Η ονειροπόληση ενισχύει την μνήμη; PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 16:47

(Με αφορμή το άρθρο «Τι κάνει ο εγκέφαλος όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτε;» )

«Το να “ονειροπολεί” κανείς ακούγεται ίσως σαν ένα νοητικό παιχνίδι, πρόκειται όμως για μία λειτουργία με πολύ σοβαρό σκοπό. Θεωρούν ότι (η ονειροπόληση) αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για την ενσωμάτωση των μαθημάτων του παρελθόντος στα σχέδιά μας για το μέλλον».

 

Περισσότερα...
 
Για τις πυρκαγιές PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τετάρτη, 26 Αύγουστος 2009 21:07

Το μέγεθος μιας καταστροφής είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα μπροστά στην οποία κάθε άνθρωπος στέκεται και αισθάνεται αδύναμος. Η αντιμετώπιση της καταστροφής και ο απολογισμός των ζημιών είναι η πρώτη προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία που απαιτεί τον χρόνο και την ενέργεια των άμεσα συμμετεχόντων αλλά και εκείνων που βρίσκονται σε μια μεγαλύτερη απόσταση. Μέσα στην ένταση και την αγωνία των συνθηκών και των καταστάσεων και ενώ υπάρχουν οι προτεραιότητες απέναντι στην καταστροφή, ο εστιασμός της προσοχής στρέφεται στα φαινόμενα.  Ωστόσο, αυτό που συνήθως διαφεύγει είναι τα πράγματα πίσω και κάτω από τα φαινόμενα.

Περισσότερα...
 
Η ανθρώπινη ενέργεια PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Κυριακή, 26 Ιούλιος 2009 10:23

Η σύνθεση, η λειτουργία και η συντήρηση της ανθρώπινης ενέργειας αποτελούν μια ζωτική παράμετρο στην ανθρώπινη ζωή, αναλογικά, με τον ίδιο τρόπο που η ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, όχι μόνο για την ζωή στην καθημερινότητα, αλλά και για την δυνατότητα συνέχισης του ανθρώπινου πολιτισμού. Αναζητώντας τους παράγοντες που συνθέτουν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ενέργεια κάποιος θα μπορούσε να περιπλανηθεί σε δρόμους και τεχνικές που βρίσκονται κοντά στη μεταφυσική αντίληψη των πραγμάτων, χωρίς ωστόσο να πετύχει την ανάπτυξη και την λειτουργία της σε βαθμό ικανό και απαραίτητο να κινήσει τον άνθρωπο στην εξελικτική του πορεία. Τις καθημερινά προσιτές και πανανθρώπινα διαθέσιμες πηγές ενέργειας συνήθως τις λησμονούμε αναζητώντας τιςσε περίπλοκα ψυχοδιανοητικά σχήματα.

Περισσότερα...
 
Έχουν και οι πόλεις ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες… PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Παρασκευή, 24 Ιούλιος 2009 14:04

Ο πληθυσμός της Γης, καθώς αρχίζουν να γράφονται οι γραμμές του κειμένου αυτού, σύμφωνα με τον παγκόσμιο καταμετρητή του Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων του Γραφείου Πληθυσμιακής Καταγραφής των Η.Π.Α, φθάνει τους 6.768.043.163 ανθρώπους. Επτά περίπου δισεκατομμύρια άνθρωποι, που ανάμεσα στα πολλά άλλα, μοιράζονται την βασική ανάγκη για ένα σπίτι. Για την κάλυψη της ανάγκης αυτής υπάρχουν λύσεις κάθε είδους, παλιές και δοκιμασμένες, καινοτόμες ή ακόμα και ακραίες ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τη μορφή ή την τοποθεσία.

Περισσότερα...
 
Συμφέροντα και αδιέξοδα PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2009 11:12
“…τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και τόσο σύνθετα, που ο καθένας μόνος του κλεισμένος στα στενά όρια του δικού του «συμφέροντος» είναι μια βασική πηγή του αδιεξόδου. Ο καθένας μόνος του να διεκδικεί τις δικές του απαιτήσεις, όσο λογικές κι αν είναι, δεν δίνει λύσεις. Αν και αυτονόητο, μας πήρε δεκαετίες να το καταλάβουμε.” 
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL