Η αδράνεια της τεχνητής εικόνας των γεγονότων και της πληροφορίας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Πέμπτη, 16 Μάιος 2013 10:11

 Η αδράνεια, ως ιδιότητα της μάζας, φαίνεται στην προσπάθεια κίνησης και αλλαγής της καταστάσεως της μάζας, με την αντίστασή της στην μετακίνηση.

Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι ο βομβαρδισμός, στην κυριολεξία, των ανθρώπων με εικόνες γεγονότων και πληροφοριών, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Ενώ γίνεται πάντα λόγος για βιομηχανικά ή υλικά απορρίμματα, υπάρχει και ένα είδος πληροφοριακών και επικοινωνιακών αποβλήτων, που θεωρούνται γενικά χρήσιμα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, γιατί συμβάλλουν στην ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Περισσότερα...
 
Η αναγκαιότητα της σύνθεσης PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 11:58

 

Όταν μια γυάλινη σφαίρα πέσει από κάποιο ύψος σε ένα σκληρό και τραχύ έδαφος σπάει σε πολλά κομμάτια. Κατακερματίζεται!

Δεν αναγνωρίζεται πλέον η σφαίρα, γιατί το κάθε κομματάκι αποτελούσε μέρος της και έχει άλλο σχήμα και μορφή.

Όταν το λευκό φως διέρχεται μέσα από ένα πρίσμα αναλύεται στα διάφορα χρώματα!

Τις περισσότερες φορές κολλάμε στα χρώματα και χάνουμε το αίσθημα του λευκού φωτός, που τα περιέχει!
Για να ξαναφτιάξουμε τη σφαίρα χρειάζεται πρώτα να βρούμε τα κομμάτια της, τα οποία μέσα στο χρόνο έχουν υποστεί διάφορες αλλοιώσεις.
Μετά πρέπει να τα καθαρίσουμε. Να τα λειάνουμε και ύστερα να προσπαθήσουμε να τα κολλήσουμε.

Για να κολλήσουν μεταξύ τους χρειάζεται κάποια ειδική κόλλα.

Περισσότερα...
 
Η έννοια του ελέγχου με την επιβολή ισχύος είναι ψευδαίσθηση PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος 2012 11:34

 

 

Στην κοινή αντίληψη το χάος υποδηλώνει την παντελή έλλειψη τάξης.

Στην επιστήμη όμως η Θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως χάος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από την ευαίσθητη εξάρτηση των συστημάτων από τις αρχικές συνθήκες τους και ακολούθως από μη περιοδικότητα. Η ευαισθησία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την φαινομενική τυχαιότητα της παρατηρούμενης συμπεριφοράς των συστημάτων, παρ’ όλο που τα συστήματα αυτά είναι αιτιοκρατικά, με την έννοια ότι είναι καλώς ορισμένοι οι νόμοι εξέλιξής τους και δεν περιέχουν τυχαίες παραμέτρους. Στα συστήματα αυτού του είδους περιλαμβάνονται η ατμόσφαιρα, το ηλιακό σύστημα, οι τεκτονικές πλάκες, τα οικονομικά συστήματα, η εξέλιξη των πληθυσμών κ.ά.

Περισσότερα...
 
Μια Θεωρία των Πάντων σήμερα PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2012 16:41

Το όνειρο των επιστημόνων είναι μια Ενιαία θεωρία πεδίου η οποία θα ενοποιεί όλους τους φυσικούς νόμους του Σύμπαντος. Μια θεωρία των Πάντων, η οποία θα ενοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Φύσης.

Η προσπάθεια αυτή δικαιολογείται, γιατί συμβαδίζει με την εξέλιξη.

Η Φύση μάς διδάσκει τον Νόμο της Εξέλιξης με τη δημιουργία ανώτερων δομών, ανώτερων συνόλων, από τα απλούστερα στοιχεία.

Η ανάπτυξη έχει την τάση να προχωράει μέσα από την διαφοροποίηση και την ενοποίηση (π.χ. ένα ζυγωτό κύτταρο διαφοροποιείται σε δύο κύτταρα, κατόπιν σε τέσσερα, σε οκτώ, σε δεκαέξι …, ενώ ταυτόχρονα τα διαφοροποιημένα κύτταρα ενοποιούνται σε συνεκτικούς ιστούς, όργανα και συστήματα).

Αν όμως η διαφοροποίηση καταλήξει σε διαίρεση, τότε οδηγούμαστε  στη διάλυση και στην χαώδη κατάσταση, δηλαδή στην υποβάθμιση!

Περισσότερα...
 
Η ανάγκη Συνθετικής Αντίληψης PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2012 12:15

 

Ο Ευρωπαίος του σήμερα, είτε ως άτομο είτε ως μέλος της συλλογικότητας, μπορεί να αντιληφθεί μονάχα το δικό του τομέα. Αυτό αληθεύει σε όλες τις σφαίρες, τη θρησκευτική όπως και την πολιτική, την κοινωνική όπως και την επιστημονική… Στις επιστήμες, αυτή η διαδικασία της κατάτμησης έχει οδηγήσει στη σύγχρονη κατάσταση της στενής εξειδίκευσης και των «μεγάλων επιτευγμάτων» του ανθρώπου με την όραση σήραγγας.

(Jean Gebser - The Ever-Present Origin)  

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο άνθρωπος οφείλει να εργάζεται συνειδητά για να επιτύχει την Συνθετική Αντίληψη μέσα του.

Η εργασία αυτή βασίζεται πάνω στο αλάνθαστο κριτήριο του Αισθήματος που απορρέει απ’ την απελευθερωμένη Καρδιά του, η οποία γνωρίζει πάντα πώς να υπερβαίνει τις αντιφάσεις των διάσπαρτων στοιχείων γνώσης που συσσωρεύονται μέσα στον κατακερματισμένο εγκέφαλο.

Με τον τρόπο αυτό, ο άνθρωπος βοηθείται στη διεύρυνση της Συνειδητότητάς του και οδηγείται σταδιακά στο φωτεινό Βίωμα της Ενότητας των πάντων, Βίωμα που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της συνεχιζόμενης Κρίσης που απειλεί στην εποχή μας την ευημερία και την ευτυχία του Ανθρώπου πάνω στη Γη. 

Κίμων Θεοδωρόπουλος

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL