Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (II) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007 09:48
Αυξάνονται οι απαισιόδοξοι...

To Ινστιτούτο Γκάλλοπ πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε 55 χιλιάδες άτομα από 60 χώρες στην οποία 48% όσων ρωτήθηκαν εξέφρασαν την άποψη ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν σε έναν λιγότερο ασφαλή κόσμο, ενώ το 26% είχε αντίθετη άποψη. Πριν από έναν χρόνο στην ίδια έρευνα τα ποσοστά αντίστοιχα ήταν 30% και 35%...

Χωρίς όραμα...

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ορφανή από όραμα", δήλωσε ο Χοσέ Μπορέλ κατά την τελευταία του ομιλία πριν από την αποχώρησή του από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κίνα: Επικίνδυνη ανισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα

Η αύξηση της αριθμητικής δυσαναλογίας μεταξύ των δύο φύλων και η γήρανση του πληθυσμού ανησυχούν τις αρχές της Κίνας. Υπολογίζεται ότι το 2020 οι άνδρες σε ηλικία γάμου στην Κίνα θα είναι 30 εκατομμύρια περισσότεροι από τις αντίστοιχης ηλικίας γυναίκες. Η διαφορά αυξήθηκε μετά την καθιέρωση του μέτρου τού ενός παιδιού ανά οικογένεια, το οποίο είχε ως στόχο να ελεγχθεί η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού. Οι Κινέζοι γονείς, όμως, προτιμούν τα αγόρια από τα κορίτσια, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση των αμβλώσεων θηλυκών εμβρύων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές.

Κοινωνική πολιτική και εγκληματικότητα

Η πτώση της ανεργίας κατά μία μονάδα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των διαρρήξεων κατά 2,2%, ενώ η αύξηση κατά 10% του κατώτατου μισθού φέρνει μια κατά 3,5% μείωση των ληστειών... (από το άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πειραιά Θοδωρή Πελαγίδη, "Το οικονομικό κόστος της κακοποίησης", "Ελευθεροτυπία", 14.1.2007).

Εκκλησία και εξουσία

'Eρευνα για το ενδεχόμενο συνεργασίας των επισκόπων και των ανθρώπων της εκκλησίας με την μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος αποφάσισε η επισκοπική σύνοδος της πολωνικής εκκλησίας. Αφορμή οι αποκαλύψεις κατά του αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας Στάνισλαβ Βέλγκους που τον οδήγησαν στην παραίτηση κατά την τελετή επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του.

Ημερομηνία καταχώρησης: 25.1.2007