Βιβλίο
Πέρα απο την θρησκεία. Οκτώ εναλλακτικοί δρόμοι προς το ιερό PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 10 Απρίλιος 2005 17:53

David N. Elkins

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2005


Ο David N. Elkins (ψυχολόγος και πρώην θρησκευτικός λειτουργός, πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχολογίας), κατά την άσκηση της ψυχολογίας είδε τα θύματα μιας κοινωνίας χωρίς ιερότητα. Κάτω από τα πρόσωπα της κατάθλιψης, του άγχους και της απόγνωσης πολλών ασθενών βρίσκεται μια ψυχή πεινασμένη για φροντίδα, προσοχή και στοργή. Ως θρησκευτικός λειτουργός άρχισε να «ξεπερνά» την εκκλησία του και να αντιλαμβάνεται ότι είχε πάψει να καλύπτει τις πνευματικές του ανάγκες και ανησυχίες. Τα λόγια του Εριχ Φρομ τον  άγγιξαν βαθύτατα: "Δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το ενδιαφέρον μας για την ψυχή επειδή δεν δεχόμαστε τα δόγματα της θρησκείας".



Η φροντίδα της ψυχής είναι άκρως αναγκαία για την ψυχική υγεία και η πνευματική ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε είτε να επιλέξουμε είτε όχι.

Περισσότερα...
 
Ελευθερία: Αλχημεία για μια βουλησιαρχική κοινωνία PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 10 Απρίλιος 2005 17:52

Stephan A. Hoeller

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2004


Ελπίδα και ευχή του συγγραφέα είναι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει έναυσμα για την προσέγγιση της φιλελεύθερης σκέψης και της εναλλακτικής πνευματικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της γιουνγκιανής ψυχολογίας.



Η Γνώση της Ελευθερίας, η ατομική ψυχή ενάντια στην συλλογική διάνοια, η Παλιά Θρησκεία στην Σύγχρονη Κοινωνία, η ψυχολογία και ο μυστικισμός της τυραννίδας, το ταό της ελευθερίας, τα αρχαία θεμέλια της αμερικανικής κουλτούρας, η Κοινωνία ενάντια στην Ατομικότητα στην Αμερική, σκέψεις για μια πιθανή νέα παγκόσμια τάξη, κ.α., είναι μερικά από τα θέματα αυτού του βιβλίου, τα οποία ο Hoeller μ’ έναν λόγο μεστό και άμεσο αναλύει, ζητώντας από τον αναγνώστη να λάβει υπ’ όψη του ότι υπάρχει μια ζωτική σχέση ανάμεσα στην εναλλακτική πνευματικότητα και το ζήτημα της ελευθερίας.

Περισσότερα...
 
Ο γνωστικός Γιούνγκ και οι επτά ομιλίες προς τους νεκρούς PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 20 Φεβρουάριος 2005 17:46

Stephan A. Hoeller

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2004


Οι αρχαίοι Γνωστικοί, από την χώρα των σκιών των οποίων ο Γιούνγκ δημιούργησε τις Επτά Ομιλίες, έλεγαν συχνά πως όλες οι επιθυμίες που νιώθουν οι άνθρωποι, όλες τους οι προσπάθειες να βρουν συγκίνηση, ευτυχία και αγάπη από το τάδε πράγμα ή την τάδε εμπειρία, δεν είναι άλλο από σημάδια μιας ασταμάτητης νοσταλγίας για το Πλήρωμα, την "πληρότητα του Οντος", που είναι η αληθινή πατρίδα της ψυχής.



Ενα έξοχο, μοναδικό έργο στο οποίο ο Γιούνγκ αποκαλύπτει όλη την εσωτερικότητά του και την ιδιαιτερότητα της προσωπικής του αποστολής. 

Περισσότερα...
 
Η ερμηνεία των πολιτισμών PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2005 17:50

Clifford Geertz
Εκδόσεις "Αλεξάνδρεια", 2003



Το βιβλίο αυτό αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα έργο-κλειδί της σύγχρονης σκέψης, μιας και ο επιστημονικο-φιλοσοφικός λόγος του Clifford Geertz (κορυφαίος ανθρωπολόγος) αποκαλύπτει μια απειρία πολιτιστικών διαφοροποιήσεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τρόπους ανάλυσης του πολιτισμού.



Πρόκειται για ένα κλασικό στο είδος του βιβλίο, όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μελετήσει την επίδραση της έννοιας του πολιτισμού στην έννοια του ανθρώπου, την ανάπτυξη του πολιτισμού και την εξέλιξη της νόησης, την ιδεολογία ως πολιτισμικό σύστημα, την μοίρα του εθνικισμού στα νέα κράτη, αλλά και θέματα όπως: η θρησκεία ως πολιτισμικό σύστημα, η τελετουργία και η κοινωνική αλλαγή, το ήθος, η κοσμοθεώρηση και η ανάλυση των ιερών συμβόλων, κλπ...
Περισσότερα...
 
Το φαινόμενο ΄΄Εύρηκα΄΄ PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2005 17:48

του David Perkins

Εκδόσεις Λιβάνη, 2004


Ο David Perkins  είναι μαθηματικός ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη. Από το 1971 διευθύνει μαζί με άλλους επιστήμονες το Project Zero, δηλαδή μια ερευνητική ομάδα στο Χάρβαρντ, που ασχολείται με την εκμάθηση, την ευφυΐα, την δημιουργικότητα κ.ά. στα παιδιά και στους ενήλικους.



Το βιβλίο ασχολείται με την δημιουργική σκέψη και τους μηχανισμούς που την διέπουν. Αποδεικνύει με απλά και γνωστά από την ιστορία γεγονότα, ότι η καινοτομική σκέψη είναι αυτή που πάντοτε δημιουργούσε και δημιουργεί τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη και τις ανακαλύψεις που κάνουν την ζωή πιο ποιοτική. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί στο βιβλίο του είναι επιστημονική και αποδεικτική, ενώ ταυτόχρονα είναι απλοποιημένη.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL