'Αστρο με ουρά σαν τους κομήτες PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 16 Φεβρουάριος 2008 18:44
Αστρονόμοι, με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Galaxy Evolution Explorer της Nasa, εντόπισαν το γνωστό -εδώ και 400 χρόνια- άστρο με το όνομα Mira (υπέροχος), αλλά αυτή τη φορά με μία μεγάλη ουρά, ορατή στην υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τους αστρονόμους. Η ύλη που αποσπάται από το άστρο σχηματίζει ουρά μήκους 13 ετών φωτός, 20.000 φορές μεγαλύτερη από την μέση απόσταση μεταξύ του Πλούτωνα και του 'Ηλιου. Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί το άστρο αυτό είναι ένας ερυθρός γίγαντας και έτσι μπορούν οι ειδικοί να μελετήσουν πώς πεθαίνουν τα άστρα, αφήνοντας τα σπέρματά τους για τη δημιουργία νέων ηλιακών συστημάτων. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ο Mira ήταν παρόμοιος με τον 'Ηλιο μας.

Ημερομηνία καταχώρησης: 16.2.2008
 
Παρατήρηση γιγαντιαίων μαύρων τρυπών ως πυρήνων γαλαξιών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008 18:43
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, που χρησιμοποιεί τον γρήγορο δορυφόρο της NASA και παρατηρητήριο ακτίνων X, έχει ανακαλύψει νέα κατηγορία ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, που τροφοδοτούνται από γιγάντιες μαύρες τρύπες. 'Oπως τα κβάζαρ και οι γαλαξίες αυτοί είναι μεταξύ των φωτεινότερων αντικειμένων στον κόσμο μας, χύνοντας συχνά έξω την ενέργεια δισεκατομμυρίων αστεριών από μία περιοχή όχι μεγαλύτερη από το ηλιακό σύστημά μας. Αυτοί οι γαλαξιακοί πυρήνες δημιουργούν τόσο μεγάλα βαρυτικά πεδία, τυλιγμένα στο αέριο και στη σκόνη, που δεν θάπρεπε να βγαίνει καθόλου φως. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, επειδή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα γιατί μερικές μαύρες τρύπες λάμπουν και άλλες όχι. Το παρατηρητήριο ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τις υψηλής ενέργειας ακτίνες X, οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν το στρώμα από παχύ αέριο και σκόνη. Αυτές οι μαύρες τρύπες κατοικούν στους γαλαξίες ESO 005-G004 και ESO 297-G018, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 εκατομμυρίων και 350 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις περιβάλλονται από ένα διαμορφωμένο δαχτυλίδι ύλης, σαν λουκουμά, το οποίο κρύβει μερικώς την όψη της μαύρης τρύπας. Πιστεύουν ότι αυτές οι μαύρες τρύπες έχουν διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο του σχηματισμού των γαλαξιών, ελέγχοντας τη ροή της ύλης στις συστάδες τους.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον κόσμο χωρίς να κατανοήσουμε τις γιγαντιαίες μαύρες τρύπες και το τι κάνουν.

Ημερομηνία καταχώρησης: 9.2.2008
 
Θεωρία του Χάους και Μαρξ PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008 19:30

του Σταμάτη Τσαχάλη 

Tα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στο πεδίο της μη γραμμικής επιστήμης, με την εμφάνιση της Θεωρίας του Xάους, είναι τέτοιου μεγέθους, που κάνουν τους ιστορικούς της επιστήμης να θεωρούν ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός μετασχηματισμού ίσως τόσο σημαντικού όσο η επιστημονική επανάσταση του 16ου αιώνα.

Από την πλευρά των φυσικών, το 1986 σε συνέδριο που διοργάνωσε η Royal Society, το Χάος ορίστηκε ως «η στοχαστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στα πλαίσια ενός ντετερμινιστικού συστήματος».

Περισσότερα...
 
Διπλασιάσθηκε ο αριθμός των τυφώνων πάνω από τον Ατλαντικό PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008 18:43
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα και η μεταβολή των διευθύνσεων των ανέμων, που οφείλονται στις κλιματικές μεταβολές, θεωρούνται ως οι κύριοι υπεύθυνοι παράγοντες για την αύξηση της συχνότητας των καταιγίδων, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια.

Ο αριθμός των τυφώνων που δημιουργούνται πάνω από τον Ατλαντικό κάθε χρόνο έχει διπλασιασθεί μέσα σε 100 χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, μεταξύ του 1900 και του 1930 υπήρχαν κατά μέσον όρο έξι μεγάλες καταιγίδες -τέσσερις τυφώνες και δύο τροπικές καταιγίδες- έναντι 15 κατά μέσον όρο στο διάστημα 1995 - 2005 -με οκτώ τυφώνες και επτά τροπικές καταιγίδες.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν αδιάψευστες ενδείξεις ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για τον αυξανόμενο αριθμό των τυφώνων στον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο αυξημένος αριθμός οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας κατά την τελευταία εκατονταετία. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία της θάλασσας έγιναν αισθητές σε χρονιές έντονης δραστηριότητας των καταιγίδων.

Ημερομηνία καταχώρησης: 2.2.2008
 
Κάμερα επτά χρωμάτων βλέπει πρωταρχικό φως PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2008 18:42
'Ενα νέο όργανο έχει δει το πρώτο φως στο παρατηρητήριο ESO Lα Silla, παρατηρώντας πολύ μακρινά αντικείμενα.

Εξοπλισμένος μ' αυτό το τηλεσκόπιο 2.2 μέτρων MPI/ESO, ο οπτικός ανιχνευτής παίρνει τις εικόνες ταυτόχρονα σε επτά χρώματα. Η λήψη των ταυτόχρονων εικόνων στα διαφορετικά φίλτρα ακτίνων γάμμα είναι σημαντική για την μελέτη πολλών αστροφυσικών πηγών, και ιδιαίτερα μεταβλητών πηγών, όπως οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες.

Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα κατατάσσονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: εκτεταμένα περιστατικά, που διαρκούν από αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά, και σύντομες εκλάμψεις, οι οποίες διαρκούν λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα. Μία σύντομη έκλαμψη απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, από την εκτεταμένη έκρηξη.

Για να προσδιορίσουν την απόσταση των μακρινών αντικειμένων, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τέσσερα διαφορετικά φίλτρα στα οπτικά και τρία διαφορετικά φίλτρα κοντά στο υπέρυθρο. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η παρατήρηση ενός κβάζαρ σε απόσταση περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, δηλαδή όταν η ηλικία του σύμπαντος ήταν 500 εκατομμύρια χρόνια.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.1.2008
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL