Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (IV) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007 09:52
* Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι δεκαπέντε έφηβοι στρατιώτες, ηλικίας 17 ετών, ανάμεσά τους και τέσσερις κοπέλες, στάλθηκαν στο Ιράκ από το 2003 έως το 2005.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία υπέγραψε το 2003 το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στη Συνθήκη Δικαιωμάτων των Παιδιών και την απαγόρευση ανάμειξής τους σε ένοπλες συγκρούσεις, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη που το υπογράφουν οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρχει εγγύηση πως στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν μετέχουν ανήλικοι κάτω των 18 ετών.

* Σύμφωνα με την έκθεση του Διακυβερνητικού Σώματος για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο κατά 90%. Η έκθεση προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990.

Ο πρόεδρος Μπους ενέκρινε χωρίς επιφυλάξεις τα αποτελέσματα της έκθεσης έχει δε ήδη καθορίσει ως στόχο τη μείωση κατά 18% των εκπομπών αερίων από τώρα έως το 2012 και έχει διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ -που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη το πρωτόκολλο του Κιότο- πρόκειται να τηρήσουν αυτό τον στόχο.

* Από την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους της Γαλλίας (επιχειρήσεις, διοικητικά κέντρα, σχολικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, αθλητικά κέντρα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Και, για την εφαρμογή του μέτρου, επιτρατεύτηκαν ήδη περίπου 170.000 πράκτορες (αστυνομικοί, επιθεωρητές δημόσιας υγείας και εργασίας). Το κάπνισμα είναι αιτία να χάνουν κάθε χρόνο 66.000 Γάλλοι τη ζωή τους, ενώ επίσης αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων στη χώρα και προκαλεί το 70% των κρουσμάτων καρκίνου.

* Πέφτει συνεχώς η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κυριότερα αίτια: η μη αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η ανελαστικότητα στην αγορά εργασίας, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση, η κατάσταση της εκπαίδευσης και το μικρό ποσοστό δαπανών της έρευνας για ανάπτυξη και καινοτομία. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της ενδιάμεσης Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που θα καταθέσει στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επίτευξη των κριτηρίων της συνθήκης της Λισσαβώνας από τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ημερομηνία καταχώρησης: 1.3.2007