“Είδες το... γαϊδουράγκαθο” ;; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2009 15:20

Κάποτε υπήρχε μια τηλεοπτική διαφήμιση της ΔΕΗ που τέλειωνε με τη φράση: "Είδες η ΔΕΗ;;;"  Τώρα μια αντίστοιχη διαφήμιση θα μπορούσε να έχει τον ... "λαϊκό" τίτλο: "Είδες το γαϊδουράγκαθο;;; ".

 

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών γαϊδουράγκαθου -αγριαγκινάρας επί το επιστημονικότερον- ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου.

 

Η αγριαγκινάρα μπορεί να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια, ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές, ενώ δεν χρειάζεται πολύ νερό και λιπάσματα για την καλλιέργειά της. Γι’ αυτούς τους λόγους η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης προτίθεται να στηρίξει στην τόσο επιβαρυμένη από πλευράς ρύπανσης περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας ένα πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με έμφαση στην αγκριαγκινάρα. Οι καλλιέργειες αυτές θα απορροφηθούν ως καύσιμη ύλη από τη ΔΕΗ στους Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας. Η καύση του συγκεκριμένου φυτού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει με τον λιγνίτη που χρησιμοποιούν σήμερα τα συγκεκριμένα εργοστάσια.

 Ελένη Φράγκου