Χειρισμός χωρίς τηλεκοντρόλ PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Τετάρτη, 28 Ιανουάριος 2009 23:09
Όσοι διαβάζουν επιστημονική φαντασία ή βλέπουν κινηματογράφο, έχουν πιθανότατα ήδη συναντήσει εκεί μηχανές που επικοινωνούν με τους ανθρώπους δίχως κουμπιά ή μοχλούς. Το έτος είναι πια 2009 και μεγάλη διεθνής εταιρεία ηλεκτρονικών ετοιμάζεται να διαθέσει προς πώληση τηλεοράσεις που ο χειρισμός τους γίνεται μέσω απλών χειρονομιών. Κι αν δεν μπορείτε να βρείτε το τηλεκοντρόλ σας δεν πειράζει, μέσω της ενσωματωμένης κάμερας και του κυκλώματος τεχνητής νοημοσύνης που είναι ενσωματωμένα στη συσκευή σας, μπορείτε να αλλάξετε κανάλι, να αυξομειώσετε την ένταση ή να χρησιμοποιήσετε την τηλεόρασή σας για ακόμα περισσότερα πράγματα, όπως να δείτε φωτογραφίες, βίντεο ή να ελέγξετε την πρόβλεψη για τον καιρό στο ίντερνετ.   

Όχι μια, αλλά δύο εταιρείες, πωλούν ήδη οικιακούς υπολογιστές των οποίων ο χειρισμός μπορεί να γίνει, σχεδόν αποκλειστικά από την μεγάλη οθόνη αφής που περιλαμβάνουν, κατά τρόπο ιδιαίτερα απλοποιημένο και γρήγορο.

Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής, κι όχι μόνο, κρίσης, κι ενώ ακόμα και η εταιρεία με τις μεγαλύτερες διεθνώς πωλήσεις κινητών τηλεφώνων ανακοινώνει σημαντική πτώση των πωλήσεών της, ο τομέας που κινείται ολοένα και πιο ανοδικά είναι τα λεγόμενα «έξυπνα κινητά», τα κινητά τηλέφωνα δηλαδή που χρησιμοποιούν διαφορετικές παραλλαγές αναπτυγμένων λειτουργικών συστημάτων, συχνά με πλήρη απουσία παραδοσιακού πληκτρολογίου και χρήση μέσω οθόνης αφής, με ικανότητα διαφόρων τύπων ασύρματης σύνδεσης, δυνατότητα αποθήκευσης και αναπαραγωγής χιλιάδων τραγουδιών ή βίντεο και εκτεταμένες ικανότητες σύνδεσης και περιήγησης στο διαδίκτυο. 

Σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μια στροφή σε ολοένα και πιο εξεζητημένες λύσεις χειρισμού και αλληλεπίδρασης ανθρώπου και μηχανής. Όσο πιο άυλη γίνεται ωστόσο αυτή η αλληλεπαφή, τι σημασία και τι αποτελέσματα έχει; Διευκολύνει την καθημερινότητα του ανθρώπου, την επικοινωνία ανθρώπου και μηχανής ή, ακόμα περισσότερο, βελτιώνει την επικοινωνία ανθρώπου με άνθρωπο;

  Βασίλης Σαρρής