Η πίστη στον Θεό έχει και βιολογική βάση PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009 18:09

Ομάδα νευροεπιστημόνων ισχυρίζεται ότι εντόπισε τα σημεία, στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται με την θρησκευτική πίστη.

Η έρευνα έγινε, με την χρήση της κλασικής τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού, από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών των ΗΠΑ, με την επίβλεψη του καθηγητή Τζόρνταν Γκράφμαν, και δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε εθελοντές που προέρχονταν από τρεις μεγάλες θρησκείες - χριστιανισμό, ισλάμ και ιουδαϊσμό - εντοπίζοντας ότι, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις των ατόμων, σε όλους ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα, όταν σκέπτονται ζητήματα σχετικά με τον Θεό ή διάφορα ηθικά προβλήματα. Αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές βρίσκονται κυρίως στον πιο σύγχρονο ανθρώπινο νεοφλοιό, αλλά και στο εξελικτικά πιο πρωτόγονο τμήμα του «ερπετόμορφου» εγκεφάλου, που οι άνθρωποι έχουν κοινό με τα άλλα ζώα. Τα επίπεδα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι πολλά και στενά συνυφασμένα σαν ένα πολυεπίπεδο δίχτυ.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα «δίκτυα του Θεού» στον εγκέφαλο είναι πιο διάχυτα και όχι εντοπισμένα σε μια περιοχή.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος εξελίχτηκε με το πέρασμα του χρόνου να είναι ευαίσθητος σε όποια μορφή πίστης ή πεποίθησης βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπου. Αν ένας "πιστός" μπορεί να ξεπερνά καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής σε σχέση με έναν "άπιστο", τότε, σύμφωνα με την δαρβινική εξελικτική λογική, τα γονίδια των πιστών θα υπερισχύσουν διαχρονικά, θα γίνουν επικρατέστερα, με αποτέλεσμα σήμερα ο εγκέφαλος να είναι προγραμματισμένος να πιστεύει.

Θεωρείται ότι η θρησκεία δεν αποτελεί μια ειδική περίπτωση ενός συστήματος πεποιθήσεων, αλλά εξελίχτηκε μαζί με τις άλλες πίστεις και γνωσιακές ικανότητες του ανθρώπου.

Ο Γκράφμαν πιστεύει ότι, από τη στιγμή που εξελίχτηκε η αναγκαία αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, ως προϊόν των γενικότερων εξελικτικών πιέσεων και των προκλήσεων της ζωής, χρησιμοποιήθηκε επίσης, ως υποπροϊόν, ώστε οι άνθρωποι να πιστεύουν και στη θρησκεία.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του μυαλού σχετικά με τη θρησκευτική πίστη, στο τελικό εκείνο δίλημμα που δίνει την απάντηση στο αν το άτομο είναι "πιστό" ή όχι, δραστηριοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τα ανθρώπινα συναισθήματα στην πιο πρωτόγονη μορφή τους, με λειτουργίες οι οποίες συνδέονται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Διαπιστώνουμε ότι η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη εξηγείται και καθαρά βιολογικά και εξελικτικά, γιατί βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώσουν, να συντηρήσουν δηλαδή τη ζωή, σεβόμενοι τον Νόμο Της.

 

 Σταμάτης Τσαχάλης