Γνωστικοί PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τρίτη, 25 Μάρτιος 2008 13:56
Sean Martin
Εκδόσεις "Αρχέτυπο", 2008Γνωστικισμός είναι το όνομα που δόθηκε στα διάφορα πνευματικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν τους πρώτους μ.Χ. αιώνες και αποτέλεσαν σχεδόν την κυρίαρχη μορφή του Χριστιανισμού. Επειδή όμως ορισμένες από τις Γνωστικές πεποιθήσεις κατάγονται από τα Αρχαία Μυστήρια, τα κινήματα αυτά θεωρήθηκαν αιρετικά από την Εκκλησία.

Πολλοί άνθρωποι δέχονται ως δεδομένους τους χαρακτηρισμούς που δίνουν διάφοροι επίσημοι φορείς, όπως και η εκκλησία, π.χ. σε θρησκευτικά κινήματα και δεν μπαίνουν στον κόπο να ερευνήσουν την πραγματικότητα, ώστε να αποκτήσουν τουλάχιστον μία προσωπική αντίληψη.

Στο βιβλίο αυτό ο Sean Martin αφηγείται την μακρά και δαιδαλώδη ιστορία του Γνωστικισμού και τονίζει την εξάπλωσή του στις μέρες μας. Γιατί παρόλο που έγινε συστηματική προσπάθεια εξάλειψης του Γνωστικισμού κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ., αυτός επιβίωσε δια μέσου διαφόρων ομάδων, όπως οι Βογόμηλοι και οι Καθαροί και επηρέασε την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, τον Κάρλ Γιούγκ, το κίνημα New Age, και διάφορους συγγραφείς, όπως τον Ουίλιαμ Μπλέικ, τον Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, τον Αλμπέρ Καμύ, τον Φίλιπ Ντίκ κ.ά..

Με το βιβλίο αυτό δίνεται, λοιπόν, μία ακόμη ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί -τουλάχιστον- το τί σημαίνει Γνωστικισμός και όχι να παραμένει στον αφορισμό του.

Σ. Αθανασίου

Ημερομηνία καταχώρησης: 25.3.2008