Ένας κόσμος δίχως χρόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007 22:55

Palle Yourgrau
Εκδόσεις Τραυλού, 2005 

 

Το βιβλίο περιγράφει με πολύ ωραίο και ωφέλιμο τρόπο την ξεχασμένη κληρονομιά των Γκέντελ και Αϊνστάιν.

Η βαθιά φιλία του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν με τον Κουρτ Γκέντελ άφησε εποχή. Αποδείχτηκε πολύ σημαντική, τόσο για την ίδια την επιστήμη όσο και για τους δύο κορυφαίους επιστήμονες.

Οι ανακαλύψεις τους -στα πλαίσια των συγκλονιστικών ρευμάτων της φυσικής, της φιλοσοφίας, της λογικής, των μαθηματικών και της τέχνης που κατέκλυσαν τον 20ο αιώνα- ήταν κοσμοϊστορικές.

 

 

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που βρέθηκαν στην Αμερική, στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον, αχώριστοι, επέστρεφαν κάθε μέρα μαζί στο σπίτι τους. Μοιράζονταν τις ιδέες τους για την φυσική, την φιλοσοφία και την πολιτική. Το 1949, ο μεγάλος μαθηματικός της λογικής Κούρτ Γκέντελ δημοσίευσε μια εργασία τόσο ρηξικέλευθη, που συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα. Απέδειξε ότι υπάρχουν κόσμοι, οι οποίοι περιγράφονται από την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, στους οποίους ο χρόνος δεν υφίσταται (όπως εμείς τον κατανοούμε). Προχώρησε δε και απέδειξε ότι, εφ' όσον ο χρόνος απουσιάζει από αυτά τα θεωρητικά σύμπαντα, δεν υφίσταται ούτε στον δικό μας κόσμο!

Τα υπόλοιπα αφήνουμε να τα απολαύσετε κατά την μελέτη αυτού του βιβλίου.

Σ. Αθανασίου