Βιβλίο
Μια θεωρία για τα πάντα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2005 16:39


Ken Wilber

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2002


Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σύντομη επισκόπηση μιας Θεωρίας για τα Πάντα, "μια ολοκληρωμένη θεώρηση" που επιχειρεί να συμπεριλάβει την ύλη, το σώμα, την διάνοια, την ψυχή και το πνεύμα, όπως αυτά εμφανίζονται στον εαυτό, στην κουλτούρα και στην φύση. Αυτή η θεώρηση αγγίζει συνεπώς τόσο την επιστήμη, όσο και την τέχνη και τα έθιμα, συμπεριλαμβάνει διάφορους κλάδους κατά τρόπο ισορροπημένο και περιεκτικό, έτσι ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει ότι -σύμφωνα με τον συγγραφέα- μια ολοκληρωμένη θεώρηση προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη πληρότητα από τις συμπτωματικές εναλλακτικές που χωρίζουν σε φέτες τα πάντα.



Από την φυσική ως την πνευματικότητα, από την βιολογία ως την αισθητική, από την κοινωνιολογία ως την στοχαστική προσευχή, αυτή η θεώρηση, πέρα απ’ ο,τιδήποτε άλλο, αποδεικνύει, ωστόσο, πως "η γνώση επεκτείνεται ταχύτερα από τους τρόπους ταξινόμησής της. Η ολιστική αναζήτηση είναι ένα όνειρο που όλο απομακρύνεται, ένας ορίζοντας που διαρκώς αποσύρεται όσο τον πλησιάζουμε, ένα χρυσό κύπελλο στην άκρη ενός ουράνιου τόξου που δεν θα το φθάσουμε ποτέ".

Περισσότερα...
 
Βαάστου PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2005 16:29

Rohit Araya

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2002

Η Αρχιτεκτονική δεν είναι μονάχα ένα φαινόμενο της αστικής ζωής, αφορά ταυτόχρονα και μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας αρμονίας.
Οπως αναφέρεται στην Ριγκ Βέδα, το Βαάστου προέρχεται από την φράση «βασάντι πραμίνε γιάτρα», που σημαίνει «ένας τόπος όπου κατοικούν ζωντανά πλάσματα». Ενας τέτοιος χώρος αποτελεί πάντοτε μια «πρόκληση» για μεγαλύτερη αρμονία και μεγαλύτερη πληρότητα, μιας και -υπό μια έννοια- αντιπροσωπεύει τον κόσμο στον οποίο καλούμαστε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε, να κατανοήσουμε…



Παιδί της ινδικής κουλτούρας, το Βαάστου είναι ένα περίεργο αμάγαλμα θρησκείας και επιστήμης, ενστίκτου και σχεδιασμού. Ασχολείται με τις λεπτές περιπλοκές του ενεργειακού συστήματος που είναι το ανθρώπινο όν σε σχέση τόσο με το φυσικό περιβάλλον όσο και μ' αυτό που έχει σχεδιαστεί.

Περισσότερα...
 
Τα σύμβολα στην ιστορία της ανθρωπότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2005 16:27

Natale Spineto

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2002

Από πού έρχεται αυτό το νέο ενδιαφέρον για τα σύμβολα; Τι εκφράζει αυτό το ενδιαφέρον, μια ανάγκη ή μια τάση; Αυτή η ανάγκη εκφράζει μια έλλειψη ή μια υπεραφθονία, έναν εθισμό; Στον σημερινό κόσμο, που συχνά αποκαλείται "κοινωνία της εικόνας", παιδί της τηλεόρασης, του κομπιούτερ και του Ιντερνέτ, μπορούμε να τολμήσουμε να πούμε ότι υπάρχει έλλειψη συμβόλων; Σ' έναν κόσμο όπου υπεραφθονούν τα σημεία και οι ετικέτες, τι σημαίνει η μελέτη των συμβόλων;



Αυτό το έργο, γραμμένο από έναν ιστορικό των θρησκειών με τη συμμετοχή ενός διάσημου ιστορικού και ενός ειδικού σε θέματα ανθρώπινης καταγωγής, συνοδεύει τον αναγνώστη σ' ένα γοητευτικό ταξίδι ανάμεσα στα σύμβολα. Ανταποκρίνεται επίσης θετικά στην τεράστια πιεστική αναγκαιότητα της σημερινής εποχής για συμβολοποίηση.

Περισσότερα...
 
Ινδική κουζίνα. Συνταγές απο την Ινδία και το Πακιστάν PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2005 16:26


Mohan Saigal και Kajal Varma

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2002


Υπάρχει στην αγορά μεγάλος αριθμός διαθέσιμων βιβλίων για την Ινδική κουζίνα, αλλά αυτό το βιβλίο γράφτηκε και εκδόθηκε με σκοπό ακόμα και οι μη Ινδοί, που ζουν σε ξένες χώρες, ή εκείνοι που είναι από περιοχές όπου πολλά από τα υλικά δεν είναι κατά κανόνα διαθέσιμα, να μπορέσουν να μαγειρέψουν ινδικά πιάτα με καρυκεύματα και υλικά του τόπου τους.



Περισσότερα από 100 χορτοφαγικά ή μη πιάτα περιμένουν τον αναγνώστη να τα απολαύσει μ' έναν απλό και οικονομικό τρόπο.

Το βιβλίο έχει γραφεί και επιμεληθεί από τον Mohan Saigal, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος εστιάτορας του Λονδίνου και την Kajal Varma, μία νοικοκυρά από το Δελχί με μεγάλη γνώση της κουζίνας.

Περισσότερα...
 
Η απόκρυφη επιστήμη στην ιατρική PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2005 16:22

Franz Hartmann

Εκδόσεις "Κυβέλη", 2001

Κάποτε ο Παράκελσος είχε πει πως "αυτό που σε μια γενιά φαίνεται ως κορύφωση της ανθρώπινης γνώσης, συχνά θεωρείται άτοπο από την επόμενη, και αυτό που θεωρείται προκατάληψη σ’ έναν αιώνα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση της επιστήμης στον επόμενο.» Αυτά τα λόγια νομίζουμε πως αποτελούν την πιο κατάλληλη έκφραση, προκειμένου να συνοψίσουμε την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου γενικά, και όχι μόνο του επιστήμονα, στο να συλλέξει και να ξαναμελετήσει «παλαιές ιδέες", προκειμένου να αποκτήσει μια ευρύτερη και καλύτερη κατανόηση της αληθινής σύστασης του ανθρώπου.



"Για τον καθένα είναι οικείο μόνον ό,τι βρίσκεται στον διανοητικό του ορίζοντα και ό,τι είναι δυνατό να καταλάβει". Το συγκεκριμένο έργο είναι μια προσπάθεια προσέλκυσης της προσοχής τόσο αυτών που ακολουθούν το ιατρικό επάγγελμα, όσο και όλων εκείνων που συμφωνούν με την προαναφερθείσα άποψη του Παράκελσου,  όπου οι ξεχασμένοι θησαυροί της γνώσης του, και γενικά της γνώσης του παρελθόντος, παρουσιάζονται  στον αναγνώστη με την ελπίδα όχι μόνο της κατανόησής τους, αλλά και της μετεξέλιξής τους.

Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται οι τέσσερις στύλοι της ιατρικής: η φιλοσοφία, η αστρονομία, η αλχημεία και η αρετή του γιατρού.  

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL