Βιβλίο
Ο Μύθος και η λύρα. Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον ΄΄Λυρικό Βίο΄΄. Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 23:00

 Αντρέας Φυλακτός
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003


Με αφορμή τον "Λυρικό Βίο" του Άγγελου Σικελιανού ο συγγραφέας Αντρέας Φυλακτού οδηγεί τον αναγνώστη του στα άδυτα του Μύθου και ιδιαίτερα του Αρχαιοελληνικού, εκείνου που χρησιμοποίησε ο ποιητής για να στηρίξει το έργο του, αλλά και ταυτόχρονα να τον αναδείξει μέσα από αυτό.

Με σκοπό "να εντοπίσει τα αρχαιοελληνικά μυθολογικά θέματα και στοιχεία στο λυρικό έργο του Σικελιανού και να διερευνήσει την προέλευση ή τις πηγές τους, να περιγράψει την εκφορά και την ποιητική λειτουργία τους, να σχολιάσει τέλος, την πορεία της εμφάνισης, διαμόρφωσης και εξέλιξης τους μέσα στο έργο του Σικελιανού", παραθέτει το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και τα πρόσωπά της. Η προσέγγισή του στον Μύθο δεν είναι μια απλή παράθεση δεδομένων αλλά η αποκάλυψη των σχέσεων πίσω από τα δεδομένα, που μέσα από την ματιά του ποιητή αναβιώνει στην σύγχρονη εποχή γεφυρώνοντας την μυθολογική αναφορά με την πραγματικότητα του βιώματος.

Περισσότερα...
 
Το νέο κβαντικό σύμπαν PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007 22:58

Tony Hey, Patrick Walters
Εκδόσεις "Κάτοπτρο", 2η έκδοση


"Επιτέλους ένα βιβλίο που καταγράφει την ευρύτητα του πεδίου της κβαντικής φυσικής χωρίς να οδηγεί τον αναγνώστη στον λαβύρινθο των μαθηματικών. 'Ενα ζωντανό, πληροφοριακό, θαυμάσιο εικονογραφημένο βιβλίο για την ισχυρότερη επιστημονική θεωρία που γνώρισε η ανθρωπότητα", θα μας πεί ο Paul Davies.

Πραγματικά, η κβαντική φυσική μάς βοηθά να κατανοήσουμε όχι μόνο τα άτομα και τους πυρήνες, αλλά και όλα τα χημικά στοιχεία, ακόμη και τα άστρα.

Η κβαντοφυσική μάς έχει χαρίσει βαθιά γνώση της δομής του Σύμπαντος.
Το "Νέο κβαντικό σύμπαν" αποτελεί μια προσιτή εισαγωγή στις θεμελιώδεις ιδέες της κβαντοφυσικής και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Περισσότερα...
 
Ένας κόσμος δίχως χρόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007 22:55

Palle Yourgrau
Εκδόσεις Τραυλού, 2005 

 

Το βιβλίο περιγράφει με πολύ ωραίο και ωφέλιμο τρόπο την ξεχασμένη κληρονομιά των Γκέντελ και Αϊνστάιν.

Η βαθιά φιλία του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν με τον Κουρτ Γκέντελ άφησε εποχή. Αποδείχτηκε πολύ σημαντική, τόσο για την ίδια την επιστήμη όσο και για τους δύο κορυφαίους επιστήμονες.

Οι ανακαλύψεις τους -στα πλαίσια των συγκλονιστικών ρευμάτων της φυσικής, της φιλοσοφίας, της λογικής, των μαθηματικών και της τέχνης που κατέκλυσαν τον 20ο αιώνα- ήταν κοσμοϊστορικές.

 

 

Περισσότερα...
 
Ερωτήσεις από την πόλη, απαντήσεις από το δάσος PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2007 22:53

Ajahn Sumano Bhikkhu
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2006 
                                       

                                        

Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, άλλα εύκολα και άλλα δύσκολα, τα οποία προκύπτουν αυθόρμητα, καθώς εκτυλίσσεται η ζωή μας και, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει "θα ήταν αλαζονικό από μέρους μας να πιστεύαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε δίχως να αναλογιστούμε τα σημαντικά ερωτήματα που μας θέτει η ζωή".

Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από ερωτήσεις και απαντήσεις. Πηγή των ερωτήσεων και απαντήσεων αυτών είναι δεκάδες ημερολόγια και σημειώσεις που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας κατά την διάρκεια είκοσι ετών πρακτικής του μοναστικού βίου.
Οι ερωτήσεις προέρχονται από την καρδιά άλλων αναζητητών που έτυχε να συναντήσει στην πνευματική ατραπό και είχαν εκείνον ως αποδέκτη.  

Η ειλικρινής απορία μας φέρνει πάντοτε πιο κοντά στην αλήθεια και την συμπόνια. Κανείς δεν θα έπρεπε να ντρέπεται για τις ερωτήσεις που έχει ή θέτει. Κανείς δεν θα έπρεπε να μην θέτει καθημερινά τα ερωτήματά του στον εαυτό του, πρώτα απ' όλα.

Περισσότερα...
 
Ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2007 22:50

 Πέταρ Ντένωφ (Μπεϊνσά Ντουνό)
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2006


Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κάποιες διαλέξεις του διδασκάλου Μπεϊνσά Ντουνό (κατά κόσμον Πέταρ Ντένωφ) που έδωσε το 1927 στην Σόφια. Πρόκειται για ομιλίες που έδωσε σε ευρύ και ανομοιογενές κοινό, σύμφωνα με την προσφιλή "συνήθειά του". Με γλώσσα απλή αναλύει και καθοδηγεί πάνω σε θέματα που αφορούν σε διάφορα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα στην απλότητα του λόγου του κρύβονται τα πιο βαθιά νοήματα και οι πιο υψηλές ιδέες.

Καθώς η βάση της διδασκαλίας του είναι ο αυθεντικός Χριστιανισμός, τον οποίο και επανέφερε στην αρχική του αγνότητα, η βάση αυτών των ομιλιών του στηρίζεται σ' ένα απόσπασμα, από τα Ευαγγέλια, μια φράση από την Βίβλο, κλπ. Πάνω σ' αυτή την βάση ο διδάσκαλος Μπεϊνσά Ντουνό οικοδομεί, εκ νέου, την αγάπη, την σοφία και την αλήθεια, προτείνοντας στο ακροατήριό του, αλλά και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εποχής, φυλής ή φύλου, μια 'νέα' θεώρηση και εφαρμογή της Ζωής.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL