"Αερόπλαστα" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Δευτέρα, 02 Οκτώβριος 2006 11:43
καταχώρηση: 2 Οκτωβρίου 2006

Στις νέες αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, οργανώνεται η έκθεση του Ιωάννη Μιχαλούδη, από τις 3 έως τις 21 Οκτωβρίου 2006.


'Ηδη, ο τίτλος που επέλεξε ο καλλιτέχνης -για την ακρίβεια της γραφής: αερ(΄)πλαστα- μας προϊδεάζει για το ενδιαφέρον του εγχειρήματος.

Ο Μιχαλούδης χρησιμοποιεί για τα έργα του το υλικό της διαστημικής τεχνολογίας silica aerogel (πυριτική αερογέλη), το οποίο περιέχει 99% αέρα και μοιάζει στην όψη με στερεοποιημένο καπνό. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται από την Ν.Α.Σ.Α για την θερμομόνωση των διαστημοπλοίων.

Πρόκειται λοιπόν για πρωτοπόρο ερευνητικό έργο σε παγκόσμια κλίμακα, που έχει στόχο την δημιουργία αβαρών, αιθέριων γλυπτών, που δημιουργήθηκαν με το ελαφρότερο στερεό στον πλανήτη.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιαστούν 11 έργα εμπνευσμένα από τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό. Θα έχουν τη μορφή και το μέγεθος των πρωτότυπων ειδωλίων, που υπάρχουν στις συλλογές του Μουσείου, αποβλέποντας στον συγκερασμό της τέχνης και της επιστήμης, ανοίγοντας διάλογο μεταξύ πολιτισμού του χθες και τεχνολογίας του αύριο.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελευθερία Ντεκώ σχεδίασε τον ειδικό φωτισμό, που προβάλλει τη σκιά των αερόπλαστων σε τοίχους και οθόνες γύρω από τα γλυπτά, τα οποία θα περιστρέφονται σαν πλανήτες.

'Ενα από τα έργα θα αιωρείται ανάμεσα σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

3 - 21 Οκτωβρίου 2006
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ. 210.72 28321-3