Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας Ο Απολλώνιος - ο Διονυσιακός PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2007 11:53
Μουσείο Μπενάκη / Κτήριο οδού Πειραιώς (Αθήνα) 22.11.2006 - 21.1.2007
της Αντιγόνης Πολίτου

Η έκθεση αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό άγνωστες πτυχές του μεγάλου και πολυσήμαντου διεθνώς καλλιτέχνη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, ο οποίος πέρα από ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, ήταν και συγγραφέας, ποιητής, στοχαστής, με λίγα λόγια, ουμανιστής με την αναγεννησιακή έννοια.

Ο επετειακός χαρακτήρας της έκθεσης που οργανώθηκε ώστε να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, έδωσε το έναυσμα στην ιστορικό τέχνης και κριτικό Ντ. Ηλιοπούλου - Ρογκάν, στην οποία το Μουσείο Μπενάκη ανέθεσε την εκδήλωση, να προσεγγίσει με μιαν ανανεωμένη ματιά, θεμελιωμένη σε επιστημονικά κριτήρια, τις δημιουργίες του καλλιτέχνη. Δημιουργίες που προσεγγίζονται με αποκλειστικό γνώμονα τη φαινομενικά διττή, απολλώνια - διονυσιακή, μα στην πραγματικότητα μοναδική σε εμβέλεια και σε συνοχή προσωπικότητα του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση, η οποία συμπεριλαμβάνει αναδρομικά: λάδια, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικονογραφήσεις και σκηνικά του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται και αδημοσίευτα έργα, κυρίως σχέδια που στη μεγάλη τους πλειοψηφία απεικονίζουν ερωτικά θέματα, τα οποία ενισχύουν την διονυσιακή πτυχή του δημιουργού.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από την Πινακοθήκη Γκίκα, συμπληρώνεται, όμως, με το δανεισμό έργων ειδικά για την έκθεση από ελληνικά και ξένα Μουσεία και Ιδρύματα, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Ημερομηνία καταχώρησης: 10.1.2007