Η αντίληψη του ήχου και της σιωπής PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Παρασκευή, 12 Μάρτιος 2010 14:50

 

Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, ένα αυτόνομο κύκλωμα επεξεργασίας στον εγκέφαλο ασχολείται αποκλειστικά με τον «ήχο της σιωπής», δηλαδή αντιλαμβάνεται πότε ένας ήχος σταματά.

Το ανεξάρτητο αυτό κανάλι νευρωνικών συνάψεων στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται πότε σταματά ο ήχος μιας λέξης, πριν αρχίσει η επόμενη, ή ακόμα πότε σταματά ο ήχος ενός γράμματος μέσα μια λέξη πριν αρχίσει το επόμενο.
    
Περισσότερα...
 
Ο οραματιστής, ο επιστήμονας και ανθρωπιστής Tesla PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010 13:39

 

Πολλές φορές, γιατί έτσι έχουμε εκπαιδευθεί, συνδέουμε όλους τους επιστήμονες με κάποιες έρευνες ή εφευρέσεις ωφέλιμες στην πρόοδο της τεχνολογίας και στην πρακτική ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν την επιστήμη άσχετη με τα καθημερινά τους προβλήματα και άχρηστη στην επίλυσή τους. Είναι έτσι;

 

Περισσότερα...
 
Πως διαχειριζόμαστε σήμερα τις συμπαντικές αλλαγές ; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2010 13:44

 

Οι κάθε είδους αλλαγές δεν είναι κάτι το άγνωστο στη σημερινή εποχή. Ιδιαίτερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και των επιστημών, η οποιαδήποτε τροποποίηση, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και στο ορατό σύμπαν γίνεται άμεσα γνωστή.

Οι πρώτοι άνθρωποι, αντιμέτωποι με τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις εκτεταμένες και ξαφνικές αλλαγές, αναγκάστηκαν να μάθουν να ζουν σε ένα περιβάλλον που άλλαζε συνεχώς. Όσοι επέζησαν, λόγω  φυσικής επιλογής, ήταν αυτοί που είχαν τον πιο εξελιγμένο και έτοιμο να προσαρμοστεί εγκέφαλο.

Περισσότερα...
 
Ελέγχει το ρομποτικό χέρι του με τη σκέψη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 28 Ιανουάριος 2010 11:17

Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη σύγχρονη επιστήμη και έρευνα, αλλά και πολλούς έστω και λίγο «ανήσυχους» ανθρώπους είναι αυτό της σκέψης. Για τον 26χρονο Ιταλό Πιερπάολο Πετρουτσιέλο πάντως, το θέμα της συγκέντρωσης της σκέψης και του εστιασμού της έχει πολύ άμεσο και απτό αντίκρισμα, ξεφεύγοντας από τις θεωρητικολογίες που ακούγονται πολλές φορές σε σχέση (και) με αυτό το θέμα.

 
Περισσότερα...
 
Σκοτάδι μέσα σε κόμπους φωτός PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2010 12:56

 Υπάρχει  ένας κλάδος των μαθηματικών, ο οποίος ασχολείται με τους κόμπους που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή. Έτσι αναπτύχθηκε η μαθηματική «θεωρία των κόμπων».

Βρετανοί ερευνητές  χρησιμοποιώντας τις αφηρημένες μαθηματικές εξισώσεις της θεωρίας των κόμπων και ολογράμματα που ελέγχονται από υπολογιστή, κατάφεραν να σχηματίσουν «κόμπους» από ακτίνες φωτός.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL