Βιβλίο
Ζεν για την ζωή και τον θάνατο. Ένας πρακτικός και πνευματικός οδηγός PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 23:15


Philip Kapleau
Εκδόσεις Κυβέλη, 2007



Ο Philip Kapleau μελετά και διδάσκει Ζεν επί πενήντα χρόνια. Είναι ένας από τους πατέρες που θεμελίωσαν το Ζεν στην Αμερική.

Όπως ο ίδιος ο αναφέρει στο βιβλίο του "ο βασικός σκοπός αυτού του βιβλίου μπορεί να συνοψιστεί σ' αυτά τα λόγια: να βοηθήσει τον αναγνώστη να μάθει να ζει πλήρως την ζωή κάθε στιγμή και να πεθάνει μ' έναν γαλήνιο θάνατο. Μια τέτοια κατηγορηματική αρμονία σχέσεων με την ζωή και τον θάνατο είναι δυνατή, ωστόσο, μόνον αν κάποιος έχει διακρίνει ότι ο θάνατος κλείνει τον κύκλο της ζωής όπως η ζωή προετοιμάζει τον δρόμο για τον θάνατο και ότι ο θάνατος συνεπώς έχει κύρος και λόγο ύπαρξης από μόνος του. Επιπλέον, μια τέτοια αποδοχή καθιστά δυνατό το αντίκρισμα του θανάτου με θάρρος και την γεμάτη σοφία αποκόμιση εκείνου που έχει να προσφέρει: ένα μέσο για αντικατάσταση ενός φθαρμένου, ταλαιπωρημένου από τον πόνο σώματος με ένα καινούργιο και, κυρίως, μια μοναδική στην ζωή ευκαιρία για αφύπνιση στην αληθινή φύση της ύπαρξης...".

Περισσότερα...
 
Η ασθένεια ως πορεία της ψυχής PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 23:12

Τόρβαλτ Ντέτλεφσεν, Ρύντιγκερ Ντάλκε
Εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος", 2006



Οι συγγραφείς με επιστημονική επιχειρηματολογία που συχνά αγγίζει τον κυνισμό εύστοχα και περιεκτικά παραθέτουν τις απόψεις τους για τα συμπτώματα τα οποία συνήθως αποκαλούμε ασθένειες και την σχέση τους με την ψυχή ή την σκιώδη της πλευρά (την σκιά του Γιούνγκ), όπως αποκαλούν το σύνολο των απορριπτέων και απωθημένων τάσεων του ανθρώπου.

«O άνθρωπος καθαυτός είναι ασθενής», αναφέρουν αλλού, επειδή φοβάται το ασυνείδητό του.

Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και επιθετικότητα μοιραία σωματοποιούνται ως ασθένειες, όταν αρνούμαστε να δούμε, να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε ό,τι έρχεται από το ασυνείδητο.

Περισσότερα...
 
Ερμηνεία του Σμαράγδινου Πίνακα του Ερμή του Τρισμέγιστου PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 23:10

Hortulanus
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2007

Ο Σμαράγδινος Πίνακας αποτελεί ένα από τα βασικά κείμενα της ισλαμικής και της δυτικής αλχημείας, εμφανίστηκε δε για πρώτη φορά στα ακόλουθα έργα: περίπου το 650 μ.Χ. στο "Kitab al - Khaliqa wa Sanat al - Tabla", περίπου το 800 μ.Χ. στο "Kitab Sirr al - Asar", τον 12ο αιώνα στο "Kitab Ustuqus al - Us al - Thanni", και περίπου το 1140 μ.Χ. στο "Secretum Secretorum".

Ο Hortulanus, ή Hortulain, το μετέφρασε από τα λατινικά κατά τον 14ο αιώνα.

Μ' ένα κείμενο συμβολικό, ο Hortulanus σχολιάζει τον Σμαράγδινο Πίνακα του Ερμή του Τρισμέγιστου και ωθεί τον ειλικρινή αναζητητή σε περαιτέρω στοχασμούς.

Ο φυσικός, ο ψυχικός και ο πνευματικός άνθρωπος θα βρουν ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου αυτού του βιβλίου πολλές νύξεις για την περαιτέρω διεύρυνση της συνειδητότητάς τους. Η εσωτερική και η εξωτερική αλχημεία συναντιούνται ακριβώς σ' αυτό το σημείο, όπου η κατανόηση και η εφαρμογή βρίσκουν τον Λειτουργό πιο ώριμο, πιο συνειδητό, πιο ταπεινό και πιο έτοιμο να συνεχίσει την πορεία του προς την Αλήθεια.

Χ. Α.

 
Δρουιδισμός. Μια φιλοσοφία του χθες και του αύριο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 23:04


Δρουίδης Kadith
Εκδόσεις "Κυβέλη", 1998


Οι Δρουίδες ήσαν ένα ιερό τάγμα ιερέων που αναπτύχθηκε στην Βρετανία και την Γαλατία. Η ονομασία τους προέρχεται από την σανκριτική λέξη druma, που σημαίνει βελανιδιά, ή dru, που σημαίνει δένδρο. Πράγματι, η βελανιδιά καταλαμβάνει σημαντική θέση στην λατρεία των Δρουίδων. Η ακριβής σημασία της λέξης ʽΔρουίδηςʼ ανιχνεύεται και σε άλλες γλώσσες. Η γαλλική λέξη druiah σημαίνει άγιος ή σοφός άνθρωπος, για τους Πέρσες το πνεύμα της νύχτας ή του σκότους ονομάζεται druh. Στα Ουαλλικά, drud σημαίνει "αυτός που αφαιρεί τις αμαρτίες".

Οι διδασκαλίες του Δρουίδων μοιάζουν πολύ με τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα. Δίδασκαν την ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος, την ύπαρξη μιας μελλοντικής κατάστασης ανταμοιβών και τιμωρίας, την αθανασία της ψυχής και την μετενσάρκωση. Αυτές τις δοξασίες τις μετέδιδαν με μυστικά τελετικά που συνήθως τελούνταν σε ανοικτούς χώρους, σε δάση και σε ξέφωτα.

Περισσότερα...
 
Το Άγιο Αίμα και το Άγιο Γκράαλ PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007 23:02

Michael Baignet, Richard Leigh, Henry Lincoln
Εκδόσεις "Εξάντας", 2000 

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, τουλάχιστον, απ' όσους γνωρίζουν πώς να διατηρούν ένα "ελεύθερο πνεύμα" και να μην πέφτουν θύματα των προκαταλήψεων, του φανατισμού, του ωχαδελφισμού και, βεβαίως, αυτής τούτης της άγνοιας (ή της καλά συντηρούμενης άγνοιας).

Το Άγιο Γκράαλ, παρουσιάζεται στο βιβλίο, όχι με την συνήθη έννοια του "άγιου δισκοπότηρου" των μεσαιωνικών θρύλων, αλλά ως κάτι "διαφορετικό". Αυτή τούτη η "διαφορετικότητα" του Άγιου Γκράαλ, σύμφωνα με τις τουλάχιστον δέκα ετών έρευνες των συγγραφέων, έπαιξε έναν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας της Δύσης.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL