Τα θεραπευτικά μυστικά των δέντρων PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2005 18:21

Πήτερ Κόνγουεη
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2005


Ξέρατε ότι ο φλοιός της ιτιάς περιέχει την ουσία σαλικίνη, που ο οργανισμός μετατρέπει σε σαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη);

Ξέρατε ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι ξυλοκόποι δεν έκοβαν κουφοξυλιές σεβόμενοι τις θεραπευτικές δυνάμεις τους;

Ξέρετε ότι τα δέντρα μιλούν; Μάλιστα, μιλούν. Μιλούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και σε εσάς αν τα ακούσετε.....



Ο Πήτερ Κόνγουεη είναι ένας έμπειρος ιατρικός βοτανοθεραπευτής, πρώην Διευθυντής της Κλινικής Φυτοθεραπείας του Λονδίνου. Είναι μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικών Βοτανοθεραπευτών και της Πανεπιστημιακής Σχολής Φυτοθεραπευτών.

Ο Πήτερ Κόνγουεη μας έκανε μια πολύ μεγάλη χάρη, καθώς συγκέντρωσε και ταξινόμησε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις φαρμακευτικές χρήσεις των δέντρων, υλικό εξαιρετικά δυσεύρετο. Το έργο του είναι διαποτισμένο με την έμπνευση ενός βοτανοθεραπευτή και την ολοφάνερη αγάπη που έχει για την ειδικότητά του.

Στο βιβλίο του αυτό "Τα θεραπευτικά μυστικά των δένδρων" μας προσφέρει έναν συναρπαστικό αλλά και ταυτόχρονα αξιόλογο οδηγό για την προσέγγιση των θεραπευτικών δυνάμεων των δέντρων. Παρουσιάζει ένα λεξικό περισσότερων από 170 θεραπευτικών δέντρων, από το Α ως το Ω, όπου περιγράφει τις κυριότερες θεραπευτικές ιδιότητες κάθε δέντρου, τα ιαματικά του οφέλη, οδηγίες για ορισμένα θεραπευτικά σκευάσματα που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας, καθώς και υποδείξεις αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων.

Τα δέντρα είναι οι γηραιότεροι και μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας.

Κάποια είδη πεύκων, για παράδειγμα, ζούν πάνω από 4600 χρόνια. Τα πρώτα δέντρα στον πλανήτη μας εμφανίστηκαν πριν από 390 εκατομμύρια χρόνια. Κατά μια έννοια, η ανθρώπινη ιστορία μπορεί να ιδωθεί ως ιστορία της σχέσης μας με τα φυτά. Χωρίς τα φυτά δεν θα ζούσαμε, ως ετερότροφοι οργανισμοί. Περίπου το 25% όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων προέρχονται ακόμα από τα φυτά. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους χρήσης των φαρμακευτικών ουσιών των δέντρων στον χώρο της συμβατικής ιατρικής.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου θα συναντήσετε δέντρα ωφέλιμα για την αντιμετώπιση διαφόρων ενοχλήσεων, όπως πονοκέφαλοι, δυσπεψία, μετεωρισμός, άγχος, αϋπνίες, βήχας και κρυολογήματα.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα το διαβάσετε ευχάριστα και συγχρόνως θα αποβεί για σας ενδιαφέρον και χρήσιμο.


παρουσίαση: Σ. Αθανασίου