Παιχνίδι με τον χρόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013 21:41

Από τη στιγμή που η θεωρία της Σχετικότητας, στηριγμένη στη Γεωμετρία του Riemann, άλλαξε τα δεδομένα της αντίληψης για πάρα πολλά πράγματα, ο χρόνος πήρε μια διαφορετική θέση σε σχέση με τον χώρο. O Riemann μπόρεσε να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της Ευκλείδειας Γεωμετρίας και να αποδείξει ότι υπάρχει και μια άλλη Γεωμετρία εξίσου αληθινή, όπου ο χώρος είναι καμπύλος. Σε αυτήν τη σφαιρική Γεωμετρία όλες οι ευθείες συναντώνται κάπου.

Ο χώρος και ο χρόνος δεν αποτελούν πλέον ξεχωριστές οντότητες, αλλά συγχωνεύονται εντός του συνεχούς και αδιαίρετου Χωροχρόνου! Έτσι το «πραγματικό» Σύμπαν είναι ένα ενιαίο τετραδιάστατο χωροχρονικό συνεχές!

Στο Σύμπαν ισχύει η Γεωμετρία του Riemann και όχι η γνωστή Ευκλείδεια γεωμετρία των τριών διαστάσεων, τις οποίες αντιλαμβάνονται οι υλικές αισθήσεις μας.

Οι ανθρώπινες αισθήσεις, κατά κάποιο τρόπο, κόβουν αυτό το χωροχρονικό συνεχές σε μικρά κομματάκια και εμφανίζουν γύρω από τον άνθρωπο ένα ψευδαισθητικό μικροσύμπαν, στο οποίο ισχύει η γεωμετρία των τριών διαστάσεων του χώρου μας.

Περισσότερα...
 
Το φαινόμενο της σήραγγας στον Κόσμο μας PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος 2013 12:41

 

 

 

Σύμφωνα με την κοινή λογική και με την κλασική αντίληψη της επιστήμης είναι αδύνατο μια ενέργεια να εισδύσει σε έναν "χώρο", σε ένα σύστημα μεγαλύτερης ενέργειας, υπερνικώντας το φράγμα του δυναμικού αυτού του χώρου!

Για να περάσει αυτή η ενέργεια σ’ αυτόν τον χώρο χρειάζεται να αυξηθεί τόσο ώστε να εξισωθεί τουλάχιστον με την ενέργεια του συστήματος!

Η μία περίπτωση, επομένως, είναι ένα σώμα κάποιου συστήματος να αυξήσει τόσο την ενέργειά του ώστε να περάσει και να ενταχθεί μέσα σε ένα σύστημα μεγαλύτερης ενέργειας, γιατί έτσι μπορεί να ξεπεράσει το φράγμα δυναμικού της μεγαλύτερης ενέργειας. Αυτό εξηγείται λογικά!

Περισσότερα...
 
Οι σταθερές αξίες στους καιρούς “κρίσης” PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2011 10:23

Τα ανοιχτά συστήματα, στο Σύμπαν, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο οι ζωντανοί οργανισμοί, οι ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των «απλούστερων» φυσικοχημικών συστημάτων.

Στα συστήματα, ελάχιστες διαταραχές και διακυμάνσεις σε μικροσκοπική κλίμακα οδηγούν στην ανάδυση νέων απροσδόκητων μακροσκοπικών δομών. 'Ετσι, επιτρέπει στις δομές να αναδημιουργήσουν τον εαυτό τους σύμφωνα με απρόβλεπτα πρότυπα.

'Ετσι, οι δομές εισάγουν τη διαρκή δημιουργικότητα μέσα στη φύση.

Η ελάχιστη αλλαγή μπορεί να "αποσταθεροποιήσει" το σύστημα και να επιφέρει ένα αποτέλεσμα που δεν είχε προβλεφθεί από τη λογική των γραμμικών εξισώσεων.

Περισσότερα...
 
Αλλάζει το ανθρώπινο DNA; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 01:21

Η πλήρης αποκωδικoποίηση του DNA ολοκληρώθηκε. Οι επιστήμονες κατάφεραν ν’ αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα κάθε ανθρώπινης ζωής, ο οποίος βρίσκεται  “χαραγμένος” στις μακριές αλυσίδες του. Ένα τεράστιο έργο, το οποίο διήρκεσε 14 χρόνια. 

Με το Πρόγραμμα “Ανθρώπινο Γονιδίωμα”, οι επιστήμονες έθεσαν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να πάρουν τα δύο μέτρα του DNA, το οποίο υπάρχει σε κάθε κύτταρό μας, πυκνά τυλιγμένο σε 46 κουβαράκια (τα χρωμοσώματα), να το ξετυλίξουν και να το “αποκωδικοποιήσουν” - να γνωρίσουν δηλαδή το σύνολο των γενετικών πληροφοριών που μεταφέρουν τα γονίδια. Το ανθρώπινο  DNA συγκροτείται από τρία δισεκατομμύρια χημικά “γράμματα”. 

Περισσότερα...
 
Η εντροπία, η ζωή (και η πολιτική...) PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010 11:58

Η Φύση πάντα δίδασκε, διδάσκει και θα διδάσκει τον άνθρωπο, ως άτομο και ως κοινωνία.

 

Η εντροπία είναι μία εκτατική μεταβλητή ενός συστήματος. Πιό απλά η εντροπία θεωρείται ότι εκφράζει το μέτρο της αταξίας ενός συστήματος. Μία εκτατική μεταβλητή αποτελεί το άθροισμα των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τις επί μέρους αντίστοιχες μεταβλητές του συστήματος, των τμημάτων που το συγκροτούν.

 

Η έννοια της εντροπίας είναι μία από τις σημαντικότερες έννοιες στις φυσικές επιστήμες, λόγω της διατύπωσης του 2ου θερμοδυναμικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο σε μία μεταβολή ενός απομονωμένου συστήματος η εντροπία αυξάνεται πάντοτε.
Για παράδειγμα τα σωματίδια που συγκροτούν ένα μήλο ή ένα μεταλλικό αντικείμενο βρίσκονται σε μια κανονική διάταξη στον χώρο. Όταν όμως αρχίζει να σαπίζει το μήλο ή να σκουριάζει το μεταλλικό αντικείμενο η διάταξη αυτή των σωματιδίων βαθμιαία αρχίζει να αποδιοργανώνεται και έτσι η εντροπία των δύο συστημάτων  αυξάνει.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL