Βιβλίο
Καρλ Φρίντριχ Γκαους. Ο πρίγκηπας των μαθηματικών PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 23:09

 Μ. Β. W. Tent
Εκδόσεις Τραυλού, 2007


 

Η Μ. Β. W. Tent είναι καθηγήτρια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για τον διαπρεπή μαθηματικό, στο οποίο να φαίνεται η βιογραφία του και τα επιστημονικά του επιτεύγματα, όσο το δυνατόν απλουστευμένα. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αναφέρεται μόνο στους ειδικούς, αλλά σε όλους.

Ο Ελβετός ποιητής και φιλόσοφος Ανρί Αμιέλ όρισε με τον δικό του τρόπο τον Γκάους: "Ο ταλαντούχος άνθρωπος εκτελεί με ευκολία αυτό που οι άλλοι βρίσκουν δύσκολο. Ο ιδιοφυής άνθρωπος εκτελεί με ευκολία αυτό που οι άλλοι βρίσκουν αδύνατο".

 

 

 

Περισσότερα...
 
Το μεθυσμένο καράβι. Επιστολές: Οι επονομαζόμενες του Ορατικού PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 23 Ιανουάριος 2011 16:01

Αρθούρ Ρεμπώ
Εκδόσεις "Ηριδανός", 2006

Ο ρόλος της ποίησης σε καιρούς που ο άνθρωπος ψάχνει λύσεις για την επιβίωσή του

Σε μια εποχή όπου το γήινο κλίμα δεν μας έχει δείξει ακόμη το μέγεθος του προβλήματός του και τις επιπτώσεις σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ζωή πάνω στον πλανήτη γη, ο άνθρωπος ζει με την βεβαιότητα για την πατρότητα και την ιδιοκτησία της σκέψης του και των παραγώγων της που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επιστημονική δραστηριότητα. Τίθεται εν προκειμένω το ζήτημα της σκέψης, επειδή αυτήν χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στις συσκέψεις και συνδιασκέψεις και τις ποικιλόμορφες προσπάθειές του για την σωτηρία του πλανήτη, καθώς επίσης και το περιεχόμενο της έννοιας "ζωήʼ" όπως αυτή πρόκειται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα...
 
Μπουκάι Χόρχε, Να βλέπεις στον έρωτα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 14:24

                                                

                                         Εκδόσεις: OPERA  2009 

  O Αργεντινός Χόρχε Μπουκάι είναι ψυχοθεραπευτής  ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ταξιδεύει και συμμετέχει σε σεμινάρια, παραδίδει μαθήματα στη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ισπανία.

  Εκδίδει το περιοδικό αυτοβελτίωσης Μente Sana.  Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσουμε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του πάνω σε ένα καυτό θέμα, διαχρονικό και παρεξηγημένο από τους ανθρώπους.

  Μας λέει:  

 «Οι επιθυμίες μας είναι άλογα και το μυαλό μας ο αμαξάς».    

«Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας για να βελτιωθείτε».

Περισσότερα...
 
Σπέρνουν καπνό στη θάλασσα; Ευγένιος Χατζούδης, Εκδόσεις Παξός 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 09:25

Για πολλούς ανθρώπους η τέχνη και η επιστήμη είναι δύο ξεχωριστοί τομείς έκφρασης, οποίοι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Κι όμως υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την επιστήμη και θέλησαν, με τα έργα τους να τις συνδέσουν. Π.χ. ο Αμερικανός γλύπτης Jim Αccord, θέλοντας να συνδυάσει τις καλλιτεχνικές του δυνατότητες με τις ανθρώπινες γνώσεις γύρω από την πυρηνική τεχνολογία, παρακολούθησε μαθήματα πυρηνικής μηχανικής.   

Η «Έναστρη νύχτα» του γαλαξία, του Βαν Γκογκ, είναι πολύ επηρεασμένη από τις αστρονομικές ανακαλύψεις της εποχής του.

 

Ο Σαλβαντόρ Νταλί ζωγράφισε τον Εσταυρωμένο του να βρίσκεται επάνω σε έναν υπερκύβο, προϊόν της προσπάθειας των μαθηματικών να κατανοήσουν τους χώρους με περισσότερες από τις τρεις διαστάσεις.

 

Ο Πικάσο, επηρεάστηκε έντονα από τις θεωρίες του Αϊνστάιν και του Έσερ, με εικαστικές σπουδές πάνω στην ταινία του Μέμπιους.

 Είναι ένα βιβλίο που δεν αποτελεί ιστορία της τέχνης, ούτε ιστορία της επιστήμης, αλλά προσπαθεί να καταγράψει τον τρόπο που η ζωγραφική και η επιστήμη μπορούν να επηρεάσουν γόνιμα η μία την άλλη.

 

Περισσότερα...
 
Denis Guedj, Η Έπαυλη των ανδρών PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 28 Μάιος 2009 17:07
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2009.

 

Ο Denis Guedj είναι μαθηματικός. Διδάσκει μαθηματικά και Ιστορία της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει τα έργα: “Το θεώρημα του παπαγάλου”, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Πόλις, “Το μέτρο του κόσμου”, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Π. Τραυλός, “Αστέρια της Βερενίκης” και “Μηδέν”, εκδόσεις Ψυχογιός) κ.ά. 

 

 

Ο Ντενί Γκετζ είναι ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς του είδους που αποκαλούμε “μαθηματική λογοτεχνία”.

Τα αδιέξοδα του Γερμανού μαθηματικού Γκέοργκ Κάντορ γίνονται αφορμή για ένα ακόμη έργο του Ντενί Γκετζ.  

 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL