Η φλούδα του βερίκοκου PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2005 22:06

Πάνος Α. Λιγομενίδης
Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", 2002


"Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να καταστούν γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα συναρπαστικά επιτεύγματα της επιστήμης όσον αφορά τα μυστήρια του χώρου και του χρόνου, της δομής και της λειτουργίας της φυσικής πραγματικότητας, της ανάδυσης και της σημασίας της συνείδησης.

 

Είναι δύσκολο να αναπτύξει κανείς θέματα που αφορούν στην γνώση μας για την πραγματικότητα του κόσμου μας χωρίς να συμπεριλάβει απόψεις από φαινομενικά ξεχωριστούς κλάδους της επιστήμης και από ιδέες που βρίσκονται στα όρια επιστήμης και φιλοσοφίας", γράφει ο συγγραφέας προκειμένου να εισαγάγει τον αναγνώστη του στο θέμα του βιβλίου του που από πολλές πλευρές, όπως αναφέρει και ο ίδιος, προσεγγίζει το ζήτημα της πραγματικότητας. 

Αν και το αίτημα της αναζήτησης και κατανόησης της αλήθειας για πολλούς αιώνες και μέχρι σήμερα έχει απασχολήσει συστηματικά την ανθρωπότητα, φαίνεται, τώρα, πως προέχει το θέμα της κατανόησης της πραγματικότητας, προτού αποδυθεί κάποιος σε έναν αγώνα για την αναζήτηση της αλήθειας. Η πραγματικότητα, απτή και αισθητή, παρεξηγημένη και αγνοημένη πολλές φορές, ωστόσο, κρύβει τα "μυστήρια" στα οποία ο συγγραφέας αναφέρεται.

Ολοι οι μη ειδικοί έχουμε καταλάβει, από τον αγώνα και την αγωνία των επιστημόνων, το μέγεθος και το μεγαλείο των μυστηρίων σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο αλλά κυρίως με την συνειδητότητα που περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα. Και όπως είναι φυσικό από ένα τέτοιο θέμα είναι αδύνατο να λείψει η αναφορά στην θρησκεία και στην σχέση της με την επιστήμη, καθώς στην βάση και των δυο βρίσκεται μια οντολογία που δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τον Θεό. Αλλά αναπόδραστα πέρα από κάθε αντίρρηση και αμφισβήτηση η επιστήμη και η θρησκεία βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, στο ίδιο πεδίο έρευνας, και αυτό συμβαίνει σε κάθε κρίσιμη καμπή της ανθρώπινης πορείας, όπως τότε που στο αποκορύφωμα της σχέσης της θρησκείας και της επιστήμης βρέθηκε ο Γαλιλαίος και αναγκάστηκε να "αρνηθεί" την επιστήμη προκειμένου να σώσει την ζωή του.

Στην εποχή μας αυτή η σχέση έχει γίνει και πάλι πάρα πολύ στενή, αλλά η ελπίδα είναι μήπως αυτή την φορά αποφασίσουν να συμπορευτούν. Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση των θεμάτων από τον συγγραφέα δίνει την βεβαιότητα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για συγκρούσεις γιατί η συνειδητότητα απαιτεί την συνεργασία και την αποκατάσταση του ενός μέσα από την ολότητα. 


Ιανός Γεωργίου