Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (VI) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007 09:53
Αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, με την επιβολή ακόμη και ποινών φυλάκισης, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα κυρώσεων δεν έχουν φέρει κατά κοινή ομολογία ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αναμένεται να εκδοθεί οδηγία για εννέα σοβαρές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και η παράνομη απόρριψη σκουπιδιών, συνήθεια την οποία οι Έλληνες πολίτες ακολουθούμε με... συνέπεια!! Αναρωτιέται βέβαια κανείς, πόσο θα βοηθήσει από μόνο του ένα ακόμα γραφειοκρατικό μέτρο στην επίλυση του προβλήματος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα δε στην ύπαιθρο, νιώθουν αποκομμένοι από την ΕΕ, δεν γνωρίζουν τον ρόλο της και την αντιμετωπίζουν συχνά με ειρωνεία και σκεπτικισμό. Τη "θυμούνται" δε, όταν πρόκειται να εισπράξουν επιδοτήσεις. Πώς λοιπόν θα νιώσουν ότι τους αφορούν οι ποινές;

Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, που ήδη έχει αρχίσει μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα περιβαλλοντικά προγράμματα που εφαρμόζονται από το δημοτικό, είναι σημαντικά βήματα και αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα στο μέλλον. Πιστεύουμε όμως, πως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, υπάρχει ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πολιτών που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Μια ιδέα θα ήταν να σχεδιαστούν ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης ενηλίκων με προβολές και να γίνει σφαιρική, αλλά απλή, ενημέρωση από επιστήμονες στα πλαίσια ίσως ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Άνθρωποι και ζώα...

Η Ταμάρα Μόντι, εκπαιδεύτρια δελφινιών, βρέθηκε πριν λίγο καιρό μαχαιρωμένη από κάποιον γείτονά της, καθώς αυτός ενοχλείτο από τα σκυλιά της που γαύγιζαν. Στο δελφινάριο που εργαζόταν η Ταμάρα είχε περιποιηθεί μαζί με άλλους ειδικούς ένα μικρό δελφίνι και τη μητέρα του, που τον Ιούνιο του 2005 είχαν εξοκείλει στην ακτή και βρήκαν καταφύγιο στο δελφινάριο. Η μητέρα πέθανε, το δελφινάκι όμως επέζησε, χάρη στη φροντίδα των εκπαιδευτών του, που το τάιζαν με μπιμπερό, το χάιδευαν και του έμαθαν να κολυμπάει.

Ο πρόσφατος θάνατος της Ταμάρα δεν φαίνεται να πέρασε απαρατήρητος από το δελφίνι: εδώ και δύο βδομάδες σταμάτησε να τρώει και από 210 κιλά που ήταν ζυγίζει τώρα 160. Οι κτηνίατροι δεν αποκλείουν την περίπτωση να πάσχει και από κάποιο άσχετο πρόβλημα υγείας, αλλά πάντως βεβαιώνουν ότι πενθεί για την εκπαιδεύτριά του.

Παιδεία υποχρηματοδοτούμενη

Η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat στην τελευταία θέση ως προς τις δαπάνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η χώρα μας δαπανά μόλις το 40% του μέσου όρου της ΕΕ ανά φοιτητή, πράγμα που δεν ρυθμίζεται ούτε με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου η Ελλάδα δαπανά 2.375 Ε κατά μέσον όρο ανά μαθητή, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 5.015 Ε.

Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν θα αποκαλύψει την αιτία της μεγαλοφυϊας του

Ελβετοί επιστήμονες που εξετάζουν τον εγκέφαλο του Άλμπερτ Αϊνστάιν ισχυρίζονται πως βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη της αιτίας της μεγαλοφυϊας του μεγάλου φυσικού.

'Ηδη από το 1985 είχε ανακαλυφθεί ότι ο εγκέφαλος του ΑΪνστάιν είχε μεγαλύτερη αναλογία νευρογλοιακών κυττάρων σε σχέση με τους νευρώνες από ό,τι ο εγκέφαλος του μέσου ανθρώπου. Αυτό που δεν ήταν όμως τότε γνωστό και ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάνης είναι ο σπουδαίος ρόλος των νευρογλοιακών κυττάρων: παρέχουν ενέργεια στα νευρικά κυκλώματα και συμβάλλουν στη δημιουργία συνδέσεων, οδηγώντας σε μια πιο σύνθετη δομή του εγκεφάλου. Σε αντίθεση δε με τους νευρώνες, πολλαπλασιάζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μεταφέρουν επίσης ασβέστιο και ελέγχουν τα μηνύματα του εγκεφάλου.

Σύγχρονοι «Άθλιοι»

Σύμφωνα με έκθεση για τους αστέγους στις ΗΠΑ, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν 122 επιθέσεις κατά αστέγων και 20 θάνατοι. Το ανατριχιαστικό είναι ότι οι επιθέσεις έγιναν από εφήβους, οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι φίλοι των θυμάτων, παίζουν μαζί τους και τέλος τους ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου. Ορισμένοι έφηβοι μάλιστα έχουν βιντεοσκοπήσει τους εαυτούς τους την ώρα που ξυλοκοπούν τους άστεγους!

Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σταδιακά μέχρι το 2010 τους λαμπτήρες πυράκτωσης, τις συμβατικές δηλαδή λάμπες, οι οποίες θα αντικατασταθούν από συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει δραματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και άρα και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί ότι οι συμβατικοί λαμπτήρες μετατρέπουν σε φως λιγότερο από το 5% της ενέργειας που καταναλώνουν.

Ρομποτικά οχήματα στις πόλεις έως το 2030

Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για οχήματα που κινούνται αυτόματα, δηλαδή χωρίς οδηγό, στο περιβάλλον της πόλης. Κάποιοι μηχανικοί που δήλωσαν συμμετοχή λένε ότι μέχρι το 2030 τα ρομποτικά ΙΧ θα είναι πραγματικότητα.

Τα οχήματα θα «αποφασίζουν» πώς θα κινηθούν προς τον προορισμό τους, θα προσέχουν τα φανάρια, θα καταλαβαίνουν ακόμη και ποιος έχει προτεραιότητα. Τα οχήματα που θα κατασκευάσουν οι ερευνητικές ομάδες θα λάβουν μέρος σε αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου στο περιβάλλον μιας ψεύτικης πόλης.

Αρχαίο ηλιακό παρατηρητήριο και ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στο Περού

Στην κορυφή ενός λόφου στο Περού ορθώνονται 13 λίθινοι πύργοι οι οποίοι, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση αρχαιολόγων στο περιοδικό Science, είναι το αρχαιότερο ηλιακό παρατηρητήριο και ημερολόγιο του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Οι 13 αυτοί Πύργοι είναι δημιούργημα ενός άγνωστου πολιτισμού που ήκμασε αιώνες πριν τους 'Ινκας, καθώς χρονολογούνται στον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ. Βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου στο λατρευτικό κέντρο του Τσανκίλο, δίπλα σε έναν άλλο λόφο με περίπλοκες κατασκευές. Οι αρχαιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι πύργοι αυτοί "σημάδευαν" το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ελάχιστα στοιχεία έχουμε για τον λαό που κατασκεύασε τους 13 πύργους, καθώς το Περού ανήκει στις ανεξερεύνητες αρχαιολογικές περιοχές του πλανήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να αναμένουν συνεχείς "εκπλήξεις".

Μεσαιωνική ισλαμική τέχνη και μαθηματικά

Η ισλαμική τέχνη δεν απεικονίζει ανθρώπινες μορφές, αλλά άνθη, αφηρημένα σχέδια και γεωμετρικές παραστάσεις. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν σε δείγματα ισλαμικής τέχνης του 15ου αιώνα γεωμετρικές παραστάσεις που βασίζονται σε αρχές των μαθηματικών που ανακαλύφθηκαν αιώνες αργότερα και είναι ένδειξη διαισθητικής(;) κατανόησης σύνθετων μαθηματικών εννοιών από τους καλλιτέχνες του μεσαίωνα. Στα συγκεκριμένα δείγματα απεικονίζονται συμμετρικά πολυγωνικά σχήματα δημιουργώντας μια σύνθεση η οποία μπορεί να επεκταθεί επ' άπειρον.

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.3.2007