Εγκέφαλος και διαλογισμός PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 28 Μάιος 2009 17:21

Ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσουν τους εγκεφάλους εθελοντών όταν διαλογίζονταν.

 

Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων.Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Περισσότερα...
 
Ο Ήλιος κοιμάται; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 14 Μάιος 2009 17:35

Ο Ήλιος, για το ηλιακό μας σύστημα, αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα, ο οποίος  καθορίζει το κλίμα της Γης.

 

 

«Είναι ο πιό ήσυχος Ήλιος που έχουμε δει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», ανακοινώνει επιστήμονας της ΝΑSΑ. Αυτό συνδέεται με την εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, γεγονός που συμβαίνει κατά διαστήματα. Αυτή την φορά όμως διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ό, τι θα περιμέναμε. Επίσης δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Ήλιος ξυπνάει.

 

Παρόμοια οι ηλιακοί άνεμοι είναι σήμερα οι ασθενέστεροι που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα. Επιπλέον ο μαγνητικός άξονας του Ήλιου έχει πάρει μία ασυνήθιστη κλίση.

 
Περισσότερα...
 
Το Σύμπαν δημιουργήθηκε με μία Μεγάλη Έκρηξη ή μία Μεγάλη Ανάπαλση; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 07 Μάιος 2009 10:37

Όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστό, η σύγχρονη κοσμολογία δέχεται ότι το Σύμπαν δεν υπάρχει εδώ και άπειρο χρόνο, αλλά είχε μία αρχή. Η αρχή αυτή συμπίπτει με τη λεγόμενη Μεγάλη  Εκρηξη.

Επιβεβαιώσεις για τον τρόπο αυτό δημιουργίας του Σύμπαντος, προσέφεραν κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα τρεις ομάδες παρατηρήσεων.  

Περισσότερα...
 
Διαβάζοντας την ανθρώπινη σκέψη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2009 13:51

Τo Τwitter είναι ένα ιντερνετικό εργαλείο. Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνουν φίλους και γνωστούς για το πού βρίσκονται και τι κάνουν στέλνοντας μηνύματα με μέγεθος μέχρι 140 χαρακτήρες.

 

Αμερικανός ερευνητής μπόρεσε να στείλει μήνυμα στο Τwitter, χωρίς να πειράξει το πληκτρολόγιο, απλά σκεπτόμενος τους χαρακτήρες που ήθελε να γράψει. Η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται σε μια παραλλαγή του κλασικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, στο οποίο ο εξεταζόμενος απλά φοράει ένα σκούφο με ηλεκτρόδια. Τα σήματα των ηλεκτροδίων αναλύονται από ειδικό λογισμικό, το οποίο γνωρίζει να τα αναλογεί σε συγκεκριμένες σκέψεις.

Περισσότερα...
 
Tι κάνει ο εγκέφαλος όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτε; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2009 19:52
Πριν από 55 χρόνια ο Λούι Σοκόλοφ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έκανε ένα πείραμα, με κάποιο φοιτητή ξαπλωμένο σ’ ένα κρεβάτι νοσοκομείου, συνδέοντας ηλεκτρόδια στο κρανίο του.  


Επί μία ώρα ο εθελοντής έλυνε μαθηματικά προβλήματα. Όλο αυτό το διάστημα ο Σοκόλοφ κατέγραφε τα κύματα του εγκεφάλου του εθελοντή και μετρούσε τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του. Το πείραμα αυτό τότε είχε προκαλέσει ελάχιστο ενδιαφέρον. Στη δεκαετία όμως του 1980 οι ερευνητές άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο εγκέφαλος φαίνεται να εκτελεί σημαντικές λειτουργίες όταν φαινομενικά βρίσκεται σε αδράνεια.

Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της μάζας του σώματός μας, αλλά απορροφά το 20% των θερμίδων που καταναλώνουμε και χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας όταν φαινομενικά δεν κάνει απολύτως τίποτε.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL