδήποτε κόμβων.

Συναντάμε πολλά είδη δικτύων, όπως τα ηλετρομαγνητικά, τα δίκτυα ύδρευσης, τα πολιτικά, τα θρησκευτικά, τα κοινωνικά κλπ.

 

Η έννοια του Δικτύου δεν είναι καινούργια. Την συναντάμε σε ιστορικά έργα και χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τους κοινωνικούς δεσμούς μέσα σε κοινωνικές ομάδες ή ανάμεσα σε ομάδες και άτομα (πολιτικοί παράγοντες, επαγγελματικές τάξεις, μετανάστες κτλ.). Πρόκειται βέβαια για μία μεταφορική χρήση του όρου η οποία γνωρίζει ένα πολύ μεγάλο εύρος προσεγγίσεων.

 

Περισσότερα...
 
Η ανισότητα των δυνάμεων ως συντελεστής της κίνησης και της ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Σάββατο, 17 Ιούλιος 2010 10:25

Στη φύση διαπιστώνουμε ότι για να υπάρξει κίνηση, ρεύμα, απαιτείται μία διαφορά δυναμικού. Μπορεί αυτή να είναι μία διαφορά πίεσης ή θερμοκρασίας, αν για παράδειγμα αναφερόμαστε στην κίνηση των υγρών ή των αερίων.

Η ακτινοβολία υποβάθρου, η αρχέγονη ακτινοβολία του σύμπαντος, δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το Σύμπαν, υπάρχουν περιοχές με διαφορετική πυκνότητα ύλης και ελαφρώς διαφορετική θερμοκρασία.
Περισσότερα...
 
Είναι άραγε τόσο ξένα μεταξύ τους η σκέψη και το σώμα; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Δευτέρα, 31 Μάιος 2010 10:15

Η σχέση σκέψης και σώματος αποτελεί ένα θέμα, με το οποίο απασχολούνται όλοι οι άνθρωποι και πολύ περισσότερο βέβαια η επιστήμη, η οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, κατόπιν μελέτης και πειραματικής έρευνας. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματικά ερεθίσματα προκειμένου να βοηθηθεί στην κατανόηση και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είχαν ως στόχο να επιλύσουν ένα πρόβλημα αιωρούμενων χορδών.

Περισσότερα...
 
Τα πουλιά βλέπουν το μαγνητικό πεδίο της Γης PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Κυριακή, 23 Μάιος 2010 19:35
Η μετάβαση από τον κόσμο των φυσικών, και ιδιαίτερα των κβαντικών φαινομένων, στα βιολογικά φαινόμενα της ζωής, φαινόταν ένα βήμα δύσκολο και ακατανόητο μερικές φορές. Τα επιστημονικά ευρήματα, ωστόσο, έρχονται να αλλάξουν αυτή την κατάσταση και να επιτρέψουν την σύνδεση κβαντικών και βιολογικών φαινομένων.  
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL