Μη Γραμμικά Συστήματα Ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 17:02

Εδώ και πολλά πλέον χρόνια, οι φυσικές επιστήμες με τη βοήθεια των μαθηματικών, έχουν αποδείξει ότι η δημιουργία και η λειτουργία του φυσικού σύμπαντος μέσα στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, στηρίζονται σε νόμους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους τους οποίους έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε μέσω της συνήθους εμπειρίας μας στην καθημερινότητα. Έννοιες όπως η κβαντική μηχανική, η θεωρία της σχετικότητας, η αρχή της απροσδιοριστίας ή αβεβαιότητας, η επιστήμη συστημάτων, η θεωρία των χορδών και των υπερχορδών, η θεωρία του χάους και τα μη-γραμμικά δυναμικά συστήματα, ανάμεσα σ’ άλλες, έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα, αλλά είναι και ευρέως γνωστές από ένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης.

Περισσότερα...
 
Ο Ευριπίδης και η εικονική πραγματικότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 18:44

για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη

(Γιώργος Σεφέρης: Ελένη). 

Ανάμεσα στους άδικους σύγχρονους πολέμους, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και πιθανόν επικείμενο το Ιράν, και με ευκαιρία την καλοκαιρινή επέλαση της Ελληνικής τραγωδίας στα θέατρα, θυμόμαστε μια τραγωδία που παρουσιάζει την εκδοχή του Ευριπίδη για ακόμη έναν άδικο πόλεμο, τον Τρωικό.  

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε για την Ελένη, και κατέληξε, εμπλέκοντας πολλούς θεούς, ήρωες και θνητούς, με την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Στην εκδοχή του Ευριπίδη καταλήγει με την επιστροφή του Μενέλαου και της Ελένης στην πατρική τους γη.
Περισσότερα...
 
Η σχέση μας με τον χρόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2010 13:08

Γεγονός είναι ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία ο πλανήτης μαστίζεται από την έλλειψη και από διαφόρων ειδών στερήσεις. Έλλειψη οξυγόνου, έλλειψη νερού, έλλειψη τροφής, έλλειψη αγάπης, έλλειψη ανθρωπιάς. Σχέσεις χαρακτηρισμένες από έλλειψη και στέρηση με ποικίλους τρόπους και σε ποικίλες μορφές. Ανάμεσα στις σχέσεις με τις πολλαπλές στερήσεις αυτή που θα έπρεπε να διακρίνουμε είναι η σχέση με τον χρόνο και η ιδιαιτερότητα αυτής της σχέσης.

 

Περισσότερα...
 
Μπορούμε να κάνουμε κάτι μεγάλο: Μικρές καθημερινές δράσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Καθημερινά
Δευτέρα, 12 Ιούλιος 2010 18:56

Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι; Λέμε πως δεν είμαστε ευτυχισμένοι επειδή δεν εκπληρώνονται τα όνειρα και οι επιθυμίες μας.

Και γιατί δεν εκπληρώνονται; Υπάρχει άραγε μεγαλύτερο εμπόδιο από την βεβαιότητα ότι πρόκειται για «βουνό», ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας;

Έτσι, ενώ σε πρώτη φάση ζούμε το όνειρό μας και την ανάγκη να το δούμε να πραγματοποιείται, σε μια δεύτερη φάση έρχεται μια ανώμαλη προσγείωση: «Αυτά δεν γίνονται». Και εγκαταλείπουμε όνειρα και επιθυμίες…

 

Περισσότερα...
 
Διαβάζοντας αντίστροφα την εξέλιξη PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Δευτέρα, 12 Ιούλιος 2010 18:46
Αν ο Δαρβίνος με το έργο του «Η καταγωγή των ειδών» έβαλε τα θεμέλια για την μελέτη και κατανόηση της πορείας της εξέλιξης σίγουρα δεν έδωσε και το στίγμα της κατεύθυνσης και της ενδεχόμενης ολοκλήρωσης αυτής της εξέλιξης. Έτσι, έκτοτε έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες να περιγραφεί η πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης.  Μπορεί με βεβαιότητα τώρα πια να θεωρούμε τον homo sapiens τον πιο κοντινό μας πρόγονο και να ερευνούμε ακόμη για να ανιχνεύσουμε τα εξελικτικά μονοπάτια που πέρασε για να φτάσει μέχρι τον άνθρωπο, αλλά λογικά μπορούμε να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε για την μετέπειτα πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης και τον πιθανότερο διάδοχο του ανθρώπου στην πορεία αυτή.  
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL