Ο καταιγισμός των πληροφοριών εμπόδιο για τον συλλογισμό και τη βαθιά σκέψη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009 14:22

Μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, έδειξε ότι κάθε μέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται από πληροφορίες, που ισοδυναμούν  με 34 Gb. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή  σε μία εβδομάδα. 

Από  τα κινητά τηλέφωνα, το internet, το e-mail, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τα βιβλία κ.λπ., ο άνθρωπος δέχεται καθημερινά περίπου 100.000 λέξεις.  Πιθανώς να μην διαβάζει πραγματικά αυτές τις λέξεις κάθε μέρα, αλλά φθάνουν στα μάτια και τα αυτιά του. Αν υπολογίσουνε και τις εικόνες, από βίντεο, games κλπ., φθάνουμε στον όγκο των 34 Gb.  
Περισσότερα...
 
Το Σύμπαν μας είναι μία ψευδαίσθηση; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 10 Δεκέμβριος 2009 12:06

Η πλειονότητα των φυσικών αρνείται την δυνατότητα ύπαρξης φαινομένων που εξελίσσονται με ταχύτητες μεγαλύτερες της ταχύτητας του φωτός.

Αλλά ένα πείραμα  που έγινε το 1982 από μία ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Παρισιού- ίσως το σπουδαιότερο πείραμα του 20ου αιώνα – έδειξε ότι υπό  κατάλληλες συνθήκες υποατομικά σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια, μπορούν να επικοινωνούν ακαριαία με άλλα υποατομικά σωματίδια, ανεξάρτητα από την απόσταση που τα χωρίζει, σαν να “γνώριζε” κάθε ανεξάρτητο σωματίδιο ακριβώς τι κάνουν τα άλλα..

Επομένως αυτό το πείραμα αποδεικνύει ότι μεταξύ των υποατομικών σωματιδίων υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός, ο οποίος δεν είναι τοπικού χαρακτήρα.

Περισσότερα...
 
Εξερευνώντας τα βάθη των ωκεανών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2009 11:23

ή "Ετεή δε ουδέν ίδμεν. Εν βυθώ η αλήθεια". (1) 

Το πρώτο σκέλος αυτού του ρητού που αποδίδεται στον προσωκρατικό φιλόσοφο Δημόκριτο έρχονται να μας θυμίσουν τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία ανακοίνωσαν οι επιστήμονες ερευνητές του βυθού της θάλασσας. Εξερευνώντας τον ολοσκότεινο και παγωμένο βυθό της θάλασσας, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το φως του ήλιου, σε βάθος 200 έως και 5000 μέτρων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλές χιλιάδες θαλάσσια είδη, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν παρά την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης!

Περισσότερα...
 
Υπερ-υπολογιστής, απομίμηση του εγκεφάλου; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2009 10:59

Ο Χένρυ Μάρκραμ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας “Blue brain”  ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχουν ήδη κατασκευάσει ένα υπέρ-υπολογιστή ο οποίος μπορεί και μιμείται τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Περισσότερα...
 
Νέες δεξιότητες αποκτά και ο ενήλικος εγκέφαλος… PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2009 00:40

Οι προσπάθειες των επιστημόνων να γνωρίσουν περισσότερο τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου εντείνονται. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL