Ηλεκτρικό νυστέρι-φασματογράφος PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Τετάρτη, 28 Οκτώβριος 2009 20:49

Ένα πρόσφατο άρθρο στην «Τεχνολογική Επιθεώρηση» του ΜΙΤ, μιλά για μια ομάδα ερευνητών στην Γερμανία οι οποίοι εργάζονται για να συνδυάσουν ένα ηλεκτρικό νυστέρι με έναν φασματογράφο μάζας, που αποτελεί ένα από τα πιο ακριβή εργαλεία χημικής ανάλυσης (μάζας / φορτίου). Έτσι οι χειρουργοί θα έχουν, κατά την διάρκεια μιας επέμβασης, τη δυνατότητα άμεσης απεικόνισης, θα μπορούν δηλαδή να βρίσκουν, να αναγνωρίζουν και να αφαιρούν κάθε ανεπιθύμητο όγκο δίχως να βλάπτουν υγιείς ιστούς. Παράλληλα, το κόστος της συσκευής αυτής θα είναι το 1 / 4 περίπου του κόστους που αναλογεί ξεχωριστά στα 2 αυτά ιατρικά εργαλεία.

Βασίλης Σαρρής

 
Οι μύκητες, τα βιολιά και ο Στραντιβάριους PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2009 12:46

Σε πρόσφατο τυφλό τεστ, ο Ελβετός ερευνητής  Francis Schwarze έβαλε γνωστό Άγγλο βιρτουόζο του βιολιού να παίξει πίσω από μια κουρτίνα, χρησιμοποιώντας διαδοχικά πέντε διαφορετικά βιολιά, μεταξύ των οποίων και το αυθεντικό Στραντιβάριους, κατασκευασμένο το 1711 και με αξία δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του μουσικού. Τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν φτιαγμένα από έναν σύγχρονο Ελβετό κατασκευαστή μουσικών οργάνων, χρησιμοποιώντας για δύο από αυτά ξύλο ειδικά επεξεργασμένο με μύκητες για αύξηση της ομοιογένειας και ταυτόχρονη μείωση της πυκνότητάς του, ενώ για τα υπόλοιπα 2 απλό ανεπεξέργαστο ξύλο. 180 ειδικοί κλήθηκαν να κρίνουν ποιο βιολί είχε κατά την γνώμη τους την καλύτερη τονική ποιότητα και οι 90 από αυτούς προτίμησαν εκείνο που είχε υποστεί την ειδική επεξεργασία με μύκητες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Τα βιολιά που είχε κατασκευάσει ο Ιταλός τεχνίτης Αντόνιο Τζιάκομο Στραντιβάριους θεωρούνται μέχρι και την εποχή μας, απαράμιλλης ποιότητας και ήχου τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους ενθουσιώδεις υποψήφιους συλλέκτες και αγοραστές τους. Στην αναζήτηση εκείνου που κάνει αυτά τα βιολιά τόσο ξεχωριστά ηχητικά, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απάντηση κρύβεται στην ιδιαίτερα καλή ποιότητα του ξύλου που χρησιμοποίησε ο Στραντιβάριους, δεδομένου ότι μεταξύ 1645 και 1715, η κεντρική Ευρώπη γνώρισε μια μίνι εποχή παγετώνων, με βαρύτερους χειμώνες μεγαλύτερης διάρκειας και δροσερότερα καλοκαίρια, που υποχρέωσε τα δένδρα να μεγαλώσουν πιο αργά και κατά πιο ομοιόμορφο τρόπο.

 

Βασίλης Σαρρής 
 
Ευρωπαϊκό Βραβείο για πρόγραμμα προστασίας της φύσης στις Πρέσπες PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2009 13:02

Το πρόγραμμα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που αφορούσε στην προστασία πουλιών στη Μικρή Πρέσπα βραβεύτηκε μαζί με άλλα τέσσερα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αφορμή την προστασία των υδρόβιων πουλιών, πραγματοποιήθηκε μεγάλο τεχνικό έργο που τόνωσε και την οικονομία της περιοχής: ένα θυροφράγμα στο σημείο ένωσης Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας επιτρέπει τη διαχείριση του νερού από τον άνθρωπο ανάλογα με τις οικολογικές αλλά και τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Περισσότερα...
 
Για την αναμόρφωση των πόλεων και του τρόπου της ζωής μας PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009 14:26
Καθώς η πόλη της Αθήνας έχει ταλαιπωρηθεί και κακοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και επειδή τον ίδιο δρόμο βαδίζουν λίγο πολύ κι οι άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις έχει ενδιαφέρον πάντα να προσέχουμε τις ιδέες που αναφέρονται στην αναμόρφωση των μεγάλων πόλεων. Ειδικότερα, όμως, έχει ενδιαφέρον, όταν πρόκειται για απόψεις διάσημων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, όπως ο Τζοζέπ Αντόν Αθεμπίγιο, που θεωρείται ο αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης.
Περισσότερα...
 
Βακτηρίδια μετατρέπουν ραδιενεργά στοιχεία σε αδρανή PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009 13:16
Η δόκτωρ Judy Wall του πανεπιστημίου του Missouri ερευνά βακτηρίδια ικανά να μετατρέπουν τοξικά ραδιενεργά υλικά αλλά και βαρέα μέταλλα σε αδρανείς ουσίες. Μολονότι, όπως και η ίδια αναφέρει, η γνώση μας για τον τρόπο που τα βακτηρίδια επιβιώνουν και δρουν σε τέτοια επιβαρυμένα περιβάλλοντα βρίσκεται ακόμα σε «νηπιακό στάδιο», η δόκτωρ Wall συνεχίζει την έρευνά της σε εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και απουσίας οξυγόνου, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να κάνει τα βακτηρίδια πιο ανθεκτικά στις συνηθισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, αλλά και να μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους.

 

 Βασίλης Σαρρής

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL