Εξασθενημένη η ηλιακή δραστηριότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τετάρτη, 21 Ιανουάριος 2009 14:58

Μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Οδυσσέας, αποκαλύπτουν ότι το μητρικό μας άστρο, ο Ήλιος, παρουσιάζει εξασθενημένη δραστηριότητα,Η συνολική ισχύς του Ήλιου είναι ασυνήθιστα μειωμένη, ενώ ο ηλιακός άνεμος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Ο ηλιακός άνεμος, το σταθερό ρεύμα υποατομικών σωματιδίων που πηγάζει από τον Ήλιο και πνέει στο Διάστημα με ταχύτητα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, είναι 14% πιο ψυχρός και 17% λιγότερο πυκνός από το κανονικό, ενώ η πίεσή του έχει πέσει κατά 20% από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα.

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι ηλιακές κηλίδες εξαφανίστηκαν για δύο μήνες,  το καλοκαίρι του 2008, και εμφανίστηκαν ξανά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η εξασθένηση δεν φαίνεται να συνδέεται με τον φυσιολογικό 11ετή κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας, κατά τον οποίο αυξομειώνονται τόσο οι ηλιακές κηλίδες, όσο και η συνολική ισχύς της ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο Ήλιος «διανύει ένα ιδιαίτερα παρατεταμένο ελάχιστο». Κανονικά, το ηλιακό ελάχιστο διαρκεί μόνο έναν χρόνο σε κάθε κύκλο, αυτή τη φορά όμως συνεχίζεται από το 2006.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η συνολική ισχύς του Ήλιου φαίνεται να είναι χαμηλότερη από το κανονικό, ακόμα και όταν βρισκόταν στο μέγιστο σημείο του κύκλου, πριν από 8 χρόνια περίπου.

 

H έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που μετέδωσε τα τελευταία 18 χρόνια το ευρω-αμερικανικό σκάφος Ulysses, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και είναι το πρώτο που μελέτησε τους πόλους του άστρου.

Η εξασθένηση της ηλιακής δραστηριότητας δεν γνωρίζουμε πώς και πόσο επιδρά στους κατοίκους της Γης, αυξάνει όμως τον κίνδυνο για τους αστροναύτες, καθώς ο ηλιακός άνεμος προστατεύει από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συνέπειες για όλο το ηλιακό σύστημα, σε μια απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα, καθώς η εξασθένηση των ηλιακών ανέμων σημαίνει μείωση της ισχύος της «ασπίδας» απέναντι στην εν δυνάμει βλαβερή γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία. Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί μια μεγάλη προστατευτική σφαίρα, την ηλιόσφαιρα, γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, η οποία αποτελεί και το «σύνορο» με τον διαστρικό χώρο.

Όσον αφορά τους δορυφόρους, η αυξημένη κοσμική ακτινοβολία απειλεί τα κυκλώματά τους, από την άλλη όμως η μειωμένη πίεση του ηλιακού ανέμου τούς επιτρέπει να παραμείνουν σε τροχιά για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σταμάτης  Τσαχάλης