Μάζα σκοτεινής ύλης περιτριγυρίζει το Ηλιακό Σύστημα, ως ένας αόρατος γείτονας PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2009 11:06

Ονομάζουμε «Σκοτεινή» την ύλη η οποία δεν μπορεί να γίνει ορατή επειδή δεν εκπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία. Επομένως η ύπαρξή της συμπεραίνεται από τη βαρυτική της επίδραση σε γαλαξίες και άλλα ορατά σώματα.

Ερευνητές της NASA ανακοίνωσαν ότι σωματίδια υψηλής ενέργειας, τα οποία καταγράφηκαν, ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από την Ανταρκτική αποτελούν ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη μιας μεγάλης μάζας σκοτεινής ύλης σχετικά κοντά στο Ηλιακό Σύστημα.

Επιστημονικό αερόστατο, που πέταξε σε ύψος 37 χιλιομέτρων, ανίχνευσε ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία φαίνεται να πηγάζουν από μια άγνωστη πηγή σε απόσταση 3.000 ετών φωτός, αναφέρουν οι ερευνητές.

H εξήγηση που προτιμούν οι επιστήμονες είναι ότι τα ηλεκτρόνια παράγονται από τη σύγκρουση και αλληλεξόντωση σωματιδίων σκοτεινής ύλης.

Οι φυσικοί πιστεύουν σήμερα ότι η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος, ενώ η ορατή ύλη περιορίζεται στο 5%. Το υπόλοιπο 70% αντιστοιχεί στην ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», μία δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης, θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι η σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. «Η αλληλεξόντωση αυτών των εξωτικών σωματιδίων θα παρήγαγε συνήθη σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια και αντιπρωτόνια, τα οποία είναι δυνατό να καταγραφούν από τους επιστήμονες».

Υπάρχουν και δύο άλλες πιθανές ερμηνείες των παρατηρήσεων. Η πρώτη θεωρεί ότι τα ηλεκτρόνια προήλθαν από κάποιο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων. Η δεύτερη θεωρεί ότι τα ηλεκτρόνια προήλθαν από τα τελευταία στάδια μιας έκρηξης σουπερνόβα.

Σταμάτης Τσαχάλης