Πάντα τα Γεγραμμένα PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2006 22:49

 Πέταρ Ντένωφ (Μπεϊνσά Ντουνό)
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2006


Ο διδάσκαλος Μπεϊνσά Ντουνό, κατά κόσμον Πέταρ Ντένωφ (1864-1944) δίδαξε μεθοδικά την ανθρωπότητα πάνω από σαράντα χρόνια με τον ζωντανό λόγο του και η σκέψη του εξακολουθεί να επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στους μαθητές του περιλαμβάνονταν ο Αϊνστάϊν και πολλές από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή την χρονική περίοδο.

Ο λόγος του είναι ζωντανός, απλός και αυθεντικός. Μέσα στην απλότητα, όμως, του λόγου του κρύβονται τα πιο βαθιά νοήματα και οι πιο υψηλές ιδέες.

Παρερμηνεύθηκε και χλευάστηκε από πολλούς, θεωρήθηκε -όχι λίγες φορές- ως επαναστάτης και φυλακίστηκε για λίγο καιρό ως "επικίνδυνος" για το πολίτευμα και την χώρα. 'Eχοντας ως μοίρα του το κοινό πεπρωμένο για όλα τα φωτισμένα όντα που έρχονται σ' αυτό τον κόσμο να διδάξουν και να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, κατηγορήθηκε και συκοφαντήθηκε για πολλά πράγματα, όπως για το ότι ήταν αιρετικός, ότι πραγματοποιούσε "οικονομικές αφαιμάξεις" στους πλούσιους μαθητές του, αλλά και για την ηθική και πνευματική του εντιμότητα. Ο ίδιος, ωστόσο, παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του ένας ταπεινός εργάτης στην υπηρεσία του Θεού υπέρ της ανθρωπότητας.

Μέσα από την διδασκαλία του κάθε άνθρωπος μπορεί να ακούσει, με τον δικό του τρόπο, το αυθεντικό κάλεσμα προς το Θείο.

Η βάση της διδασκαλίας του είναι ο αυθεντικός Χριστιανισμός τον οποίο και επανέφερε στην αρχική του αγνότητα.

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται κάποιες ομιλίες του που δόθηκαν κατά το έτος 1917 στην Σόφια (Το Θείο Θέλημα, Δούναι και Λαβείν, Ο Θεός συνέζευξεν, Οι καθαροί στην καρδιά, ο Θεός είναι Πνεύμα, Πάντα παρεδόθησαν εις Εμέ, κ.ά.). 

Χ. Α.