Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (V) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 09:53
* Ένα εύρημα που προκάλεσε τη συγκίνηση των αρχαιολόγων βρέθηκε στην πόλη Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας. Πρόκειται για ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι, που είχε ταφεί πριν από 5.000 έως 6.000 χρόνια και πιθανολογείται ότι πέθανε νέο, επειδή τα δόντια των δύο ατόμων βρέθηκαν σχεδόν ανέπαφα και χωρίς φθορές. Θα ακολουθήσει εργαστηριακή έρευνα με σκοπό να διευκρινιστεί η ηλικία του ζευγαριού τη στιγμή του θανάτου του και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν θαμμένοι.

* 300.000 παιδιά στη Σερβία ζουν στα όρια της φτώχιας ή και κάτω από αυτά σύμφωνα με εκθέσεις της UNICEF, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας και του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού της σερβικής κυβέρνησης. Σε μεγαλύτερο ποσοστό πλήττονται τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, τα παιδιά των αγροτικών περιοχών, κυρίως της νοτιοανατολικής και δυτικής Σερβίας και τα παιδιά που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες (Ρομά, παιδιά προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων).

* Χιλιάδες μελίσσια έχουν εξοντωθεί σε 22 ως τώρα αμερικανικές πολιτείες από μια άγνωστη ασθένεια που προσωρινά τής έχει δοθεί το όνομα Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας και τα αίτιά της οποίας εξετάζονται από τους επιστήμονες. Πρόσφατα οι μελισσουργοί των ΗΠΑ υπέστησαν ζημιές και από μια άλλη ασθένεια που έπληξε τα μελίσσια τους, την βαρόαση.

* Πέντε ώρες παρέμεινε αβοήθητος Ιρανός μετανάστης σε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων παρά την κλήση στην άμεση δράση. Τελικά, μετά από δεύτερη κλήση στο ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον "Ευαγγελισμό", όπου, όμως, υπέκυψε 24 ώρες μετά. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες...

* Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, προβλέποντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 80 εκατοστά τα επόμενα 100 χρόνια, σχεδιάζει να κατασκευάσει τεχνητά νησιά έξω από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, που θα λειτουργούν ως κυματοθραύστες. Μεγάλο μέρος των εδαφών της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, το 1953 δε, μετά από ισχυρή καταιγίδα προκλήθηκε άνοδος της στάθμης κατά 4 μέτρα, με αποτέλεσμα να διαρραγούν τα φράγματα και να πεθάνουν 1.800 άτομα.

* 'Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονκ Κόγκ απέδειξε ότι ο ένας στους τρεις που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά είναι άνδρας. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες πέφτουν συνήθως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών προϊσταμένων τους. 'Εκπληξη προκάλεσε και η διαπίστωση ότι οι γυναίκες καταγγέλλουν πολύ ευκολότερα τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον τους, ενώ οι άνδρες ντρέπονται να αποκαλύψουν το γεγονός.

* Πείραμα κατέδειξε ότι νεότερη παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας επέτρεψε σε διεθνή ομάδα νευροεπιστημόνων να μαντεύει τις προθέσεις του εξεταζόμενου. Στο 75% των περιπτώσεων ο υπολογιστής μπόρεσε να μαντέψει την απόφαση των εθελοντών που μπήκαν στον τομογράφο πριν οι ίδιοι την αποκαλύψουν. Το ποσοστό αυτό θα ήταν γύρω στο 50% αν οι προβλέψεις ήταν τυχαίες. Η έρευνα πιστεύεται ότι επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι οι προθέσεις που αποφασίζονται με ελεύθερη βούληση αποθηκεύονται στις μεσαίες περιοχές του προμετωπιαίου λοβού, ενώ οι προθέσεις για την εκτέλεση υπαγορευμένων σχεδίων αποθηκεύονται στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Ημερομηνία καταχώρησης: 8.3.2007