Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (VII) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 09:55
Αρχαιολογικές έρευνες στη Μακεδονία και τη Θράκη

Στις 3 Μαρτίου 2007 ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 20ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, εκτός από τους αρχαιολόγους, σεισμολόγοι, γεωλόγοι, βιοχημικοί και αρχιτέκτονες, καθώς η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα απαιτεί νέες μεθόδους εντοπισμού και χρονολόγησης, αλλά και τη συμβολή νέων μέσων και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων.

Οι επιστήμονες αναζητούν την καταγωγή των ανθρώπων της Μακεδονίας, τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και στοιχεία του πολιτισμού τους, όπως ταφικά έθιμα ή διατροφικές συνήθειες.

Όλοι συμφωνούν αλλά οι ΗΠΑ...

Σε συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της G8 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ), της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού και της Νοτίου Αφρικής στην οποία όλοι συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, οι ΗΠΑ εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενιαίας παγκόσμια αγοράς για το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην ίδια συνάντηση τάχθηκαν επίσης κατά της παροχής οικονομικών κινήτρων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εθελοντική προστασία των φυσικών τους πόρων, όπως τα τροπικά δάση.

«Ατυχή» χαρακτήρισε την αμερικανική αντίθεση ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ που πρόσθεσε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη».

Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται πια και στην Κίνα

Το 97% των μελών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα ενέκρινε νόμο για την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας, ύστερα από χρόνια έντονων συζητήσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης την προστασία της κρατικής και ατομικής ιδιοκτησίας και την ενιαία φορολόγηση των εταιρικών κερδών, καταργώντας τον διαχωρισμό που υπήρχε ως προς την φορολόγηση των ξένων εταιριών που υπάρχουν στη χώρα.

Δημοψήφισμα για εκλεγόμενο από τον λαό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο θα κληθούν όλοι Ευρωπαίοι πολίτες να αποφασίσουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει έναν πρόεδρο εκλεγμένο από τον λαό, έναν υπουργό Εξωτερικών μια ενιαία ανεξάρτητη οικονομική βάση προτείνει ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας που θεωρεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που επιθυμεί την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τοποθετεί μάλιστα χρονικά την διεξαγωγή του προτεινόμενου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις επόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πρόταση με ανάλογο αντικείμενο έχει καταθέσει και ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ.

Καλύτερη βοήθεια τα εμβάσματα των μεταναστών

Στα 62 δισ. δολάρια έχει φτάσει το ύψος των εμβασμάτων που στέλνουν οι Λατινοαμερικάνοι μετανάστες στις χώρες τους και το ποσό αυτό αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κάθε μετανάστης υπολογίζεται ότι στέλνει στην πατρίδα του 100-150 δολάρια τον μήνα κατά μέσον όρο.

Η ενίσχυση αυτή έχει ως σημαντικό αποτέλεσμα να διατηρεί πάνω από το όριο της φτώχειας 8-10 εκατομμύρια οικογένειες και θεωρείται πολυτιμότερη από την επίσημη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας στις χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Σημειώνεται πάντως ότι αποτελεί και έναν λόγο για να μην καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών αρκετές προσπάθειες για να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην ίδια τους τη χώρα.

Οι Ιρακινοί τέσσερα χρόνια μετά...

Τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Ιρακινοί για τη ζωή τους, καθώς το 67% των ερωτηθέντων σε σχετική δημοσκόπηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια πορεία ανοικοδόμησης στη χώρα, ενώ φόβους εκφράζει ότι ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του θα πέσει θύμα της βίας εκφράζει το 83%. Πάντως το 58% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενότητας στη χώρα.

Ηλεκτρονική ανάγνωση των χειλιών

Ένα σύστημα ηλεκτρονικής ανάγνωσης των χειλιών αναπτύσσουν Άγγλοι ερευνητές το οποίο θα μετατρέπει τις κινήσεις των χειλιών σε κείμενο, και μάλιστα σε πολλές γλώσσες. Το σύστημα αυτό ίσως αποδειχθεί χρήσιμο στην προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος, ενώ θα εξετασθεί και η δυνατότητα χρησιμοποίησής του για την εγκατάσταση συστημάτων αναγνώρισης της φωνής στους πίνακες οργάνων των αυτοκινήτων κ.λπ..

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.3.2007