Στον δρόμο της επιστροφής PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2015 23:16

 

 

Ο πόθος των ανθρώπων ανέκαθεν ήταν και είναι να δούν και να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, σε μια καλύτερη κοινωνία.

Άραγε σκέπτονται οι άνθρωποι ότι αυτά που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι ή να κάνουν οι άλλοι για έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη κοινωνία, τα είχαμε κάποτε και τα χάσαμε;

Μέσα από την αντιστροφή και τη συμμετρία μήπως αυτό που αναζητούμε στο «μέλλον» το βρίσκουμε στο «παρελθόν»; 

Περισσότερα...
 
Προσέγγιση σε "μια θεωρία των πάντων" στην καθημερινή ζωή μας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τρίτη, 09 Σεπτέμβριος 2014 20:25

Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να προβληματίζεται για τον φυσικό κόσμο, εντός του οποίου ζει τη γήινη ζωή του και να ψάχνει τη σχέση του μ’αυτόν τον κόσμο, αιωρείται στην ατμόσφαιρα του περιβάλλοντός του η ιδέα της ενοποίησης των πάντων. 

Η φυσική επιστήμη με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να ενοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Φύσεως, οι οποίες θεωρεί ότι κάποτε αποτελούσαν μία δύναμη. Αλλά με τον ίδιο στόχο εργάζονται και οι άλλες επιστήμες, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η τέχνη κ.λπ.

Υπάρχει η βεβαιότητα αυτής της ενοποίησης;

Και ναι και όχι! Εξαρτάται από το σημείο και τον τρόπο που βλέπει κάποιος τα πράγματα! Όσο περισσότερο βιώνουμε την ενότητα και την πληρότητα των πάντων στη ζωή μας, τόσο λιγότερος γίνεται ο κατακερματισμός τους, η διαίρεσή τους, συνθήκες καθόλου ευνοϊκές για τη γνώση του εαυτού μας και του κόσμου μας! Το μέλλον μας  θα είναι συμμετοχικό με χαρακτηριστικό τη  συλλογική συνειδητότητα! 

Πώς μπορούν όμως να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας αυτές οι αφηρημένες και πολύπλοκες ιδέες;

 

Περισσότερα...
 
Για τις μέρες μας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2014 10:00

 

 

 

Κάθε τι που μαθαίνει ο άνθρωπος, πέραν πολλών άλλων πραγμάτων, θα έπρεπε να έχει ως σκοπό να τον βοηθήσει στην επίλυση θεμάτων που τον αφορούν ιδιαίτερα στην  εποχή του, θεμάτων που σχετίζονται με τη ζωή και την πρόοδό του στην οδό της εξελίξεως του ανθρώπινου είδους!  

Σήμερα ένα τέτοιο θέμα είναι ο συλλογικός τρόπος ζωής των ανθρώπων, για το καλό του συνόλου και του ατόμου! Η διαπαιδαγώγηση, όμως, που προσφέρεται στις γενιές των ανθρώπων δεν συμβάλλει και τόσο πολύ σε αυτή την κατεύθυνση!

 

Η Ανομοιότητα, νόμος του φυσικού κόσμου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόησή της, ώστε να αποτελέσει κλειδί για τη λύση του προβλήματος της Συλλογικότητας! Όταν συναντιώνται δύο άνθρωποι, λόγω της διαφορετικότητας και της ικανοποίησης των αναγκών τους, επιζητούν να επιβληθούν ο ένας στον άλλον – συσχετισμός δυνάμεων - για να μπορεί να επωφεληθεί, αυτός που θα επιβληθεί, από την εκμετάλλευση των ικανοτήτων του άλλου. Αυτό γιατί θεωρεί το άτομο ότι με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιήσει την τριπλή προσπάθειά του στην καθημερινή ζωή, για την επιβίωσή του, τη διατήρηση του είδους του και την ελευθερία και ανεξαρτησία του!

Αυτός, ο οποίος κατορθώνει να επιβληθεί στον άλλο , ως ισχυρότερος, δεσμεύει την ελευθερία του πλησίον του, τον υποτάσσει, κατ΄αρχάς υλικά, αλλά με το χρόνο συναισθηματικά και διανοητικά.
Ο δε υπόδουλος, επειδή τα πάντα είναι σχετικά στον κόσμο μας, βρίσκεται συνήθως σε κατάσταση συνεχούς ανησυχίας και δυσαρέσκειας! Παρατηρείται ότι κάθε τόσο ωθείται, κυρίως από άλλους, να αντιδρά για να ανακτήσει την ελευθερία του.

Αυτή η κατάσταση παγιώνεται μέσα στο χρόνο και τα αποτελέσματα φαίνονται κυρίως όταν το άτομο ξυπνάει από τον λήθαργο της πλαστής “ευημερίας και ευτυχίας”, συνήθως σε δύσκολες εποχές για όλους!

Όταν η αφαίρεση των υλικών αγαθών υπερισχύει της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού τους, τότε συνειδητοποιείται η διαίρεση εγκαταστημένη μέσα στην ανθρωπότητα, ως ασθένεια πλέον του συνόλου και όχι μόνο του ατόμου!

Γι’αυτό και σε τέτοιες περιόδους παρατηρείται μια ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, μια ιδιαίτερη τάση για αλληλεγγύη, ένα έστω και φαινομενικό και πρόσκαιρο ενδιαφέρον για τον πλησίον και το σύνολο!

Πόσο θα κρατήσει αυτό; Συνήθως όσο διαρκεί η γενικότερη δυσκολία επιβίωσης των ανθρώπων! Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει δείξει πολλές τέτοιες περιόδους! Μετά επιστρέφει ο άνθρωπος στην επιφάνεια και συνεχίζει τη ζωή του σαν να μην συνέβη τίποτε! Η λήθη σκεπάζει τα βιώματα!

Και όμως κάποτε διδάχθηκαν οι άνθρωποι τον Νόμο της Αγάπης!

 Έλκονται από αυτό τον νόμο και προσπαθούν να τον ζήσουν στην καθημερινή ζωή τους; Πόσο ενδιαφέρονται για τον πλησίον τους; Πόσο ενδιαφέρονται για το Όλον; Πόσο συνδέουν την ευτυχία τους με την ευτυχία του συνόλου; Πόσο βλέπουν τα πράγματα με την ματιά του συνόλου και όχι του ατόμου; Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας; Μήπως χρειάζεται να προσέξουμε περισσότερο και σοβαρά την ενότητα, γιατί σ’αυτήν κρύβεται η ελευθερία και ανεξαρτησία; Την διαίρεση την έχει ζήσει σε όλη της την μεγαλοπρέπεια η ανθρωπότητα! Θα ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος μέχρι να συνειδητοποιήσει και να εφαρμόσει αυτό που ήδη γνωρίζει! Την Αγάπη!

Η Αγάπη όμως δεν είνα θεωρία, δεν είναι λόγια, δεν είναι συνθήματα!

Είναι Βίωμα, είναι Πράξη Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας!

Σταμάτης  Τσαχάλης

 
Η πραγματικότητα πίσω από τα φαινόμενα PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Σάββατο, 12 Οκτώβριος 2013 22:10

 

 

 

282Πρέπει να υπάρχει, πέρα από τα απλά φαινόμενα, μία “κρυμμένη πραγματικότητα” η οποία δεν συνειδητοποιείται συνήθως, γιατί οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η ύλη είναι η μόνη πραγματικότητα. Η Πνευματικότητα όμως ανοίγει παράθυρα στην αληθινή Πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και από αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα!

Τα αισθητήρια όργανα, τα οποία έχουν όλοι οι άνθρωποι, δεν οδηγούν στην αντίληψη των πραγματικοτήτων πίσω από τις πληροφορίες που μεταφέρουν από την εξωτερικότητα! Όσοι στέκονται στις εντυπώσεις των αισθητηρίων οργάνων, χωρίς να αναζητούν τι βρίσκεται πιο πέρα από τα φαινόμενα, μπορούν να αμφισβητήσουν την ανάγκη να υπάρχει κάτι περισσότερο έξω από όσα παρατηρούμε.

 

 

 

Περισσότερα...
 
Η Αλλαγή! Μαγική λέξη, αλλά ταυτόχρονα και παγίδα! PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2013 12:29

281Η αλλαγή είναι ένας όρος πολύ αγαπητός στον άνθρωπο, αλλά εμφανίζεται συνήθως όταν αρχίζουν να εκδηλώνονται έντονα τα διάφορα προβλήματα και ζητούν λύσεις.

 Στο σύμπαν όμως η αλλαγή είναι μια συνεχής διαδικασία με σκοπό τη διατήρηση της ζωής και της εξέλιξης. Η Αλλαγή βρίσκεται μέσα στους κόλπους της Ζωής ως αναπόσπαστο στοιχείο της.

Ο άνθρωπος μέσω και δια της αλλαγής, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη φύση, προσπαθεί να διατηρήσει τη δική του, ατομική ζωή, με εντελώς εγωκεντρικό τρόπο! Δεν πιστεύει πραγματικά, ο άνθρωπος, ότι το καλό όλων είναι καλό και για τον ίδιο!

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL