Βιβλίο
Jared Diamond, Κατάρρευση, Κάτοπτρο 2007 PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2011 16:43

Οι άνθρωποι πολλές φορές, φιλοσοφώντας, λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Έχει αποδειχθεί πλέον και επιστημονικά! Το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται θα έπρεπε να προβληματίζει και να διδάσκει τον άνθρωπο και όχι να θεωρείται ένα φυσιολογικό φαινόμενο!

Γιατί να επαναλαμβάνεται; Αποτελεί εξέλιξη η επανάληψη;

Ο Jared Diamond είναι Βιογεωγράφος, καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσουμε πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν. Το βιβλίο αναφέρεται  στις «κοινωνικές καταρρεύσεις» που έχουν καταγραφεί από την αρχαιότητα, για να συσχετίσει την  κατάρρευση με την περιβαλλοντική υποβάθμιση που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες, και αποτελείται από τέσσερα μέρη.

Περισσότερα...
 
Δρ Γουίντυ Ντράιντεν, "Μάθε να αποδέχεσαι τον εαυτό σου", Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2011 14:13

 

 

Ο Γουίντυ Ντράιντεν γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1950. Έχει δουλέψει στους τομείς της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής ψυχολογίας πάνω από είκοσι πέντε χρόνια και έχει γράψει ή επιμεληθεί περισσότερα από εκατό βιβλία. Είναι καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο κολλέγιο Γκόλντσμιθ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

 Παραθέτει τις περιπτώσεις πολλών ανθρώπων που βρήκαν αποτελεσματική τη μέθοδό του και δίνει παραδείγματα για να καταλάβετε πώς να κάνετε πράξη τις ιδέες αυτές, ώστε να επιτύχετε μια πραγματική και θετική αλλαγή στη ζωή σας.

Η αποδοχή του εαυτού μας είναι πραγματικά ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον όλους τους ανθρώπους!

 Οι σχεδόν καθημερινές συζητήσεις μας γύρω από τον εαυτό δείχνουν τόσο την ανάγκη μας να αποκτήσουμε την αυτογνωσία, αλλά και τη σύγχυση γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι εαυτός.

Περισσότερα...
 
Per Bak, Πώς λειτουργεί η Φύση – Η επιστήμη της αυτοοργανούμενης κρισιμότητας, Εκδόσεις Κάτοπτρο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Σάββατο, 16 Ιούλιος 2011 16:16

 

Η αυτοοργανούμενη κρισιμότητα είναι μια σχετικά νέα θεωρία που δημιουργήθηκε από τα παραλειπόμενα της θεωρίας του χάους και των φράκταλς.

Αν και η κύρια εφαρμογή της θεωρίας αφορά τους σεισμούς, αφού ο βασικός της νόμος είναι όμοιος με τον γεωλογικό νόμο της σεισμολογίας, που έχει ονομασθεί νόμος του Gutenberg-Richter, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις επιστήμες, τόσο στα καθημερινά, κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα, στη βιολογία αλλά και στις εσχατιές του σύμπαντος, καθώς καθορίζει με ακρίβεια μείζονα αστρονομικά φαινόμενα. 

Η θεωρία αυτή μελετήθηκε με πολύ φτηνά μέσα και οι επιστήμονες που την ανακάλυψαν δεν στηρίχτηκαν σε ακριβά πειράματα με ατομικούς επιταχυντές, αντιδραστήρες και λοιπά.

 

 

 

Περισσότερα...
 
Χαβιέρ Θέρκας, “Ο ένοικος”, Εκδόσεις Πατάκη PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 03 Ιούλιος 2011 13:43

Ο Χαβιέρ Θέρκας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αυτή τη στιγμή στην Ισπανία. 

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, διδάσκει φωνολογία σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής. Η ζωή του έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα και δεν κρύβει εκπλήξεις, μέχρι τη μέρα που θα εμφανιστεί ο καινούριος του γείτονας, ο οποίος τυχαίνει να είναι και συνάδελφός του. Τη μέρα που θα τον γνωρίσει η ζωή του αλλάζει. Αρχικά παθαίνει ένα διάστρεμμα την ώρα που έτρεχε, έπειτα αναγκάζεται να παραχωρήσει το γραφείο του στο πανεπιστήμιο στον γείτονά του. Παρακολουθεί τους συναδέλφους του να μαγεύονται από τον νέο τους συνάδελφο και την κοπέλα με την οποία διατηρεί μια χαλαρή σχέση να έλκεται από αυτόν. Ο νέος του γείτονας  τού κλέβει σταδιακά τη θέση στο Πανεπιστήμιο, το γραφείο, ακόμη και την ερωμένη του.

Περισσότερα...
 
Ντμίτρι Αλεξέγιεβιτς Γκλουχόφσκι, "Μετρό 2033" PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011 22:17

Εκδόσεις Καστανιώτης, 2011.

 

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, όπως ακραία φυσικά φαινόμενα, πόλεμοι, ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας κ.λπ., τα οποία, θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, μας αφορούν ως ανθρωπότητα πάνω στον πλανήτη Γη!

 

Η εκδοχή του φόβου και της απώθησης αυτών όλων των πραγματικοτήτων του πλανήτη μας, δεν ωφελεί σε τίποτε ! Μάλλον οδηγεί τον άνθρωπο στην μοιρολατρία!

Υπάρχει όμως, πέραν του φόβου, η διάσταση της συνειδητής διαχείρισης αυτών των καταστάσεων, αν και εφ’ όσον εμφανιστούν! Η συνειδητή διαχείριση συνίσταται, αφ’ ενός  στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και αφ’ ετέρου στην εφαρμογή της γνώσης όταν γίνονται πραγματικές!

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL