Βιβλίο
Ian Kershaw, Μοιραίες επιλογές: Δέκα αποφάσεις που άλλαξαν τον κόσμο, 1940- 1941 PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2009 00:20

Eκδόσεις Πατάκη, 2008.

Ο Iαν Κέρσοου, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, μελέτησε τη χρονική περίοδο, από τον Μάιο του 1940 ως το φθινόπωρο του 1941, για να διαπιστώσει ότι δέκα αποφάσεις, έξι ηγετών, ήταν καθοριστικές για τη μοίρα 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον 2ο  Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κρίσιμες αποφάσεις ήταν οι εξής:

1.  Η Βρετανία επιλέγει να πολεμήσει αντί να παραδοθεί. Μάιος 1940.                                                                                            2.Ο Χίτλερ αποφασίζει να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση.            3. Η Ιαπωνία αποφασίζει να αδράξει τη χρυσή ευκαιρία.               4. Ο Μουσολίνι αποφασίζει να αρπάξει το μερίδιό του.             5. Ο Ρούζβελτ αποφασίζει να βάλει ένα χεράκι.                           6. Ο Στάλιν αποφασίζει ότι αυτός ξέρει καλύτερα.                        7. Ο Ρούζβελτ αποφασίζει να διεξαγάγει ακήρυχτο πόλεμο.     8. Η Ιαπωνία αποφασίζει να πάει σε πόλεμο.                                 9. Ο Χίτλερ αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.                                                                                     10.Ο Χίτλερ αποφασίζει να εξολοθρεύσει τους Εβραίους.  Φθινόπωρο 1941.

 
Περισσότερα...
 
Φίλιππος Σέρραρντ, “Θάνατος και Ανάσταση της ιερής κοσμολογίας” PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 27 Νοέμβριος 2008 13:54

Εκδόσεις “Εν πλω”, 2008.

PhilSerrard

 

Ο Φίλιππος Σέρραρντ (1922-1995) γεννήθηκε στην Οξφόρδη και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την σημερινή κατάσταση της ανθρωπότητας και οδηγεί σε λύσεις.

 

Είναι σαφές πλέον το γεγονός ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία κρίση τρομακτικών διαστάσεων. Συνήθως καλούμε την εν λόγω κρίση οικονομική ή οικολογική. Εδώ το μήνυμα είναι απολύτως σαφές: ο τρόπος ζωής μας σε όλες τις πτυχές του είναι, από την άποψη τόσο της ανθρώπινης ζωής όσο και του περιβάλλοντος, αυτοκαταστροφικός, και αν δεν τον μεταβάλλουμε ριζικά, η καταστροφή του πλανήτη είναι αναπόφευκτη.

 

Περισσότερα...
 
John Kenneth Galbraith, Τα Οικονομικά της Αθώας Απάτης PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 11:03

John Kenneth Galbraith, Τα Οικονομικά της Αθώας Απάτης
Η αλήθεια για την εποχή μας, ΕΚΔΟΣΕΙΣ   ΛΙΒΑΝΗ,  2006

galbraith

Ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ γεννήθηκε το 1908 και πέθανε το 2006. Υπήρξε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και του Συλλόγου Αμερικανών Οικονομολόγων.
Στο βιβλίο αυτό ο Γκαλμπρέιθ επιχειρεί να αναδείξει την «αθώα απάτη» που  κρύβεται στις σύγχρονες αντιλήψεις για τα οικονομικά.
Μα εδώ υπάρχει μία αντίφαση! «Αθώα» και «απάτη»;

Η οικονομία και γενικότερα τα πολιτικά και τα οικονομικά συστήματα καλλιεργούν τη δική τους αλήθεια, είτε για λόγους πολιτικών ή οικονομικών πιέσεων ή εξ αιτίας της πρόσκαιρης μόδας. Η αλήθεια αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κανένας δεν ευθύνεται νομικά γι’ αυτό! Απλά όλοι προτιμούν να πιστεύουν αυτό που τους βολεύει. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψη όσοι έχουν σπουδάσει οικονομία, όσοι σπουδάζουν τώρα ή όσοι  έχουν ένα ενδιαφέρον για την οικονομία και την πολιτική. Είναι αυτό που εξυπηρετεί ή δεν αντιμάχεται, τα ισχυρά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα.

Περισσότερα...
 
Γνωστικοί PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τρίτη, 25 Μάρτιος 2008 13:56
Sean Martin
Εκδόσεις "Αρχέτυπο", 2008Γνωστικισμός είναι το όνομα που δόθηκε στα διάφορα πνευματικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν τους πρώτους μ.Χ. αιώνες και αποτέλεσαν σχεδόν την κυρίαρχη μορφή του Χριστιανισμού. Επειδή όμως ορισμένες από τις Γνωστικές πεποιθήσεις κατάγονται από τα Αρχαία Μυστήρια, τα κινήματα αυτά θεωρήθηκαν αιρετικά από την Εκκλησία.
Περισσότερα...
 
Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008 13:55
Richard P. Feynman
Εκδόσεις "Κάτοπτρο", 2007Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1918 και απέκτησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. 'Επαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των Κουάρκ.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL