Με ποιο όργανο μυρίζετε; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 29 Ιανουάριος 2009 22:08

Οι επερχόμενες ανατροπές στη ζωή μας από τις ανακαλύψεις τη επιστήμης σε όλους τους τομείς είναι αναμενόμενες. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και απομένει να δούμε είναι μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να φτάσουν οι ανατροπές και πώς θα επηρεάσουν την ζωή μας.

Το σύστημα των αισθήσεων και των αισθητήριων οργάνων εξασφαλίζουν την επαφή μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ένα άλλο σύστημα ιδιοδεκτικής αίσθησης, όπως ονομάζεται, μας παρέχει τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας.

Τα πράγματα τείνουν να τροποποιηθούν σχετικά με τις αισθήσεις μας μετά από επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό.

Η όσφρηση γίνεται μέσω χημειοϋποδοχέων και εξειδικευμένων ουσιών που βρίσκονται στο οσφρητικό ρινικό βλεννογόνο από όπου και μεταφέρουν τα οσφρητικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο για περαιτέρω επεξεργασία. Τα νέα λένε πως οι ουσίες αυτές ανακαλύφθηκαν να υπάρχουν στο νεφρό και μάλιστα έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των νεφρικών εκκρίσεων, των ούρων δηλαδή.

Είναι νωρίς να προβούμε σε εκτίμηση και ανάλυση μιας τέτοιας ανακάλυψης, αλλά φαίνεται ότι το σώμα μας έχει πολύ πιο πολύπλοκη δομή στις λειτουργίες του από ό, τι μια υπεραπλουστευτική διαδικασία και μελέτη μπορεί να μας προσφέρει.

Γ. ΤΣ.