Τα παιχνίδια δράσης μπορούν να βελτιώσουν την όραση PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2009 22:54
Τα παιχνίδια δράσης μπορούν να βελτιώσουν την όραση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Rochester σύμφωνα με την οποία οι παίκτες τέτοιων παιχνιδιών στον υπολογιστή ή τις παιχνιδομηχανές, απέκτησαν από 40 έως και 58 % αυξημένη ικανότητα διάκρισης λεπτών διαφορών αντίθεσης, στα τεστ που τους υπέβαλαν.

Η βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης της όρασης, ενός από τους πιο κύριους παράγοντες του πόσο καλά βλέπει κάθε άνθρωπος, μέχρι τώρα απαιτούσε συνήθως χειρουργική επέμβαση ή γυαλιά, ωστόσο όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν η βελτίωση αυτή επιτυγχάνεται παίζοντας παιχνίδια δράσης έχει διαρκή χαρακτήρα, καθώς μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά όσοι είχαν παίξει τέτοια παιχνίδια μπορούσαν ακόμα να διακρίνουν πολύ καλύτερα, αντικείμενα χωρίς σαφές περίγραμμα ή περισσότερους τόνους του γκρι.

Καθημερινά τέτοια παραδείγματα αποτελούν η οδήγηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το διάβασμα ενός περιοδικού ή ενός βιβλίου, η παρακολούθηση στην τηλεόραση μιας εκπομπής, η διάκριση μικροεκφράσεων στο πρόσωπο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα παιχνίδια με έντονη δράση ωθούν το ανθρώπινο οπτικό σύστημα στα όρια του κι αυτό είναι κάτι που κάνει τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί!

Βασίλης Σαρρής