Τριανταφυλλιά (Rosa Gallica, Rosa canina) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2009 00:39

     Φανταστείτε μια κοιλάδα ατέλειωτη με ρόδα! Φανταστείτε το εαυτό σας να βαδίζει ανάμεσά τους και να παίρνει βαθιές ανάσες με.. ανοιχτά τα μάτια! Τι ομορφιά, τι άρωμα, τι χρώμα! Σύμβολο αγάπης και ομορφιάς, η απαρχή της δόξας του χάνεται στους αιώνες.

 

     Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί συνιστούσαν τα ροδοπέταλα και τους καρπούς σαν τονωτικό, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το αιθέριο έλαιο, ενώ στον Μεσαίωνα έδιναν στους φυματικούς  μεγάλες ποσότητες βοτάνου μαζί με μέλι. 

 

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες ανήκουν κυρίως στις απλές άγριες τριανταφυλλιές που αριθμούν γύρω στα 70 είδη, και όχι στις ατέλειωτες διασταυρώσεις που κάνουν οι άνθρωποι όπου πολλές φορές η ποιότητα θυσιάζεται στον βωμό της ποσότητας και του κέρδους. Εδώ θα ασχοληθούμε με τα είδη που φύονται στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλατα, κυρίως όμως βιταμίνη C. H υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης αυτής οδήγησε βιομηχανίες βιταμινών να χρησιμοποιούν καρπούς τριανταφυλλιάς σαν πηγή της βιταμίνης C (Rose hips).

 

 

   Τα πέταλα του άγριου τριαντάφυλλου τονώνουν σημαντικά τον οργανισμό και επαναφέρουν την εντερική χλωρίδα σε φυσιολογική κατάσταση. (Σε δυσκοιλιότητα και σε οξείες ή χρόνιες εντερίτιδες συνιστάται μισή χούφτα ροδοπέταλα για ένα λίτρο βραστό νερό). Το έγχυμα είναι ευεργετικό σε πονόλαιμο και κρυολόγημα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στο νευρικό σύστημα και διευκολύνει τον ύπνο.

 

 

Η εξωτερική χρήση έχει και αυτή τα δικά της ευεργετικά αποτελέσματα. Σε ρευματισμούς και αρθριτικά τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά που κατασκευάστηκε και δόθηκε στο εμπόριο ένα φυσικό προϊόν για αυτό τον σκοπό! Σε μικρές πληγές, σε μάτια κουρασμένα καθώς και σε ακμή και μαύρα στίγματα τα προϊόντα των ρόδων, γνωστά άλλωστε στον γυναικείο κυρίως πληθυσμό, είναι ανεκτίμητα!

 

 Η φαρμακοποιός σας 

Ρέα Παπαδοπούλου