Μαστίχα Χίου PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2009 15:13

     Όπως υπάρχουν μοναδικά είδη ζώων που βρίσκονται σε ένα και μόνο μέρος της Γης, έτσι υπάρχουν και είδη φυτών που φύονται σε ένα συγκεκριμένο και μοναδικό μέρος! Ένα από αυτά είναι και το Μαστιχόδενδρο. Δένδρο αειθαλές της οικογένειας Pistacia Lentiscus που φύεται στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Ο συνδυασμός των υλικών του εδάφους και οι συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νότιο τμήμα της νήσου Χίου, και μόνο εκεί, δημιούργησαν το κατάλληλο υπόβαθρο για να αναπτυχθεί η ποικιλία Pistacia L.var. Chia, από την οποία εκκρίνεται η μοναδική για το άρωμα και τις θεραπευτικές  της ιδιότητες ρητίνη, η γνωστή σε όλο τον κόσμο Μαστίχα Χίου.

      Το μαστιχόδενδρο που είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων αναπτύσσεται αργά και φτάνει στην πλήρη του ανάπτυξη μετά από σαράντα χρόνια! Ζει πάνω από 100 χρόνια και μπορεί να προσφέρει το πολύτιμο «δάκρυ» του μετά το πέμπτο έτος της ζωής του. Η «μαγική» αυτή ρητίνη που η ακριβής σύνθεσή της δεν είναι ακόμα γνωστή, είναι ένας πολύ πλούσιος συνδυασμός συστατικών, πάνω από ογδόντα, (αιθέριο έλαιο, φυτοστερόλες, τερπένια, κ.λπ.), που οι ευεργετικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη (1ος αιώνας μ.Χ.) του πατέρα της Φαρμακολογίας. Στο έργο του «περί ύλης ιατρικής», αναφέρει την θεραπευτική δράση της Μαστίχας στο πεπτικό, στο νευρικό και στο αναπνευστικό σύστημα. 

        Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί και επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας Χίου. Στο Πεπτικό Σύστημα η δράση της είναι πολύ σημαντική! Δυσπεψία και πόνοι ανακουφίζονται! Επειδή δε, διαθέτει επουλωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, έχει πολύ σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Στο Κυκλοφορικό Σύστημα  ως ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό αποτρέπει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα την προστασία της καρδιάς! Οι επουλωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, την κάνουν θεραπευτικά αποτελεσματική σε παθήσεις του δέρματος και των βλεννογόνων. Σε ελαφρά εγκαύματα, σε μολύνσεις του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας (ουλίτιδα, στοματίτιδα, περιοδοντίτιδα) η Μαστίχα Χίου έχει σημαντική και βαθιά θεραπευτική δράση! Τέλος στη χειρουργική το κολοφώνιο (ρητινώδης ουσία που απομένει μετά την απομάκρυνση του αιθερίου ελαίου) χρησιμοποιείται για την παρασκευή ραμμάτων που απορροφώνται πλήρως!   

Η φαρμακοποιός σας

Ρέα Παπαδοπούλου