Ανιδιοτέλεια και εγκεφαλικές λειτουργίες PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007 09:49
Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Duke της Νότιας Καρολίνας πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον πείραμα: 45 εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο αλτρουιστές είναι, αναφέροντας για παράδειγμα το πόσο συχνά βοηθούσαν αγνώστους. Κατόπιν έπαιξαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, με έπαθλο χρήματα. Είχαν δε δηλώσει εκ των προτέρων αν θα κρατούσαν τα χρήματα για τον εαυτό τους ή θα τα προσέφεραν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον εγκέφαλο των εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, που δείχνει τη δραστηριότητα των νευρώνων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι όσοι έπαιζαν για φιλανθρωπικούς λόγους κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια και ενεργοποιείτο μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που βρίσκεται στην περιοχή των κροτάφων. Η περιοχή αυτή ενεργοποιείται επίσης όταν θέλουμε να ανακαλύψουμε το νόημα που υπάρχει σε κάτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Neuroscience. Ο επί κεφαλής της μελέτης αναφέρει ότι, αν και δεν μπορούμε ίσως με την κατανόηση της λειτουργίας αυτής της περιοχής του εγκεφάλου να ερμηνεύσουμε πράξεις αυτοθυσίας, ίσως αποκομίσουμε στοιχεία για την προέλευση του αλτρουισμού.

Ημερομηνία καταχώρησης: 1.2.2007