Εχινάτσεα (Echinacea angustifolia, E.purpurea, E. pallida) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008 12:04
         Αυτό το όμορφο λουλούδι με το έντονο μωβ-ροζ χρώμα και τα λογχοειδή φύλλα,  έχει πατρίδα του την Β. Αμερική. Οι ιθαγενείς γνώριζαν την εχινάτσεα και χρησιμοποιούσαν από παλιά  τις ευεργετικές της ιδιότητες για να θεραπεύσουν  τον πυρετό, παλιές επίμονες πληγές ακόμα και δήγματα (δαγκώματα) εντόμων ή φιδιών!    

Πολυετές φυτό που φτάνει τα 50cm με μεγάλα φύλλα που καλύπτονται από σκληρά τριχίδια και άνθη που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας.

 

         Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται στην Ευρώπη για την εντυπωσιακή δράση της επί του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εχινάτσεα έχει την ικανότητα να αφυπνίζει,  να δυναμώνει και να βελτιώνει σημαντικά την ποιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος! Έτσι ο οργανισμός, δυναμώνοντας, αντιστέκεται στις διάφορες ασθένειες, όπως ιώσεις, κρυολογήματα, μολύνσεις και δεν αρρωσταίνει!  Αλλά και εάν ακόμα η ασθένεια καταφέρει να τον λυγίσει, αναρρώνει πολύ γρήγορα με την βοήθεια του θεραπευτικού αυτού φυτού. Την εχινάτσεα την χορηγούν τα τελευταία χρόνια και σε ασθενείς που έχουν υποστεί χημειοθεραπεία για να ενισχύσουν και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

        Από τα μέρη του φυτού εκείνο που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η ρίζα. Σε βάμμα (αλκοολούχο διάλυμα), σε σκόνη ή σε φυτοκάψουλες. Το βάμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένες πληγές, σε δοθιήνες, σε γαργάρες αλλά κυρίως σαν πόσιμες σταγόνες.   

         

         Συμβουλές: Από τον Οκτώβρη και όλο τον χειμώνα και μόνο για 10 μέρες τον μήνα πάρτε εχινάτσεα και βιταμίνη C. Σταματήστε για 20 ημέρες και επαναλάβετε το σχήμα.  Θα δυναμώσει έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η άμυνά σας ενάντια στα μικρόβια και στους ιούς θα αυξηθεί!!!  Η  χρήση της εχινάτσεας δεν θα πρέπει να είναι συνεχόμενη διότι υπάρχει κίνδυνος η μακροχρόνια χρήση να δράσει κατασταλτικά επί του ανοσοποιητικού συστήματος και να έχουμε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα!

 

Η φαρμακοποιός σας

Ρέα Παπαδοπούλου