Η διαδικασία διαμόρφωσης του φύλου PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2009 13:11
 «O άνδρας και η γυναίκα αντιπροσωπεύουν δύο αρχές, δύο μέρη ενός όλου.  Ποιο είναι το όλο; Ο ίδιος ο άνθρωπος.  Οι δύο πόλοι, τα δύο μέρη, είναι το πνεύμα του και η ψυχή του.  Η ψυχή μπορεί να ζει ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το πνεύμα, όπως η γυναίκα μπορεί να ζει ξεχωριστά από τον άνδρα, ο καθένας για τον εαυτό του, σε δικιά του φυσική μορφή». 

(Πήτερ Ντένωφ, “Ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα”).

 

Περισσότερα...
 
Πως βλέπει η Επιστήμη την Αιώνια Ζωή στο Σύμπαν PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2009 15:05

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της δημιουργίας του, το σύμπαν ήταν τόσο θερμό που δεν μπορούσε να υπάρχει ζωή σ’ αυτό, όπως την παρατηρούμε σήμερα. Αυτό το Σύμπαν, σύμφωνα με τις ισχύουσες θεωρίες, μετά από αμέτρητους αιώνες θα γίνει τόσο ψυχρό και αραιό, που η ζωή θα εκλείψει απ’ αυτό!

Η αιώνια ζωή είναι η βασική πίστη πολλών θρησκειών και πολλών παραδόσεων του κόσμου. Συνήθως θεωρείται ως ένας κόσμος πέρα από τη φυσική μας πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος αιώνιας ζωής προς την οποία προσβλέπουμε, αυτή της προσωρινής πραγματικότητας.
Περισσότερα...
 
Η Εμπλοκή μεταξύ κβαντικής πραγματικότητας και καθημερινής ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 15:52

Η κβαντομηχανική θεωρείται “απόκοσμη” σε σχέση με την μηχανική της καθημερινής πραγματικότητας. Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να τις φέρουν πιo κοντά, καθώς παρατήρησαν την λεγόμενη «κβαντική εμπλοκή» σε δύο ζευγάρια ατόμων.

Η «κβαντική εμπλοκή» είναι ένα περίεργο κβαντικό φαινόμενο, το οποίο ο Αϊνστάιν είχε χαρακτηρίσει «στοιχειωμένο», καθώς οι κινήσεις και γενικότερα οι ιδιότητες δύο σωματιδίων ή αντικειμένων αλληλοεπηρεάζονται, ακόμα και όταν απέχουν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις.

Περισσότερα...
 
Αστρονομική Ιατρική PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 16:42

Το κοινό σημείο ανάμεσα στην Αστρονομία και την Ιατρική είναι η έρευνα μέσω της συλλογής και της ανάλυσης μεγάλου αριθμού απεικονιστικών στοιχείων για την αναζήτηση μοντέλων που θα φωτίσουν την κατανόηση του αντικειμένου τους. Για παράδειγμα ένας γιατρός μελετά την μαγνητική τομογραφία ενός ασθενούς αναζητώντας σημεία της ασθένειας, ενώ ένας αστρονόμος αναλύει την εικόνα ενός ραδιοτηλεσκόπιου αναζητώντας ενδείξεις για ένα άστρο που γεννιέται.

Περισσότερα...
 
Σχέδιο Μελέτης Ανθρώπινου Συνδεσμώματος PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 16:36
Η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης βιολογίας καθώς επιχείρησε να φωτίσει άγνωστες πλευρές του ανθρώπινου γονιδιώματος και της σύνθεσής του. Έχοντας ολοκληρώσει σε ένα σημαντικό βαθμό την εργασία αυτή, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα εξίσου φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάλυση του ανθρώπινου συνδεσμώματος (connectome) που αφορά την μελέτη της έκτασης των συνδέσεων των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL