"Έξυπνοι" φανοστάτες δημόσιου φωτισμού PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 04 Δεκέμβριος 2008 13:27

"Έξυπνοι" φανοστάτες δημόσιου φωτισμού

Η τεχνολογική έρευνα, στην εποχή μας προσφέρει συνεχώς νέα στοιχεία και λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους από πολύ παλιά.

Πρόσφατα, γνωστή πολυεθνική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι σχεδίασε και ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο σύστημα φανοστατών δημόσιου φωτισμού.

 

 

Περιλαμβάνει φωτιστικά στοιχεία LED, τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος χάρη στην μεγάλη οικονομία ενέργειας που προσφέρουν, σε συνδυασμό μάλιστα με μεγάλη φωτιστική απόδοση και ακόμα μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και τη χρήση. Η πρόταση της εταιρείας αυτής περιλαμβάνει κι ένα σύστημα ανιχνευτών κίνησης ή προσέγγισης, δηλαδή η κάθε μια από αυτές τις δημόσιες λάμπες θα μπορεί να καταλαβαίνει εάν κάποιος τις πλησιάζει ή απομακρύνεται από αυτές και αντίστοιχα να δυναμώνει ή να ελαττώνει το φως της, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας. Επιπλέον, ο κάθε φανοστάτης από αυτούς είναι εφοδιασμένος στην κορυφή του με μια σειρά από επιφάνειες σαν πέταλα λουλουδιού, που αφενός περιστρέφονται ελεύθερα εκμεταλλευόμενα την αιολική ενέργεια, και αφετέρου στην εσωτερική τους παρειά έχουν φωτοβολταϊκές κυψέλες ώστε να συλλέγουν επίσης και το ηλιακό φως και να το αποθηκεύουν, όπως και την ενέργεια του ανέμου, σε ειδικές μπαταρίες.

 Βασίλης Σαρρής