Το επερχόμενο οικολογικό κραχ PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008 22:47

Το σημερινό μοντέλο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι «μη βιώσιμο» και οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα παγκόσμιο οικολογικό κραχ. O άνθρωπος καταναλώνει τους φυσικούς πόρους με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε, αν δεν αλλάξει τρόπο διαβίωσης μέχρι το 2030, μετά από περίπου είκοσι χρόνια θα απαιτούνται δύο πλανήτες σαν την Γη προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των κατοίκων της, που αυτοί έμαθαν να τις λένε «ανάγκες».

 

 


Aυτό είναι το δραματικό συμπέρασμα μελέτης που εκπόνησαν τρεις έγκυρες οικολογικές οργανώσεις -WWF, Zoological Society του Λονδίνου και Global Footprint Network.
Οι συνέπειες αυτού του κραχ, επισημαίνουν, ότι θα είναι πολύ πιο καταστροφικές από ό, τι της οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα ολόκληρη σχεδόν η ανθρωπότητα.


Iσχυρίζονται δε ότι, ενώ οι απώλειες από την οικονομική κρίση εκτιμάται ότι φτάνουν τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι ζημιές που προκαλεί ετησίως ο άνθρωπος στον πλανήτη και δεν μπορούν να διορθωθούν αποτιμώνται περίπου στα 7 τρισ. δολάρια! Η αντιμετώπιση του επερχόμενου οικολογικού κραχ θα απαιτήσει πολύ πιο αποφασιστική δράση από τα όσα γίνονται σήμερα, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει εκδηλωθεί.


Ο ρυθμός κατανάλωσης του «φυσικού κεφαλαίου» είναι κατά 30% τουλάχιστον μεγαλύτερος από ό, τι μπορεί να αντέξει η Γη -όταν πριν από περίπου μισό αιώνα, το 1961, σχεδόν όλες οι χώρες εμφάνιζαν μικρότερο «οικολογικό αποτύπωμα» σε σχέση με τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά και στην αύξηση της ατομικής κατανάλωσης.

 

 Όσον αφορά στην Ελλάδα, ενδεικτικό της σπατάλης είναι το γεγονός ότι καταναλώνει το διπλάσιο νερό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα πίσω από τις HΠA! Aυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία, άλλα και στις απώλειες του απαρχαιωμένου αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου της χώρας.

 

Εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάποιοι θεωρούν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος δευτερεύοντα και τις επενδύσεις σε ακριβές –ακόμη- τεχνολογίες για την μείωση των ρύπων πολυτέλεια. Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως, έτσι όπως αυτή εκφράζεται και δια στόματος του Επιτρόπου Σταύρου Δήμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Κυριακής 2 Νοεμβρίου 2008 είναι ότι «…δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση ανάμεσα στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην περιβαλλοντική πολιτική και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αντίθετα, η δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα […] αποτελεί μέρος της λύσης». Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την πράσινη τεχνολογία θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Η «Γηραιά Ήπειρος» καλείται σήμερα να προσφέρει έμπρακτα στην ανθρωπότητα τη σύνεση της … ηλικίας της και να ανοίξει επιτέλους δυναμικά τον δρόμο για τη δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας του μέλλοντος. Γιατί πέρα από τις οικονομικές αναλύσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πολύ απλό κοινό τόπο: τα χαρτονομίσματα δεν τρώγονται, οι τραπεζικές καταθέσεις δεν … εισπνέονται και οι μετοχές δεν… πίνονται – ακόμη κι αν είναι «φούσκες».

 Ελένη Φράγκου